Beslenme ve diyetetik bölümlerinden eğitim almış 4 yılsonunda lisansını tamamlamış birey gerçek diyetisyendir. Diyetisyen ünvanını kazanmış her birey ona başvurmuş kişilerin sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürebilmek isteyen veya sağlıkla ilgili belirli bir hedefe ulaşmayı amaçlayan insanlara, sağlığını gözeterek kişiye özgü beslenme programı hazırlar. Diğer meslek gruplarında kurs, aylık eğitim, kısa süreli ders alma, yaşam koçluğu gibi diploması olmayan kişiler hiçbir zaman beslenme ve diyet uzmanı olamazlar.

Sosyal medya hayatımızın her alanında yer almaya başladı. Beslenme ve diyet uzmanlarının daha geniş kitlelere ulaşması için, yüz yüze görüşmelerin yanında halkla doğrudan temas etmesine yardımcı olan sosyal ağlar, bloglar ve medya paylaşım siteleri gibi birçok iletişim ağı oluşmaktadır. Birçok adımda sosyal ağlar halka güncel araştırmaları daha kolaylıkla sunabilmek, yeni hizmetleri desteklemek için etik, profesyonel şeklinde ulaşım aracı olarak gündeme her daim artı getirirken, mesleğimizi kullanarak birçok isim önlerine unvan getirilerek halka yanlış bilgiler sunuyor. Yaşam koçları, network işi yapanlar ve beslenme koçluğu gibi birçok ünvanlarla insanların sağlığını tehdit eden kurum ya da bireylere itaat edilmemesi gerekiyor.

Beslenme kişiye özgüdür. Herhangi bir diüretik ilaç, zayıflama veya şeker ilaçları, birçok bitki karışımı olan çaylar ve absürt bir şekilde yapılan mama şeklinde bulunan tozlar insan sağlığını tehdit ettiği için hiçbir şekilde güvenilmemesi gerekiyor. Bir bireyin beslenmesi kişiye özgü olduğu için alması gereken kalorisi ihtiyacı olduğu kadar doğal besinlerle alabilmesi gerekiyor. Sosyal medya artık a’dan z’ye her bireye hitap edildiği için insanlar kolay yoldan para nasıl kazanılır diye düşünürken bireylerin sağlığını gözetmeden kolaylıkla kandırma yöntemlerini tercih ediyorlar.

Diyetisyencilik oynayanlar var. Günümüzün her meslek grubunda karşılaştığımız rol çalma olayı maalesef bizim mesleğimiz de de var. Diyetisyen ünvanı olmadan bireylere bunu kullanırsanız 1 ayda 15 kg verirsiniz, 4 günde 5 kg kaybedersiniz gibi gerçekçi olmayan insan sağlığını tehdit eden problemlerle karşılaşabilirsiniz. Onun içindir ki her birey özeldir ve beslenmesi de ona özel hazırlanması gerekmektedir. Beslenmenizi sadece beslenme ve diyetetik lisans eğitimi almış, Diyetisyen ünvanını hak kazanmış kişilere teslim edin.

Unutmayın insanları size önerdiği haplar, mama karışımları ya da bitkisel çaylar sizi sadece o an mutlu edebilir, sonrasında size yapacağı etkiler için çok geç olabilir. Beslenmenizi beslenme uzmanları diyetisyenlere başvurun, diyetisyenlerden destek alın. Sağlıklı olmak istiyorsanız sağlığı korumaya yönelik her girişim ve her planlama için diyetisyene başvurulması gerekir.

Beslenmenizi diyetisyeninize danışın, sağlıcakla kalın.