Son zamanlarda ülkemizde ve dünyada çok fazla orman yangını meydana geliyor. Özellikle geçtiğimiz günlerde başlayan Çanakkale’deki yangın kontrol altına alınsa da bütün ülkeyi etkilemişti. Bu bağlamda Çevre Mühendisleri Odası Konya İl Temsilcisi İlker İrioğlu, son 10 yılda 30 bine yakın orman yangınının meydana geldiğini söyleyerek bununla beraber yılda ortalama 10 bin hektarlık orman alanının yandığını kaydetti. İlker İrioğlu, “Son yıllarda orman yangını sayısında olağanüstü bir artış olmamakla beraber yangından etkilenen orman sahası hektar bazında çok artmıştır. Büyük ve etkili yangınlar meydana gelmiştir” diye konuştu. 

2-5 İlker İrioğlu

BİR FELAKET DİĞERİNİN BAŞLANGICI!

Orman yangınlarında biyolojik çeşitliliğin zarar gördüğünden bahseden İrioğlu, bu yangınların ormanlarda yaşayan canlıların hayatını kaybetmesine ve bütün yaşam alanların zarara uğramasına neden olduğunu vurguladı. İrioğlu, orman örtüsünün yok olması sebebiyle de bu bölgelerde erozyon, sel gibi doğal afetlerin arttığına, bir afetin diğerine zemin hazırladığına dikkat çekti.

2-7-49

Özkaya: 'Sanatı kendim için yapıyorum' Özkaya: 'Sanatı kendim için yapıyorum'

ORMAN YANGINLARININ EN BÜYÜK SEBEBİ; İNSANOĞLU!

Orman yangınlarının çıkmasına sebep olan faktörlerle ilgili açıklamalarda bulunan İrioğlu, “Orman yangınlarının neredeyse yarısının sebebi tam olarak tespit edilememiştir. İklim değişikliği sebebiyle sıcaklıkların artması sonucu doğal yangınların oluşmasının yanında, tespitler sonucunda yangınların büyük çoğunluğu insan kaynaklı olmaktadır. Ormanlarda tedbir alınmadan ateş yakılması, ateşlerin tam söndürmeden bırakılması, sigara izmaritlerinin söndürmeden etrafa rastgele atılması, istenmeyen otları yakmaya çalışırken ateşin etrafa yayılması, piknik ve gezi sonrası çöplerin etrafa atılması, etrafa yayılan cam atıkların güneşin etkisiyle yangına sebep olması gibi insan kaynaklı nedenler orman yangınlarını meydana getirmektedir. Yangın sebeplerinin çoğunun insan kaynaklı olduğunu düşünürsek, toplumun bir kısmının bu konuda bilinçli olmadığı rahatça söylenebilir” şeklinde konuştu.

2-9-34

DUYARLI DAVRANIŞLA YANGINA ENGEL OLALIM

Çok basit alınabilecek tedbirlerle birçok yangının engellenebileceğini belirten İrioğlu sözlerine son olarak şunları ekledi, “Bu konuda o kadar çok kamu spotu yayınlanmasına, ilkokuldan itibaren ders müfredatlarında yer almasına rağmen, böyle basit hatalarla, çok büyük hasarlara yol açılıyor olması çok üzücü olduğu kadar, düşündürücü de olmalı. Buna sebebiyet veriyor olmak çok büyük vebaldir, birçok canlının hayatı gidiyor, bazen insan kayıpları oluyor. İtfaiye ve orman görevlilerimiz şehit oluyor. Bunların çoğuna engel olmak elimizde. Biraz daha sorumlu, bilinçli ve duyarlı davranışla orman yangınları çok aza indirilebilir.”

TUBA KAYA

2-4 geniş

Editör: Birkan Bakay