ANTRÖNER VE SPORCUSU

ALİ MEŞİN

15.04.1951 senesinde Konya’mızın Karatay ilçesi Hoca Habib Mahallesi’nde dünyaya gelen milli bisikletçimiz Ali Meşin. Çocukluk yıllarımı şehir evi diye tanımladığımız Hoca Habib Mahallesi ile Meram Aşkan mahallesinde geçiren Meşin, ilkokulu 19 Mayıs İlkokulu’nda okuduktan sonra babasının bedesten dediğimiz çarşıdaki dükkânına gider yardımcı olurdu.

Aynı kuşağın bisikletçileri Erol Küçükbakırcı, Ali Meşin ve Mehmet Büyükbekar

Bisiklete olan ilgisini ve sporculuk yıllarına bakın Ali Meşin nasıl dile getiriyor. Büyük ailem Mehmet Ramis tahta çantalı bisiklet ile 1950 yıllarında Konya çapında yapılan yarışlara katılırmış ondan bisiklet hatıralarını dinleyerek bende heveslendim ve bisikletçi olamaya karar verdim.  1968 yılında Karaman yolu ve İstanbul yolunda yapılan düz bisiklet yarışlarına mahalle arkadaşlarımdan Erol Küçükbakırcı, Ali Azınç ve Mehmet Büçükbekâr ile birlikte katıldık. Karaman yolunda yapılan düz bisiklet yarışını ben kazanmıştım. Bu acemiler yarışı 4 hafta devam etti. Beden terbiyesi bölge müdürü ve teknik komite üyeleri bizleri hafta içinde çağırdılar ve bizleri bisiklet verdiler. 1969 yılında ilk defa gençler arası yarışmaya İskenderun’da katıldım. Takım halinde bu müsabakalardan 1. olarak çıktık. İskenderun kriteryum yarışlarında gençlerde ben takım gibi 1. oldum. Ülkemizde yapılan yarışmalara Akdeniz turuna iştirak ettim. Yol yarışları yanında Veledrom yarışlarında da iyi kötü bazı dereceler elde ettim.

1970’ler Mevlât Bora, Erol Küçükbakırcı, Ali Meşin, Mehmet Büyükbekar ve Antrenör Nusret Ergül

Balkan şampiyonasına Bulgaristan ve Romanya’da yapılan turlara da iştirak ettiğini anlatan Ali Meşin, sporculuk yıllarını daha sonra şöyle dile getirdi. Spor yaptığım yaşantımda 20’nin üzerinde Ay-Yıldız formayı giyerek ülkemizi gerek yurt içinde gerekse yurt dışında gururla temsil ettim. 1970 yılı Cumhurbaşkanlığı Turuna koştuktan sonra vatani görevimi ifa etmek üzere Balıkesir’e gittim. Sadık Keleş hocam Balıkesir bisiklet takımını çalıştırıyordu. Acemi birliğimde de içtimalardan sonra antrenmanlara gidiyordum. Acemilik eğitiminden sonra Ankara Muhafızgücü spor kulübüne geçtim ve burada iyi bir takımımız vardı ve büyük başarılar elde ettik. Seyit Kırmızı Feridun Tezbaşaran, Enver Cihan ve 1 devre sonra da Erol Küçükbakırcı geldi takım halinde çok iyi başarılara imza attık.

Sadık Keleş Milli formayı gerek bisikletçi gerekse antrenör olarak şerefle taşımıştı

Unutamadığım anılarımdan biri de muhafız gücünde koşarken Türkiye şampiyonası Veledrom grupların da ferdi takip surat yarışlarında birincilikler alırken takım yarışında da 1.olmuştuk. Takım yarışı koşarken tribünlerden çok tepki almıştık. Siz nasıl Konyalısınız diye. Yumurtalar havada uçuşuyor ve yağmur gibi üzerimize geliyordu. Muhafızgücü’nde Ordular arası dünya bisiklet yarışlarında rahmetli Yavuz Çakır’ın başkanlığında yine yakında kaybettiğimiz Nezir Sonakın antrenörlüğünde yarışlara katıldık. Ülkemizi en iyi şekilde temsil ettik. Her 2 ailemize de burada başsağlığı diliyorum.  Muhafız gücü takımda koşarken 16 aylık askerliğin bitmesiyle birlikte benimde bisiklet spor hayatım tamamlanmış oldu. 4 yıllık sporculuk döneminde çok iyi dost hane arkadaşlar edindim. Bazı arkadaşlarımız aramızdan darul bekaya gittiler kalan arkadaşlarımızla yılda 2 sefer bir araya geliyoruz eski hatıralarımızı yad ediyoruz. Askerlik dönüşünde ticari hayata giriş yaptım. Başlangıçta babamın işyerinde yani bedesten çarşısının içerisinde bir süre saraciye ticareti ile meşgul oldum. Daha sonra toptancılar çarşısında yaptığımız için toptancılığa devam ettim.  1975 yıllında evlendim. Allah bize 2 erkek 2 kız olmak üzere 4 evlat verdi. Mustafa Şerife Şeyma ve Vehbi isimlerinden de 9 torunumuz oldu.

