Teknik ve medeniyetteki  ilerlemeler edebiyatla olur Teknik ve medeniyetteki ilerlemeler edebiyatla olur

Konyalı bisikletçilerin yollarda ve pistlerde fırtına gibi estiği 1980’li yıllarda Kovanağzı’nın tozlu yollarından Milli takım formasına kadar yükselen Ayhan Aytekin spor hayatını onlarca şampiyonluk madalyası ve hatıra ile süsledi. O kadar güçlüydü ki Akdeniz turunda üç gün yokuş liderliği formasını o taşıdı. İyisi mi Ayhan’ı biz değil, bizzat kendisi anlatsın:

Sizi tanıyabilir miyiz, ne zaman dünyaya geldiniz, tahsil durumunuz nedir?

Konya’nın Meram ilçesine bağlı Karadiğin köyünde 10.10.1965 tarihinde dünyaya geldim. İlkokul mezunuyum.

Bisiklet sporuna nasıl başladınız?

Bisiklet sporuna başlamam ve başarılı olmam antrenörümüz hocam Sadık Keleş’in sayesinde oldu. 1982 yılında Konya YSESpor’da ilk kez lisanslı sporcu oldum. Bu dönemde Sadık Keleş hocam bizim gelişmemiz, yetişmemiz için çok emek sarf etti. Allah ondan razı olsun.

Bisiklet sporunda Konya’nın zirvede olduğu yıllarda siz de bisiklete başladınız. Derecelerinizden bahseder misiniz?

Biz bisiklete başladıktan sonra sıkı bir antrenman ile işin tekniğini ve stratejisini kavramaya başladık. 1983 yılında katıldığım kategorideki yarışmalarda sürekli birinci, ikinci ve üçüncü oldum. Konya ve Balıkesir’de yapılan pist yarışlarında genç erkeklerde takım halinde Türkiye Şampiyonu olduk. Büyük erkeklerde burada yapılan 156 km. Yol Yarışında Türkiye Şampiyonu oldum. Bursa’da takım halinde zamana karşı 100. km.’de Türkiye Şampiyonu olduk. Dörtlü takımlarda ilk kişi bendim. Pist yarışlarında Konya’da ve Balıkesir’de dört kişiden oluşan takımla Türkiye şampiyonu olduk. Aynı yıl birincilik ikincilik üçüncülük kürsülerinde yıl boyu hep yer aldım.

Aynı başarıları 1985 yılında da sürdürdük ve aldığım birincilik, ikincilik ve üçüncülükleri takiben aynı yıl asker oldum.

Bisiklet spor yapıyor olmakla askerlikte bir imtiyaz oluştu mu?

Tabi, Lisanslı bisikletçiydim ve önemli derecelerim olduğu için Ankara Silahlı Kuvvetler Gücü takımında askerlik yaptım. Kulüp kampı gibi sürekli antrenmanlara ve yarışmalara giderek Silahı Kuvvetlerde de şampiyonluklar ve ilk üç dereceleri aldım.

Askerlik sonrası spor hayatınız nasıl devam etti?

1986’yı Silahlı Kuvvetler de tamamlayıp tezkere aldıktan sonra kulübüme döndüm. Bu arada YSE Spor’un adı Köy Hizmetleri olarak değişti. 1987 yılından itibaren Köy Hizmetleri kulübünde katıldığım her yarışmada mutlaka dereceye girip kürsüye çıktım. 1988, 89, 90, 91 yıllarındaki yarışmalarda da hem ferdi hem takım olarak başarılarımızı sürdürdük. Ben de sürekli ilk üçe girerek madalyalar kazandım.

1992 yılında Bursa’da yapılan büyük erkekler 156 km. Yol Yarışında Türkiye Yol Şampiyonu oldum. Yılın öteki yarışmalarında da güzel dereceler aldım.1996 ya kadar devam eden aktif spor hayatımda başarısızlıkla geçen bir sezonum olmadı. Güçlü ve dayanıklı bir sporcu olduğum için kolay da sakatlanmazdım. Her sene ve her yarışta dereceye abone olduğumuz için; çetelesini tutmadım ama altmış civarında şampiyonluk/birincilik, yine altmış kadar ikincilik ve altmıştan daha fazla üçüncülük madalyası kazandım.

