Kadınhanı İlçesi’nde ismini herkesin bildiği ama yaptığı ve öncülük ettiği hayır hizmetlerini anlatırken bizim bile yazmak için yetişemediğimiz ilçenin ağabeyi Halil Özcan’ı dinledik. Yenigün Yazarı Yalçın Dinç, Kadınhanı’nda, ‘İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır’ düsturuyla hayatını sürdüren Halil Özcan ile görüştü. İşte o hayırda hızına yetişilemeyen insanın hayat hikayesi….
Yalçın Dinç: Halil Özcan kimdir? Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Halil Özcan: 23.04.1956 tarihinde Konya’nın Kadınhanı İlçesi’nde doğdum. İlk ve orta tahsilimi burada, lise tahsilini ise Konya Erkek Lisesi’nde tamamladım. Selçuk Eğitim Enstitüsü FKB (Fizik-Kimya-Biyoloji) Bölümü’nde okurken tahsilimi yarıda bırakarak, 1975 yılında ihdas edilen Kadınhanı Noterliğinde Başkatip olarak çalışım. Askerliğimi 1982 yılında İstanbul Kağıthane’de Levazım ve Maliye Okulu Gösteri Tatbikat Taburu’nda yaptım. 1999 Mahalli İdareler seçimlerinde Fazilet Partisi’nden İl Genel Meclisi Üyesi seçildim. İki yıl kadar Kadınhanı Belediyesi’nde çalışıp 2001 yılında emekli oldum. Evli ve dört çocuk babasıyım.
Yalçın Dinç: İş hayatınızla birlikte dernek ve vakıf işlerine nasıl katıldınız?
Halil Özcan: İlim Yayma Cemiyeti ve Kızılay Kadınhanı Şubelerinde ve birçok sivil toplum örgütünde yöneticilik ve temsilcilik yaptım ve hala yapmaktayım. Eğitime Destek Platformu İlçe Koordinatörlüğü, 2008 yılından bu yana da İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı mütevelli üyesiyim. 1980 Darbesinde Siyasi Partiler, Sendikalar ve Sivil Toplum Örgütlerinin faaliyetlerine son verilmiş, ancak bir süre sonra kamu yararına çalışan derneklere izin verilmişti. Kızılay ve İlim Yayma Cemiyeti bu statüye tabi derneklerden olduğu için 1983 yılında Kızılay Derneği Kadınhanı Şubesi’nin yeniden faaliyeti konusunda Garnizon Komutanlığı tarafından şahsıma Şube Başkanlığı teklif edildi.
Orhan Çandır, Ahmet Yılmaz, Cevdet Göktaş, Tevfik Yenice isimli arkadaşlarla şubeyi oluşturduk. Kızılay Genel kurullarında delege olarak da şubemizi, dolayısıyla ilçemizi temsil ettik. Birçok şubenin Kızılay Genel Merkezinin kararıyla Türkiye genelinde kapatılması gündeme geldiğinde, 2017 yılında şube kapatılarak temsilcilik açıldı. 34 yıla yakın Kızılay hizmetlerini yürüttük. Bu süre içerisinde hem genel merkezin hem de mahalli hayırseverlerimizin destekleriyle fakir, muhtaç ailelere mensup öğrencilere karşılıksız burslar, fakir ailelere giyim kuşam yiyecek içecek ısınma, barınma yardımları yapıldı. Kan bağışı kampanyaları sürdürüldü. Uzun süre hizmetimizden dolayı, bronz, gümüş ve altın madalya ile taltif edildik.
Yalçın Dinç: İlim Yayma Cemiyeti ile yollarınız ne zaman kesişte ve ne gibi faaliyetlerde bulundunuz?
Halil Özcan: İlim Yayma Cemiyeti Kadınhanı Şubesi 1987 yılında yeniden teşekkül ettirildi. Emekli İlçe Vaizimiz Salih Büyükcam Hoca’nın riyasetinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldık. 1993-1994 yılına gelindiğinde şimdilerde sağlık ocağının faaliyet gösterdiği öğrenci yurdu binasını Vali Atilla Vural Bey’in teşrifleriyle temelini atarak, inşa ettik. Salih Hoca’nın vefatıyla Şube Başkanlığı görevine başladık.
2000 yılından 2017 yılına kadar bu öğrenci yurdunda Meslek Yüksek Okulu öğrencilerini barındırdık. Yüksek Öğretim Kız Yurduna da ihtiyaç duyulduğundan belediyenin lojmanlarını satın alarak buraya da Yüksek Öğretim Kız Yurdu kurduk. Bu süreç içinde ülkemizin muhtelif yerlerinden gelen tahminen 2000’i aşkın öğrenciyi barındırdık, mezun ettik. Ayrıca Mülkiyeti İlim Yayma Vakfına ait, 1927 yılında yapılmış ve zaman içerisinde konak, Akşam Kız Sanat Okulu, Kur’an Kursu ve Müftülük binası olarak hizmet veren taş binada da ortaokul kız öğrencilerini barındırdık. Taşımalı sistemin devreye girmesiyle boşalan bu bina İlim Yayma Cemiyeti Eğitim Merkezi, Marifet Okulu ve Müftülük ile yapılan protokol ile Gençlik Merkezi olarak kullanılmaktadır.
Yalçın Dinç: Kadınhanı İlçesi’nde başka hangi faaliyetlerin yapılmasına destek olup öncülük ettiniz?
