KONYA KOLEJİ - 3

    

1855 yılında tren istasyonunun yanında Maarif Koleji adıyla eğitim ve öğretime başlayan, sonrasında şimdiki yerine taşınan Konya Koleji; bugünkü adıyla Anadolu Lisesi ile ilgili 13. ve 20. sayımızda bilgiler vermiştik. Genel konu yanında Ahmet Nuri Bilgin, Mehmet Emin Bilgin, Sait Yanmaz, Bülent Pektaş, Serdar Demirci, Nihat Kırtaç ve Hasan Bakır’ın atletizmle ilgilerinden söz etmiştik.

Konya 400m. yarışı 1.Ahmet Nuri Bilgin 2.Fahri Beserek 3.Tayfun Aytar

Konya Koleji için beden eğitimi dersi öğretmeni Fikret Ünlü sonrası 1974 yılında göreve gelen Mazhar Vardar, özellikle atletizm için büyük bir artıydı. Kendisi de İyi bir basketbolcu olan Mazhar Vardar’ın Devrim Ortaokulu sonrası geldiği Kolejdeki en önemli ilkesi “Tüm öğrenciler spor yapmalıydı.” Bu çerçevede basketbol, voleybol ve hentbol branşlarının yanında atletizm sahası ve kros parkuru kolej takımının mavi lacivert formasıyla şenleniyordu.

Atlet abileri başarılı olunca Koleji öğrencileri mutlu mu mutlular

Kolej öğrencisi olarak basketbol, voleybol veya hentbolcu olmak ayrı bir avantajdı. Çünkü bu sporcular ana spor dalı müsabakaları bittiği zaman pasif duruma düşmüyor, yetenekleri çerçevesinde branş ve farklı yetenek zengini atletizmde bir veya birkaç branşı tercih ediyor ve bu vesileyle de bütün bir yıl spor yapmış oluyorlardı. Bu durum okul takımlarına başarılar getiriyordu. Ayrıca birçoğu yatılı olan Kolej öğrencisi, yoğun olan ders yorgunluğunu atletizm yaparak gideriyordu.

19.Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Hasan Dönmez, Reşat İplikçi ve Feridun Yıldız

Kolej öğrencilerinin atletizm içinde olmaları da atletizm camiası için bir artıydı. Eğitimi oldukça yüksek olan kolej öğrencilerinin konuşmaları, davranışları ve ufukları diğer atletleri de müsbet yönde etkiledi. O yıllarda diğer okullardan ve değişik iş hayatlarından gelerek spor yapan eski atletler, o gün farketmeseler de bugün sohbetlerinde bu konuyu sürekli vurguluyorlar.

Kolej takımının mimari Beden Eğitim Öğretmeni Mazhar Vardar ve sporcuları

İşte o yıllarda atletizm camiasını şenlendiren diğer kolej öğrencileri:

ÖMER ALTAY

1961 yılında Konya’da doğdu. Aslen Karatay ilçesinden. Barbaros İlkokulundan mezun olduğu yıl, 1972 yılında Maarif Koleji’ne başladı. Sonraki yıllarda defalarca millî formayı giyen sıra arkadaşı Sümer Koçak ile zaman zaman kapalı türibin altında bulunan güreş salonuna giderek güreş antrenmanlarına katıldı.

O yıllarda beden eğitimi dersi öğretmeni Mazhar Vardar, ders saatinde öğrencileri stadyuma götürüyor, antrenör Muzaffer Tulukcu ile sınıf sınıf üç tur (1200m) üzerinden mukavemetçi-kros seçmesi yapıyordu. Sınıf ikincisi olan Ömer Altay, sınıf arkadaşı Ali Onaran ile seçmeyi kazanarak stadyumun yolunu tuttu. Antrenör Tulukcu nezaretinde 1979’un Güz’ünde kros antrenmanlarına başladı. Ömer Altay’ı atletizm camiası sevdi, o da atletizm camiasını sevdi ve antrenmanlarını zevkle yaptı.

3.Bahattin Çağdaş 1.Fatih Sun ve 2.Mehmet Kuş

O yıllarda orta mesafe koşucuları ve kroscular hayli iyi durumdaydı. Altay çok geçmeden Erdem Şerbetçigil, Ali Tunç, Ahmet Korkut Yapıcı, Zafer Göçmez, Gürsel Ergün, Hüseyin Kıyak, Miraç Çimen, Mahir Balıkçı, Mehmet Kuş, Bahattin Çağdaş, Mustafa ve Faruk Akyüz kardeşler ve Servet Uzuncan ile zorlu ve zevkli antrenmanların müdavimi oldu.