Başarılarınız biraz örneklendirelim mi?

Hatırladığım kadarıyla anlatayım. 1983'te Konya'da, 1984'te Yunanistan'da ve 1988'de Bursa'da yapılan Balkan Şampiyonalarına katılan ve üçüncü olan milli takım kadrosunda ben de yer aldım. 1987'de Suriye'de, 1993'te Fransa'daki Akdeniz Oyunları'nda yarıştım. Dört defa Uluslararası Cumhurbaşkanlığı Turu'nda, on bir defa Akdeniz Turu'nda, dört defa da Konya’da Uluslararası Mevlâna Turu'nda yarıştım.

Yunanistan ve Mısır’da dört yarışa katıldım, Üç defa Bulgaristan’a, ikişer defa Yugoslavya ve Romanva’ya giden milli takımlarda yer alıp yarıştım. Almanya, Arnavutluk, Suriye ve İran turlarında da birer defa yarıştım.

Bunlardan Uluslararası Suriye, Mevlâna ve Van turlarını kazandım. İran turunda ikinci, Akdeniz turunda da üçüncü oldum. Akdeniz turunda iki defa etap birinciliği aldım. Mısır turunda etap ikincisi oldum. Kulüplerarası Akdeniz turunda üç gün yokuş lideri formasını ben taşıdım.

1984 ve 1990'da Sofya'da Vitoşa dağına tırmanma yarışını, 1996'da Köy Hizmetleri takımı halinde üçüncü olduğumuz Romanya turlarını unutamam. Kulüpler arasında yol yarışlarında bitiş çizgisini en az kırk defa birinci geçtim.

Beş yıl Büyük Erkekler Milli Takım Kaptanlığı yaptım. Milli forma ile üç yüzün üzerinde uluslararası yarışmaya katıldım. A Mili takımdan başka bir defa da B milli takım formasını giydim. Ay yıldızlı formayı da layıkıyla temsil ettiğime yürekten inanıyorum.

Ne zaman ve ne gerekçe ile aktif sporu bıraktınız?

Sürekli antrenman ve maç programı disipliniyle geçen 14 yıl aktif spor hayatım oldu. Yaş otuzu geçince meydanı gençlere vermenin zamanı geldi diye düşünüp kenara çekildim.

Antrenörlüğe ne zaman başladınız ve nerede çalıştınız?

Koy Hizmetleri takımının antrenörlüğünü 2000 yılında üstlendim ve 2017 sezon sonuna kadar göreve devam ettim. Bu zaman zarfında Konya ve Türk bisiklet sporuna yeni sporcular kazandırdık kulübümüz adına önemli başarılar elde ettik.

 2015-2017 yılları arasında Konya Büyükşehir Belediyesi spor kulübünde antrenörlük yaptım. 2017 sonunda antrenörlüğü de fiilen bırakarak emekli bir vatandaş olmayı tercih ettim.

Siz milli takımlarda da antrenör olarak ve teknik komitede görev aldınız. Bu dönemlerden bahseder misiniz?

Evet, Yıldız A ve B, sonra genç erkek milli takım ve A Milli Takım anrenörlüğü görevinde bulundum. Dönem dönem çeşitli turlarda millî takımın antrenörlüğünü yaptım. Mesela 2004'te Bursa'da yapılan Balkan Şampiyonasına takımı ben hazırlamıştım. Antrenörlük dönemimde de Milli takım adına önemli işler yaptık başarılar elde ettik.

2017-2019 arasında da Bisiklet Federasyonu Yol Teknik Komite Başkanlığı yaptım. Böylece bisiklet federasyonunda tabanda tavana kadar antrenör ve idarecilik görevinde bulunmuş oldum.

Bisiklet sporuna, sporcu, antrenör ve idareci olarak otuz beş sene hizmet ederken müsabık sporculuğun dışında antrenör ve idareci olarak da sayısız başarılar kazandık.

Zaman su misali akıp gidiyor hocam. Galiba sayfanın da sonuna geldik. Teşekkür ederim.

Kaynak: MUSTAFA GÜDEN