Halil Özcan: 2008’de Kadınhanı Kur’an Kursları Yaptırma Yaşatma ve Öğrencilerine Yardım Derneği ile Kadınhanı Eğitim Kültür Sanat ve Yardımlaşma Derneğini kurarak Mülkiyeti İlim Yayma Vakfına ait arsa üzerine 120 yataklı yatılı Kız Kur’an Kursu yapımına öncülük ettik. Hayırsever Kökez köyünden Hacı Dursun Güçlü ağabeyin desteğini alarak Osman Nuri Topbaş Hoca Efendi’nin iştirak ettiği bir merasimle temelini atarak inşaatı tamamladık. Yine Hacı Musa Topbaş Vakfıyla işbirliği yaparak Tepebaşı Mahallesi’ndeki külliyenin yapımına vesile olduk. 2012 yılında Devlet Hastanesi ve Sağlık Kuruluşlarını Destekleme Derneğini kurarak başta devlet hastanesinin küçük onarımları, araç gereç malzeme tedariki ve bakımlarını, çevre düzenlemesini bu dernek vasıtasıyla gidermeye çalıştık. 2014 yılında yapılan olağan genel kurulunda Konya-Kadınhanı Üniversite Öğrencilerine Yardım ve Hizmetlerini Destekleme Derneği Yönetim Kuruluna seçilerek, bu okulda okuyan öğrencilere karşılıksız burslar vererek destekledik. Ayrıca okulun küçük bakım ve onarımlarına yardımcı olduk.
2020 yılında Biz Bize Yeteriz Sosyal Yardımlaşma Derneğini kurarak KOVİD salgını sırasında ihtiyaç sahibi ailelere hem ilçe merkezi hem de köylerde olmak üzere gıda paketleri dağıtarak destek olduk. Aşevi kurarak sıcak yemek dağıtımında bulunduk. 2023 yılında meydana gelen deprem sebebiyle de yardım kampanyası başlatarak nakdi ve ayni yardımların deprem bölgesine ulaşmasını sağladık. Bölgemize gelen depremzedelere evler temin ve tedarik ederek ısınma, aydınlatma, her türlü iaşe ve ibatelerini sağladık.
Yalçın Dinç: Peki Sayın Hali Özcan bütün bu yoğun çalışmaların içinde sporla ilgili çalışmaları da ihmal etmemişsiniz. İlçenin sporuyla ilgili neler yaptınız?
Halil Özcan: 1992-1994 yıllarında Kadınhanı Spor Kongresi’nde Başkanlığa seçildik. Daha sonra Belediye Spor Kulübü olarak ismi değiştirildi ve o yıl amatör kümede kulübümüz uzun bir aradan sonra şampiyonluğu yakalamış oldu. Halen Akset Kadınhanı Belediye Spor Kulübü yöneticiliğini acizane devam ettirmekteyiz.
Yalçın Dinç: Kendinizi vakıf ve hayır işlerine adamışsınız. Peki başka hatırladığınız hangi çalışmaları yaptınız?
Halil Özcan: 2015-2016-2017 yıllarında İlim Yayma Cemiyeti olarak hayırseverlere öncülük ederek Konya Valisi Muammer Erol tarafından temeli atılan ve aslen Alabağ Köyü’nden olan Konyalı sanayici ve iş insanlarımızdan Ahmet Topçuoğlu Bey tarafından Payende Topçuoğlu İmam Hatip Kız Lisesi, bir diğer Konya Valisi Yakup Canbolat tarafından temeli atılan İstanbul’da bulunan iş adamlarımızdan Aydın Mensucatın sahibi Ahmet Aydın Bey tarafından Ziya Aydın Erkek İmam Hatip Lisesi binasının yapılmasına vesile olduk. 2020 yılında Kadınhanı Milli Eğitim Hizmetlerini Destekleme Derneği’ne üye olduk. Bilahare idaresinde vazife aldık. Okullarımızın fiziki eksiklerinin giderilmesine yardımcı olduk. 2020-2021 yıllarında eski İmam Hatip Okulu’nun bakım ve restorasyonunun Kadınhanlı iş adamlarımızdan Bekir Odabaş Beyefendi tarafından yapılmasına vesile olduk. Bu eserlere maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen hayırseverlerimizi bu vesile ile minnet ve şükranla anıyoruz.
Yalçın Dinç: Bunca emek, bunca zahmet. Ailenizden çocuklarınızdan ayırdığınız vakit. Hayır işlerine öncülük ve aracılık etme konusunda nasıl bir motivasyon içindeydiniz? Ve son olarak neler söylemek istersiniz?
Halil Özcan: Bu hizmetleri sivil toplum örgütlerinin eli, aracılığı ve yönetimlerinde bulunan arkadaşlarımızla beraber icra etmeye çalıştık ve başardık. Bütün bu çalışmalarda gece gündüz bizimle beraber emek, mesai ve hizmetlerini esirgemeyen Mustafa Damar, Mustafa Deveci, Mehmet B. Burgaz, Adem Küçükdemir, Cemal Güney, Hasan Erol, Hilmi Koyuncu, Ramazan Söğüt, Mehmet Büyükadıgüzel ve daha ismini sayamadığım onlarca arkadaşımıza ve hemşehrilerimize, bürokratlarımıza, bağlı bulunduğumuz derneklerin genel başkanlıklarına bu vesile ile teşekkür etmek isterim.
Sayfalarımızın el veremeyeceği düşüncesiyle mümkün mertebe özetlediğim rakam ve istatistiklere yer vermeden sözlerimi bitirirken hizmetlerde ihlasın esas olduğunu bir kez daha hatırlatır, “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır” Hadis-i Şerifi mucibince ve sadece Allah’ın rızasını tahsil etmek niyetiyle yola çıkılmalıdır düşüncesindeyiz ves’selam…
Yalçın Dinç: Bizlere bunca yoğun çalışma temposu içinde vakit ayırdığınız için ve birçok hayra vesile olduğunuz için teşekkür ederiz. Allah sizden razı olsun…