ÇATALHÜYÜK ÇUMRA BELEDİYESPOR (1)

26 Ağustos 1926 yılında kurulan Çumra ilçemizde önce Çumraspor sonrasında da Çumra Güneşspor nihayetinde Belediye Başkanı Recep Konuk döneminde 1996 yılında Çatalhüyük Çumra Belediyespor kurulmuştu.

Çumra da bisiklet sporunun fitilini ateşleyen iki sporseverden biri Spor İlçe Müdürü Mustafa Dündar

Belediye hizmetleri yanında sporu da önemseyen Recep Konuk bir arayış içindeydi.

1990 yılında Çumra Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü’ne atanan sporun içinden gelen ve Çumra doğumlu olan Mustafa Dündar, Konuk’un arzusuna tercüman oldu.

Çumra bisikletinin ilk yılları Antrenör Salih Türkdoğru , ? , Mustafa Dündar Mustafa Kestek ve Saim Kıyıcı.

Bisiklet hakemi olan Dündar, Başkan Konuk’a futbolun yanında Konya’mızın ata sporu bisiklet branşında da Çumra olarak faaliyetlerde bulunmasının gerekçelerini izah etmesi siyasi iradenin kafasına yatmıştı. Belediye personeli olan ve spor konusunda duyarlılığı olan Ahmet Yıldız’ın branş sorumlusu olarak atanması ile çalışmalar başlamış oldu.

Çumra Stadı şilt takdimi her zaman sporun destekçisi olan Recep Konuk (ikinci) ve Nasir Ersöz (üçüncü)

Her işin ilk kuruluşu zordu ama Spor İlçe Müdürü Mustafa Dündar’ın bu işe gönül vermesi çekilen zahmetlerle gerekenler birer birer aşılmaya başlandı.

Dönemin Belediye Başkanı Zeki Türker (sağdan 3.) Bisiklet camiası ile Medaş Genel Müdürü Tevfik Gazel ve Federasyon Ömer Şahin’le birlikte

Dündar, İl Müdürlüğü Bisiklet İl Temsilcisi Nail Bülbül’ü de devreye sokarak 3 hafta Pazar günleri Alibeyhüyüğü, Türkmen Camili ve Karkın yolunda tecrübesizler arası düz bisiklet yarışları ile önemli bir adım atıldı. 30 adayın katıldığı yarışta ilk 8’e giren seçildi.

Federasyon Üyesi ve Çumra bisikletinin branş sorumlusu Mahmut Erkoyuncu Mustafa Özünal’a kupasını takdim ederken 2. Mehmet Mutlu arka planda Federasyon Başkanı Ömer Şahin

Artık bisiklet takımının iskeleti hazırdı ama bisiklet gerekliydi. O gün için İl Müdürlüğü ve Çumra Belediyesi’nin imkanı olmayınca Dündar, bir arayış içine girdi. Aslen Ereğlili olan Bisan bisiklet firmasının Yönetim Kurulu Üyesi Fehmi Akın ile kurduğu diyalog ile 8 adet düz bisiklet Çumra’ya geldi. Bir yolu bulunarak Konya’da 8 düz bisiklet 5 yarış bisikleti ile değiştirildi. Zaruret üzerine seçilen 8 bisikletçi adayı 5’e düşürüldü.

Antrenör İsmail Uğurlu Çumra Bisiklet sporunun hep yanında olan Müsteşar Faruk Özçelik ve Dr. Ömer Yıldırım

Konya’dan geliş gidiş yapan antrenör Salih Türkdoğru nezaretinde antremanlara başlandı. Bir buçuk ay sonra Antalya’da yapılan yarıştaki yeşil-kırmızı formatı bisikletçilerin performansı büyük umut vaad etmişti.

Çatalhüyük Çumra Belediyespor Bisiklet Takımı Çumra yollarrında antrenmanda.

Mustafa Özunal, M. Ali Öztürk, İsmail Uğurlu, Kenan Ergül, Ramazan Şahbaz, İbrahim Yüce ve Hasan Hüseyin Kademe’den kurulu Çatalhüyük Çumra Belediyespor takımı artık yollarda antrenmanlarla kendini geliştirmeye başlamıştı. Bu dönemde Kaymakam Adem Yılmaz’ın büyük desteği olmuştu.  Kuruluşundan sekiz buçuk ay sonra Mustafa Özünal, M. Ali Öztürk, İsmail Uğurlu ve Kenan Ergül’den oluşan dört kişilik takım ilk önemli başarılarını ilan ettiler.

