Teknoloji ve robotlar, insanlığın tarihinde dönüm noktası olarak kabul edilen bir çağın eşiğinde, her geçen gün daha da karmaşık ve etkileyici bir şekilde evrim geçiriyorlar. Bu evrim, bilim kurguyla sınırlı kalmayıp günlük yaşantımızın her alanına dokunuyor, geleceğin belirsizlikleriyle birlikte bir dizi yeni fırsatı da beraberinde getiriyor. Bu bağlamda Selçuklu Belediyesi ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen Konya’nın teknoloji ve robot yarışması TEKNO-SEL, 16 Nisan itibariyle başladı. Yarışmaya ortaokul ve lise öğrencileri katıldı. 18 Nisan’a kadar Selçuklu Kongre Merkezi’nde sürecek olan yarışmanın 2’nci günü de büyük bir ilgi gördü. Sergi alanlarında ortaokul ve lise öğrencilerinin 7 farklı kategoride geliştirdiği ürünler sergilenirken ayrıca Konya’daki farklı kurum ve üniversitelerin geliştirdiği ürünler de yer alarak öğrencilere örnek olunuyor, yarışmayı görmek için gelenler oyun alanlarında vakit geçirebiliyor. TEKNO-SEL atmosferine kendini kaptıran gençler ise kendilerine bu imkanı sağlayan Selçuklu Belediyesine teşekkür ettiklerini belirterek Selçuklu Belediyesi Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ile hatıra fotoğrafı çektirdiler.

I M G 9860

KIYASIYA YARIŞTILAR

Hızlı Çizgi İzleyen Robot Yarışması, Temel Seviye Çizgi İzleyen Robot Yarışması, Mini Sumo Robot Yarışması, Yumurta Toplayan Robot Yarışması, Labirent Çözen Robot Yarışması ve ortaokul ve lise Serbest Proje Kategorisi olmak üzere 7 farklı kategoride ürünlerin sergilendiği yarışmada etkinlik boyunca bazı stantlarda çocuklar için özel etkinlikler düzenleniyor. Adeta teknoloji rüzgarının estiği robot yarışması TEKNO-SEL’in atmosferine kapılan gençler, geleceğin önemli insanları olma noktasında önemli adımlar atıyor. Konya’daki ortaokul ve lise öğrencilerinin katıldığı 6 farklı kategoriden oluşan yarışmada toplam 96 okul yerini aldı. 775 öğrencinin katıldığı yarışmada, Hızlı Çizgi İzleyen Robot Yarışması’nda 58, Mini Sumo Robot Yarışması’nda 55, Labirent Çözen Robot Yarışması’nda 34, Temel Seviye Çizgi İzleyen Robot Yarışması’nda 68, Serbest Proje Kategorisi’nde 61 ve Yumurta Toplayan Robot Yarışması’nda ise 7 proje yarıştı.

92C608Be 0679 478F 9E57 27C92Ec4C3Ff

SELÇUKLU BELEDİYESİNE TEŞEKKÜR EDERİZ

M. Halil İbrahim Hekimoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Radyo ve Televizyon bölümü 11’inci sınıf öğrencisi Kiraz Nur Deveci, kameralar, düğün klipleri, kısa filmler gibi çok sayıda alanda tasarlama yaptıklarından bahsederek bunun yanında bilişim ve teknoloji alanlarının da olduğunu söyledi. Deveci, “Bilişim alanlarımızda kodlama öğreniliyor. Bu tür çalışmalar Konya’da sadece bizim lisemizde var. İnşallah daha güzel şeyler başaracağız. Bölümüm gerçekten çok iyi. Çünkü geleceğin mesleğini öğreniyoruz. Ben ise okulumda muhabirlik ve sunuculuk yapıyorum. Böyle bir avantajımız olduğu için çok şanslıyız. İsteyen varsa Hekimoğlu Radyo TV ailesinden bize ulaşabilir. Buradaki atmosfer ise harika. Yanımıza gelen gençlere projelerimizi anlatmaktan çok memnunuz. Selçuklu Belediyesine bize sunduğu bu imkândan dolayı çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Selman Özdemir

GENÇLERİN GÖZLERİ IŞILDIYOR

Konya Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 1’inci sınıf öğrencisi Selman Özdemir, Kapsül Teknoloji Platformunda yarı zamanlı olarak çalıştığını dile getirerek Kapsül Teknoloji Platformu’nun, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu, TEKNOFEST yarışmalarında katılımcılara maddi ve eğitim desteği veren bir kuruluş olduğunu kaydetti. Özdemir, “Bunun yanında Kapsül Teknoloji Platformu altında çalışan takımlarımızın kazanmış olduğu çok sayıda ödül plaketi var. Buradaki standımıza ise 3 tane projemizi getirdik. Elektromanyetik kuvvetlerle hareket edebilen rayların 2 santim üzerine kalkarak hiçbir yakıt ve elektrik gerektirmeden hareket eden bir sistemimiz var. Ayrıca insanların ulaşamadığı yerlere çıkan dronumuz ise ağaçlandırma çalışmalarına destek oluyor. Bir diğer projemiz olan su altı dronumuz yarı otonom sistem ile çalışıyor. Ayrıca buradaki atmosfer de gerçekten çok güzel. Böyle bir ortamda olmaktan mutluluk duyuyoruz. Standımıza öğrenciler tarafından oldukça ilgi oldu. Yanımıza gelen öğrencilere projelerimizi anlatıyoruz ve onların bilgi sahibi olması için çabalıyoruz. Her birinin gözlerinde adeta öğrenme aşkı var. Bu bağlamda hem kendimizi hem de Konya Büyükşehrimizi geliştirmekten gurur duyuyoruz. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızdan bizleri takip edip oradan eğitimlerimize ücretsiz bir şekilde katılabilirsiniz” diye söyledi. 

Kiraz Nur Deveci

BU ARAÇ TEKNOFEST’TE BOY GÖSTERMİŞTİ

Karatay Otonom ve Elektrikli Araçlar Topluluğu’nun yapmış olduğu araçta ise, karbon fiber malzeme kabuk bulunuyor. Bu araç 7 katmandan oluşuyor. Aracın arka tarafında bulunan motor 48 voltluk güç üretiyor. Ön tarafta ise bataryalar yer alıyor. Bu bataryalar 14 paketten oluşuyor. TEKNOFEST’te bu araç kendi alanında 3’üncülük kazandı. Bu aracın yıllar öncesinde ilk tasarımına başlanıldı. 2019 yılında ise oluşturulma yoluna gidildi. Ayrıca bu araç 2019 yılında tasarımından dolayı ödül aldı. O zamandan bugüne kadar araca çeşitli özellikler katıldı ve geliştirildi. Böylesine güzel bir teknoloji ise TEKNO-SEL’de yerini alarak sergilendi.

I M G 9850

I M G 9848

I M G 9849

Konut envanteri çıkarılmalı Konut envanteri çıkarılmalı

I M G 9863I M G 9880

Muhabir: TUBA KAYA