Dursun Ali Akdere,  Zeki Çivlik, Mustafa Cengiz, Hasan Selçuk Ulusoy, Nail Bülbül, Sadık Keleş, Hasan Kılıç ve Rıfat Çalışkan konya takımı dorukta

1992 yılında geldiğimizde İttifakHholding bünyesinde ADESE AVM’den gelen bir teklif üzere Konya’da ilk AVM çalışmalarına katıldım ve genel müdürlüğü kadar bu AVM’de çalıştım. 2001 yıllında emekliliği isteyerek ayrıldım. 1 yıl dinlendikten sonra Mersin, Uşak ve Afyonkarahisar da AVM çalışmalarına danışmanlık yaptım. Şu anda birkaç firmaya danışmanlık hizmetin devam etmektedir. Konya Bisiklet Tarihi başlığında Yenigün Gazetesi’nde Nizamettin Yetişen kardeşimiz geçmişten bugüne bisiklet camiamızı arkadaşlarımızı bizlere hatırlatmıştır. Kendisine buradan teşekkür ederim. Bugünkü Erol Küçükbakırcı başkanlığında görev yapan federasyonumuza da katkı sağlayan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Takip ettiğim kadarıyla eskiden yapılan yıllık 3-5 yarış yerine şimdi 60-70 yarış yapılıyor ve gençlerimize de iyi bir hizmet veriliyor. Başkan ve üyeleri buradan kutluyor başarılarının devamını diliyorum.

1980’lerin Milli Takımı Zafer Yalın, Azîz Ay, Abdurrahman Akman, Antrenör Sadık Keleş, Ömer Ali Erikci, Kerim Demirbağ ve Adnan Tam

SADIK KELEŞ

Türk ve Konya bisikletini önde gelen isimlerinden Veledromların şampiyonu Sadık Keleş sporcu antrenör hakem yarış direktörü yarış komiseri milli takımlar antrenörü 3-4 federasyon başkanlarımın vazgeçilmez teknik komite başkanlığını danışmanlığını ve as başkanlığını yapmış, 1945 yıllında Konya’nın Kuzgunkavak mahallesinde dünyaya gelmiştir.

Ali Meşin’in bisiklette ilk yılları arkadaşı Mehmet Yürürtüm ile

1962 yıllında buyana tam 50 yılı aşkın bisiklet sporuna hizmet veren Sadık Keleş 1976 yılında 25 Şubat günü Gülşen Hanım ile evlilik yaparak bundan Çağlayan ve Kıvanç isminde 2 erkek çocuğu dünyaya geldi. Sena ve Efe isminde 2 de torunu bulunmaktadır.