Çumra’dan yetişen ilk yıldızlardan Tatar Balası Ahmet Örken

1997 yılında Konya Veledrumu’nda yapılan gençler kategorisinde 3 km takım takip yarışında Çatalhüyük Türkiye şampiyonu olmuştu. Bu netice ile takımında yetenekli sporcuların olduğu, antrenmanların düzgün yapıldığı ve motivenin meyvesini verdiği ispat edilmişti.

Recep Konuk her daim Çumra bisikletinin yanında

Tokat’ta yapılan Gazi Osman Paşa Kupası ilk yol yarışını kazanınca M. Ali Öztürk, Dündar heyecanla bir büfeden 4471230 nolu telefonu çevirmişti. Karşısında Belediye Başkanı Recep Konuk’a müjdeyi verirken sevinç ve gururdan gözleri yaşarmıştı, başkanın da aynı şekilde olduğuna şahit olmuştu.

Tüm Belediye başkanları gibi Nasır Ersöz’de bisikletin Çumra’da marka olması için gayret etti.

İlk yılında kulüp imkanı zayıf olunca Konya’daki Tekdem firması Hayrettin Dündar ve Dündar Doğrama Faruk Dündar’dan alınan destek ile forma ve eşofmanlar temin edilmişti. Gelişme döneminde 1952 yılında ilk Türkiye şampiyonu Saim Kıyıcı’nın teknik ve tecrübesinden yararlanılmıştı. Belediye personeli Mustafa Kestek de takım arabasını kullanarak mekanisyen olarak takıma güç katmıştı.

Kısa süre başkanlık yapan Rahmetli Halit Oflaz bisikletçilerin kazandığı kupalarla gururlanmıştı antrenör İsmail Uğurlu ile

Uluslararası Karadeniz Bisiklet Turu Gençler kategorisinde Mustafa Özunal ve M. Ali Öztürk başarılı oldular. Çumra ilçemizin ilk milli bisikletçileri olarak tarihe geçtiler. Bu yarışın birince etabında Özünal düşmüştü ve yarışı bırakabileceği telkin edilmişti. Fakat o yarışı bırakmayarak rüştünü ispat etti ve ay yıldızı göğsüne takmasını bildi.

İlçe Müdürü Mustafa Dündar ve Branş Sorumlusu Ahmet Yıldız Çatalhüyük'ün ilk şampiyonları Mustafa Özünal ve M. Ali Öztürk ile

Sonraki yıllarda İsmail Uğurlu, Servet Dağlı, Mehmet Zengin ve Ahmet Sarıkaya ay yıldızın onurunu yaşayarak milli formalı bisikletçi sayısını arttırdılar.

1990’lı yılların Kulüp Başkanı İş adamı Mahmut Erkoyuncu da bisiklet sporunu önemsedi ve bu branş konusunda hayli artıları olmuştu.

Çumra’nın ilk büyük kadrosu Antrenör Salih Türkdoğru Branş Sorumlusu Ahmet Yıldız ve ilçe Müdürü Mustafa Dündar ile

Recep Konuk Başkan sonrasında Çumra Belediye Başkanlığı yapan Zeki Türker ve o dönemde de kulüp başkanlığını sürdüren Nasır Ersöz de geleneği sürdürdü. Devamında Belediye Başkanı Yusuf Erdem ve Kulüp Başkanı Ahmet Şen de bisiklet sporunun başarısının sürmesinde gayretleri olmuştu. Kendisi de Çumralı olan Gençlik ve Spor Başkanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik, Çumra bisiklet sporunun perde arkası kahramanlarının başında gelmekteydi.

2014 yılında belediye başkanı ve kulüp başkanı olan Dr. Mehmet Oğuz döneminde Çatalhüyük Çumra Belediyespor’un bisiklet sporundaki başarıları bir kat daha artmıştı. Mehmet Oğuz’un aynı zamanda Bisiklet Federasyonu’nda görev alması, ilk yıllarından beri Çumra bisikletinin içinde olan İsmail Uğurlu’nun antrenörlüğe getirilmesi de başarıları arttırmıştır.