Kışın kros, yazın pist antrenmanlarının ve yarışlarının müdavimi Ömer Altay, çok yetenekli değildi ama istikrarlıydı, gayretliydi. Bu çerçevede başarılı oldu. Maarif Koleji, MTTB (Modern Tam Teknik Branşlar) kulübü ve bölge yarışlarında ziyadesiyle görevini yaptı.

Fatih Sun (oturanlar soldan birinci) dönem arkadaşları ile Ayaktakiler; Saim Kaya Mehmet Kuş, Bahattin Çağdaş. Oturanlar; Fatih Sun M. Emin Bilgin ve Servet Uzuncan

400m engellide 1.01.5, 400m’de 57.5, 800m’de 2.17, 1500m’deyse 4.41 derecelerine ulaştı. Konya dışında Maarif Koleji adına İzmir’de yapılan Okullar Pist Türkiye Birinciliği’ne katıldı.

Ömer Altay, 1980 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesini birincilikle kazandı. Bu yıl spor hayatı da bitmiş oldu. 1984 yılında, mezun olduğu yıl, spor araştırması için yedi ay Londra’da bulundu.

Ayaktakiler Murat Koç, İbrahim Dülger, Hüseyin Kıyak, Ömer Altay Ali Tunç, ? Oturanlar; H. Hüseyin Görün ve Adnan Akova

Güneş, Günaydın, Fotospor, Fanatik, Radikal gazetelerinde ve Yankı dergisinde çalışan Ömer Altay, Beş yıl üst üste “Yılın Spor Araştırmacısı” seçildi. Ömer Altay, duayen gazeteci Nail Bülbül ile “Konyaspor Tarihi’ni ilk yazan kişi oldu. 1981 yılında kurulan yeşil beyaz Konyaspor’un kuruluş tarihinin 1922 olarak tespitine vesile oldular.

Ömer Altay, Konya’da yedi yıl üst üste “Çocuk Olimpiyatları”nı tasarladı ve organize edilmesine vesile oldu. Toplam on sekiz dünya kupası ve olimpiyatı takip eden kişi olan basının yıldızı Ömer Altay, 2010 yılında emekli oldu.

Mimarlık Fakültesinde öğrenim gören Muammer Can adında bir oğlu olan Ömer Altay, ailesiyle yazları Alanya’da, kışları İstanbul’da yaşıyor.

Kolejin iki gülü Feridun Yıldız ve Ender Rıza Ekici.

TATAR BALASI TAYFUN AYTAR

1959 yılında Konya’da doğan, Devrim İlkokulu sonrası 1971-78 yıllarında Kolej öğrencisi olan  Muhacir Pazarı Mahallesi çocuğu Tayfun Aytar, sporcu bir aileye sahip. Kırım Tatarı olan babası Kâzım Aytar, askerlik şubesinde memur olarak görev yaparken Konya gençliğine sahip çıkan pür amatör kulüplerden Stadspor’un kulüp başkanıydı.

Stadspor sayesinde başta Muhacir Mahallesi çocukları olmak üzere gençler, spor yaparak menfi durumlardan uzak durmuş; 1980 yılı öncesinin siyasi sıkıntılarını yaşamamışlardı.

Maarif Kolejinin mavi lâcivert formalı atletleri Ayaktakiler; Cemal Köşe, Tayfun Aytar, Nuri Bilgin Oturan; M. Emin Bilgin.

Ağabey Abdullah Aytar, sarı kırmızı Stadspor’un değişmez futbolcusuydu. Ağabeyi gibi futbol merakı olan Tayfun Aytar, çocukluğunu mahalle aralarında futbol oynayarak geçirdi. Maarif Kolejindeki ilk yıllarında beden eğitimi dersi öğretmeni Fikret Ünlü’nün teşvikiyle okul takımında basketbol, voleybol ve hentbol oynamaya başladı.