Huzurlu bir emekli hayatı olan Ali Meşin oğulları Vehbi ve Mustafa ile

Yetişmesinde Konya Şekerspor’da sporculuk ve antrenörlük yapan Mustafa Mestin büyük rolü olduğunu belirten şampiyon Sadık Keleş bisiklet sporu için günlerce evine gelmediğini ve Konya dışında organizeler yaptığını belirterek açıklamalarını şöyle sürdürdü.  Bisiklet başladığım günden bıraktığım tarihi kadar çoğu kez Konya dışındaki müsabakalar için organize yapacağım kamplarda müdürlük yapacağım diye evimi çok ihmal ettim. Bu konuda eşim Gülşen hanıma ne kadar teşekkür etsem azdır. Beni bisikletci olmam için rahmetli Aytekin İpek çok teşvik etti. İlk yıllarımda Mustafa Mest bana hocalık yaptı. Rahmetli Nezir Sonakın hocanın 1960 yıllında Konya da başlattığı tecrübesizler arası düz bisiklet yarışlarına bende iştirak ettim. Bisiklet sporuna en önemli kaynak teşkil eden bu gelenek yıllarca sporcu yetiştirmek için organize edildi ama şimdi bu yarışlar yapılmıyor. Sporcu yetişmesinde bu olay kapatılınca çok zorluklar çekiliyor. İl temsilcimizin bu organizeyi yeniden başlatmasında büyük faydalar olacağı düşüncesindeyim. 1964 yıllında yapılan 2.Marmara Turunda birinci olan Konya takımında ilk defa yer aldıktan sonra 1965 yılında İspanyanın San Sebastian şehrin de organize edilen dünya şampiyonasına katılan milli takımda ve daha sonra Türkiye turu ile yurt dışındaki turlarda birçok defa ay-yıldızlı formamızı gururla giydim.  Hem Veledrom hem yol yarışlarında şampiyon sporcularının önünde yer alan Sadık Keleş 1970 Konya 1971-1972 yıllarında Balıkesir sürat yarışı Türkiye şampiyonalarının ilk sırasında yer aldı. Konya Şekerspor’da bisikletçilik yapmaya devam ederken Balıkesir’e antrenör-sporcu olarak transfer olduğunu belirten başarılı yöneticilerimizde Sadık Keleş açıklamalarını şöyle sürdürdü.

Ali Meşin şampiyonluk kupası ile zirvede

Balıkesir’e gerek sporcu gerekse antrenör olarak birçok başarılar kazandırdım. Vatani görevimi Ankara Muhafızgücü’nde sporcu olarak yaptım. Bu kulübümüze şampiyonluklar kazandırdım. Terhis olduktan sonra Ankara Emniyetspor ve Konya Şekersporda bir müddet daha antrenörlüğe devam ettim ve 1976 yıllında bilfiil sporculuk hayatımı noktaladım. Bundan sonra Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde kadrolu bisiklet antrenörü oldum. Buradan birçok milli sporcu yetiştirdim. Bisiklet sporuna yardım ve sporcuların koruma derneğinin korucu üyesi olan Sadık Keleş 1994 yıllında resmi memurluktan emekli oldu. Türkiye ve Akdeniz turları, Balkan Şampiyonalarında Akdeniz Oyunlarında milli takım antrenörlüğü 16 defa Türkiye turlarında yarış komiserliği yapan şampiyon sporcumuz Sadık Keleş konuşmalarına şöyle tamamladı. Bugüne kadar ülkemizde bisiklet federasyon başkanlığı yapan Cemil Ergen, Ömer Şahin ve Emin Müftüoğlu federasyonlarında as başkan danışmanlık ve teknik komite başkanlığı gibi görevlerde bulundum. Güney Afrika’da Capetown’dan Finlandiya ya İspanyanın san Sebastian kentinden, İran, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Yugoslavya, Bulgaristan,  Yunanistan, İsviçre ve Mısır gibi ülkelerde gerek sporcu gerekse idareci veya antrenör olarak organizelerde bulundum. Bu 52 yıllık bisiklet dünyam da yapmış olduğum başarılı organizelerden dolayı kendini mutlu hissediyorum.

Ali Meşin, Engin Öğret, Ali Azınç, Mehmet Büyükbekar

Bu zaman zarfında çok yoruldum. Şu an evimde dinleniyor ve torunlarımla vakit geçiriyorum. Şimdiki federasyon başkanımız Erol Küçükbakırcı ve ekibine başarılar dilerim. Geçmiş federasyonların yapamadıklarını Erol başkanın yapması bir Konyalı olarak bizleri gururlandırıyor. Kendilerine üstün başarılar dilerim.

Sadık Keleş Milli Takımla yurtdışında.

1977 İsviçre Turu Bölge Müdür Yardımcısı Zeki Ülker, Ali Erbil, Erol Küçükbakırcı ? Seyit Kırmızı, Hasan Can ve Antrenör Sadık Keleş

1985 Yugoslavya Novomesto Balkan Şampiyonası Nail Bülbül, Nurettin Kipriksiz, Ömer Ali Erikçi, Adnan Tam, Mehmet Küçükçerezci ve Antrenör, Sadık Keleş