Teknolojinin gelişmesiyle, çok sayıda meslek ve sanat dalı insanlar tarafından ilgi görmüyor. Makineleşmenin getirdiği kolaylık, birçok sanatçının başka alanlara yönelmesine neden oluyor. Çömlek Ustası Mehmet Gürpınar ise, el sanatı çömlekçiliğinin tarihe karıştığını vurgulayarak sanatını sonraki kuşaklara taşımakta zorlandığını kaydetti.

3-1-78

“4 KUŞAKTIR DEVAM EDİYORUZ”

Mehmet Gürpınar, yaptığı işin babadan oğula devam ettiğini belirterek, 4 kuşaktır çömlek sanatının içinde olduğunu dile getirdi. Mesleğinin bitmesini istemediğini söyleyen Gürpınar, “Bu sanatı oğluma öğrettim. Benden sonra bu işi devam ettirmesini canı gönülden istiyorum. Aslında yeterince olmasa da halkımız önem gösteriyor. Birçok öğrencim oldu. Bu işi onlara gösterdim ve öğretiyorum. Maalesef onların birçoğu bıraktı veya hobi olarak devam ediyor. Çömlekçilik, gelecek yıllarda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan bir meslek. El yapımı çömlekçilik neredeyse bitmek üzere. Konya’da bu işi yapan artık iki kişi kaldı. Diğerleri ya makineleşmeye gitti ya da başka sektörlere geçti’’ şeklinde konuştu. Gürpınar, gençlerin bu mesleğe ve el sanatlarına ilgi göstermediğini ve insanların artık başka meslek gruplarına yöneldiğini ifade etti.

3-2-79

“ÖMRÜMÜN SONUNA KADAR ÇÖMLEK YAPTIRACAĞIM”

Bir çömleğin yapımının 20 dakika sürdüğünü vurgulayan Gürpınar, motifli çömlek yapımının ise 1 saate ulaşabileceğinin altını çizdi. Gürpınar, çömlek sanatında emek harcadıklarını ve herkesin yapabileceği bir iş olmadığını belirterek, “Sanatımın bitmemesi için bu mesleğe meraklı gençlere ücretsiz ders veriyorum. Ömrümün sonuna kadar da çömlek yaptırmaya ve yapmaya devam edeceğim” diye konuştu.

Fetullah Gülen, bir piyon! Fetullah Gülen, bir piyon!

TUBA KAYA

Editör: Birkan Bakay