Tayfun Aytar, Mazhar Vardar öğretmeni döneminde bu branşlarda kendini hayli geliştirdi ve atletizm antrenmanlarını da tercih etmeye başladı. Konya’da katıldığı ilk yarışta 400m’de 57.5’lik derece elde etti. Ayrıca 4x100 ve 4x400m bayrak yarışlarında da yer aldı. Sonrasında Konya’da şampiyon olan okul takımıyla Mersin’e gitti ve 400m’yi 56sn’nin biraz üzerinde koştu. 4x100 ve 4x400m bayrak yarışlarında da okulunu temsil etti. Okul takımı 4x400m bayrak yarışında 2. oldu.

Atletizm Hakemi Mazhar Vardar önde sağda)

Tatar balası Tayfun Aytar, okul takımı ve stadspor formasıyla bu dönemde yirmi civarında Konya dışında yarışmalara katılma imkânı buldu. Stadspor formasıyla futbol da oynadı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden 1982 yılında mezun olan Tayfun Aytar, on beş yıl özel işinde ve sonrasında bir o kadar da özel sektör de çalıştı. Halen emeklilik hayatını İstanbul’da geçiriyor.

                                                             

FATİH SUN

1960 yılında Antalya’da doğdu. Aslen Niğdeli. Kolej İmtihanını kazanarak 1971 yılında Konya’ya geldi ve Kolej öğrenimine başladı. Lise ikinci sınıftayken Mazhar Vardar öğretmeninin teşvikiyle atletizme başladı. Kros ve orta mesafeye yatkın olan Fatih Sun, stadyuma giderek antrenör Muzaffer Tulukcu’nun antrenmanlarına katıldı.

İmir Ayaktakiler Şahabettin Aktuna Ali Tunç Kâmil Çetin Servet Uzuncan Erdem Şerbetçigil Oturanlar Ömer Altay, ? Zafer Göçmez, Mustafa Şimşek, Şevki Açıkalın.

Bahattin Çağdaş, Mehmet Kuş, Halit Şahin, A. Nuri Bilgin, M. Emin Bilgin, Saim Kaya, Servet Uzuncan… onun antrenman arkadaşlarıydı. Orta mesafeci olduğu için diğer okul takım arkadaşlarına göre stadyumda ve krosta antrenmanlarda daha çok yer alan Fatih Sun, kısa sürede kendini kabul ettirdi. Gerek okul gerek bölge adına 800, 1500, 3000m ve kros yarışlarında boy gösterdi. Konya dışında Mersin, İzmir, Eskişehir ve Ankara’da yarıştı.

1977 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi’nde öğrenime başlayan Fatih Sun, 1984 yılında tıp doktoru oldu. Halen İzmir Çiğli Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çocuk hastalıkları uzmanı olarak doktorluğunu sürdürmektedir.

Ömer Altay Atletizmle başladı. Basının duayeni olarak zirveye çıktı.

                                                                       

FERİDUN YILDIZ

1959 yılında Bozkır Karayahya’da doğdu. Baba öğretmen olunca ilkokulu Çumra Karkın’da okudu. İmtihanını kazanarak 1969 yılında Maarif Koleji’nde öğrenime başladı.

Köydeyken bolca futbol oynuyordu. Fikret Ünlü ve Tahir Dönmezer döneminde beden eğitimi dersleri gayet ciddi geçiyordu. Mazhar Vardar öğretmenin ilgisiyle masa tenisi ve basketbolla ilgilenmeye başladı.

Ömer Altay Konyaspor Tarihi adlı kitabî ile tarihe kayıt düştü.

1973 yılında okul arkadaşları Bilgin kardeşlerin teşvikiyle stadyuma giderek atletizme başladı. Antrenör Muzaffer Tulukcu, onu önce kros antrenmanlarına tabi tuttu. Sonra yeteneği çerçevesinde kısa mesafe koşularına yönlendirdi. 100m, 200m ve 4x100m bayrak yarışlarına katıldı. 100m’de 11.6’ya ulaştı.

Harun Erdoğdu, Ender Rıza Ekici, Reşat İplikçi, A. Nuri Bilgin, Sait Çakır, Hasan Polat ve Fahri Beserek ile antrenman yapmak onu teşvik ediyordu.

Ömer Altay’ın en büyük merakı Olimpiyat ve Dünya Şampiyonalarını takip etmekti.

1977 yılında Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde öğrenime başladığı yıl, siyasi çalkantılar nedeniyle spor hayatı bitti. Fakülte son sınıftayken Kara Kuvvetlerinde askeri öğrenciliğe başladı. İki yıl Dağ Komando Okulunda okudu.

2000 yılında beyin ameliyatı nedeniyle emekli oldu. Konya’da yaşıyor.