Artan hava sıcaklarıyla birlikte gün içerisinde dışarıda bulunma süresi arttığı için yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmelisiniz. Herşeyin tazesini tüketmek ve sıvı gereksiniminizi karşılamak için tükettiklerinize dikkat edin. Şeker, karbonhidrat ve aşırı yağlı besinlerden uzak durulması gerekiyor.  Sofraları zeytinyağlı sebzeler, taze meyveler, balık ve salatalar sıcak yaz günlerin en iyi seçimidir. Gün içinde çok sıcak dilimler olduğu için, yoğurt, cacık,  ayran, maden suyu, buzlu kahve, kefir, taze meyve suyu, kompostolar, soğuk bitki çayları tercihlerinizin arasında olsun. Öğün saatlerinizi titizlikle takip edip, gün içerisinde enerjisiz kalmamaya ve açlık hissetmeden ana öğünleriniz dışında küçük ara öğünlerinizi yaparak gününüzü bitirin. Sıcaklardan dolayı öğünü atlamak oturduğunuzda daha çok yemenize sebep verecektir. Onun içindir ki öğün saatlerinize titizlikle uyun. Sıcak günlerde mayonezli karışımlardan, kremalı pastalardan, hamur işinden ve şerbetli tatlılardan uzak durun. Baharatlı, kızarmış, aşırı tuzlu besinlerden kaçının. Fazla kırmızı et tüketmeyin. Yağsız öğünler, sebzeli sandviçler, soğuk çorbalar, meyve salataları tüketirken, porsiyon kontrollerine dikkat edin. Çeşit ekmekler, kepekli makarnalar tercihleriniz arasında olsun.

Su tüketimi bu dönem de en önemli noktalardan birisidir. Sıvı kaybı, ter, solunum, dışkı ve idrar ile olur, yani sıcak havada nefes alıp vermek bile sıvı kaybına sebeptir. Onun için sıvı tüketimine dikkat edin. Günlük su tüketimi özellikle bu sıcak günlerde 2,5-3 litre maksimum olması gerekiyor. Çay, kahve ya da diğer sıvı içecekler su yerine geçmez. Ama sade suyu içemiyor iseniz, içerisine birkaç dilim meyve, nane veya tarçın gibi aroma veren besinler ekleyebilirsiniz. İçmediğiniz su size gün içerisinde halsizlik, baş ağrısı, tansiyonda tutarsızlık gibi problemlerle sizi huzursuzluk hale getirecektir. Bu dönemde özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlar sıcak zaman dilimlerinde daha dikkat eden grubun içerisindedir. Bu dönemde fiziksel aktivitenize de dikkat edin.

Bu sıcak havalarda açıkta satılan besinlerden kaçınılmalıdır. Sıcak havalar yiyeceklerin bozulma riskini arttırmaktadır. Saklanma koşullarının kötü olması bakterilerin üremesi için uygun ortam sağlamaktadır. Bunun sonucunda sindirim sisteminin bozulmasına sebep olmaktadır.

Aşırı yediğiniz yemekler kilo artışı ile size dönebilecekken, fazla yememeye ve öğün saatlerinize dikkat etmeye özen gösterin.

Sağlıcakla kalın…