İlkbaharın gelmesiyle birlikte birçok alerjik hastalarda bazı semptomlar görülmeye başlamıştır. Oluşum mekanizmaları ve tedavileri benzer olan astım ve saman nezlesi genellikle birlikte ele alınır. Tekrarlayan nefes darlığı, öksürük ve balgam görülmesi astımın en sık görülen belirtilerindendir. Saman nezlesinde ise burun akıntısı, hapşırık, gözlerde ve burunda kaşıntı gibi belirtiler gözlenmektedir. Alerjik rinit ise saman nezlesine daha çok benzer belirtilere sahiptir. Bu problemleri yaşayan her bir hasta doğal çözümlere de başvurarak hayat kalitesini artırabilir. Tedavi protokollerinde ise pek çok unsurun ele alınması ve gözetilmesi gerekmektedir. Vücudun antiallerji mekanizmalarını c vitamini, çörek otu yağı, omega 3 ve B12 vitaminleri ile desteklemeliyiz. Detaylarına bakacak olursak;

Çörek otu yağı desteği:

Çörek otu yağı ile yapılan çalışmalarda 2 hafta boyunca kullanıldığında burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı, hapşırma atakları azaltabildiğini göstermektedir. Mevcut bulgular, çörek otu bileşenlerinin antialerjik etkilerinin alerjik rinite atfedilebileceğine dair kanıtlarla tutarlıdır. Sonuç olarak sıklıkla antialerjik ilaç kullanan hastaların doktor kontrolünde bu tip ilaçlar yerine doğal çözümlerle semptomlarını iyileştirebileceğini gözlemlemiştir.

Omega 3 desteği:

Klinik araştırmalara göre omega 3 yağ asitlerinin tüketimini artırmanın astım tedavisinde önemli yarar sağladığını göstermiştir. Özellikle hava yollarının allerjenlere verdiği yanıtta iyileşme görülmüş ayrıca solunum işlevlerinde iyileşme sağlanmıştır.

C vitamini desteği:

C vitamini hava yollarını kaplayan mukozadaki ana antioksidan olduğu için akciğer sağlığı açısından büyük bir önem taşımaktadır. Astım hastalarında hem tedavi alan hem de tedavi almayanlar da kanda c vitamini düzeylerinin düşük olduğu gözlemlenmiştir. Dolayısı ile doktor kontrolünde tedavi protokollerine eklenmelidir.

Bütün aktivitelerin klinik araştırmaları yapılmış olmakla beraber gıda takviyeside olsa kullanımı ve dozlamasında mutlaka hekiminize veya eczacınıza danışınız. Paracelsusun da dediği gibi ilacı zehirden ayıran dozdur.

Nikakhlagh, S., Rahim, F., Aryani, F. H. N., Syahpoush, A., Brougerdnya, M. G., & Saki, N. (2011). Herbal treatment of allergic rhinitis: the use of Nigella sativa. American journal of otolaryngology, 32(5), 402-407.

Doğal tıp ansiklopedisi