Konya'nın tarihi ve kültürel dokusunu yüzyıllardır taşıyan Aziziye Camii, şehrin gurur kaynaklarından biri olarak hafızalarda yer edinmeye devam ediyor. Anadolu'nun mistik havasını soluyan bu büyüleyici yapı, dini ve mimari açıdan zengin bir mirasa sahip olmanın yanı sıra, ziyaretçilerine manevi huzur veriyor. Tarihi derinlikleriyle dolu olan Aziziye Camii, sadece ibadet yeri olarak değil, aynı zamanda şehrin ruhunu yansıtan bir sembol olarak da görülüyor.

H G S D H G F D S J F D

CAMİ BÜYÜK BİR YANGIN GÖRMÜŞTÜ

Aziziye Cami’nin tarihini anlatan Tarihçi-Yazar Ahmet Anapalı, kadim Selçuklu Devleti’nden itibaren Osmanlı Devleti’ne geçen bezirganlar pasajının olduğu bölgede bulunan Aziziye Cami’nin, Sultan 4. Mehmed’in kızlarından Hatice Sultan’ın eşi Damat Mustafa Paşa tarafından yaptırıldığını söyledi. Ahmet Anapalı, “Bu cami; alt katında dükkanların, üst katında caminin bulunduğu kagir bir yapıya sahipti. Klasik Osmanlı vakıf sistemine göre yapılan Aziziye Cami, 1675’li yıllardan itibaren hizmete sunuldu ve bu cami ile 1872 yılına kadar gelindi. 1872 yılında Sultan Abdülaziz Han döneminde bölgeyi kasıp kavuran bir yangın furyası çıktı. Dolayısıyla o tarihlerde Aziziye Cami de yandı” diye konuştu.

Ahmet Anapali

CAMİ ADINI SULTAN ABDÜLAZİZ HAN’DAN ALDI

Yangından sonra Sultan Abdülaziz Han’ın annesiyle birlikte bölgeye barok, gotik ve rokoko tarzında bir cami yaptırdığını anlatan Anapalı, “Zaten Aziziye Cami’nin minarelerine bakıldığında barok tarz ve Avrupai nizamı görüyoruz. Cami’nin 2 tane minaresi bulunuyor. 2 minarenin de kürsü kısmında ikişer tane mermerden 1872 yılından kalan çeşmeler bulunuyor. 1872 yılında başlayan caminin inşaatı ise, Sultan Abdülhamit Han döneminde 1876 yılında bitirildi. Yani Aziziye Cami’nin yaptırılma sürecinde Sultan Abdülaziz Han, bitiminde ise Sultan Abdülhamit Han bulundu. Cami’nin içerisine girdiğimizde, kurşundan kaplı kubbenin göze hoş göründüğünü, pencerenin, mihrabın ve minberin Avrupai tarzda yapıldığını fark ediyoruz. Ayrıca bu cami, Sultan Abdülaziz Han’dan dolayı ‘Aziziye’ adını almıştır” ifadelerine yer verdi.

J H D G K J F G K J F H

AZİZİYE CAMİ DİĞERLERİNDEN ÇOK FARKLI

Dört sütunla yükselmiş kürsüsü, üç tane kapısı, dört sütunla yükselmiş mihrabı, barok nizamında yapılan mihrap, minber kürsüleri ve pencereleri ile Aziziye Cami’nin, Konya’da bulunan diğer camilerden farklı olduğunu vurgulayan Anapalı, “Konya’da genel olarak Selçuklu Dönemine, Karaman Beyliğine ait ya da Osmanlı Dönemine ait eserler bulunmaktadır. Ancak Batı formatında yapılan Aziziye Cami, bakıldığı zaman mimarisiyle dikkat çekiyor” şeklinde konuştu.

H G S F H D F J

J H D G J D G K J J

Sigorta çiftçi için hayati öneme sahip! Sigorta çiftçi için hayati öneme sahip!

J H F J F K J H G

Muhabir: TUBA KAYA