Aydınlar Ocağı, Selçuklu Salı Sohbetleri’ni farklı konularla sürdürmeye devam ediyor. Sohbetin bu haftaki konuğu, yerel basının gür sesi olmaya devam eden Konya Yenigün Gazetesinin geçtiğimiz günlerde 16’ncı yayın yılına başlaması sebebiyle ‘16. yayın yılında Yenigün ve yerel basının geleceği’ isimli sunumuyla Konya Yenigün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan oldu. Yerel basının sorunları ve basılı yayının gidişatı hakkında konuşan Arslan, güncelliğe ayak uydurmak gerektiğini ifade ederken, “İnternet mecrasında anında yayılan haberler, yazılı basında yer alan haberlerin eskimesine neden oluyor. Burada bize düşen internet haberciliğine yönelerek, haberin derinine inmek.” diye konuştu.

‘TECRÜBE İLE GENÇLİĞİ BİRLEŞTİREN BİR GAZETE OLDUK’

Konya Yenigün Gazetesi’nin 16’ncı yayın yılına girmesi sebebiyle Yenigün Gazetesi’nin çalışmalarından da bahseden Arslan,  “Yenigün Gazetesi olarak bir ayağı Konya değerlerine sabit, diğer ayağı gazetecilik kavramının altını doldurmaya çalışan bir gazete olmaya çalıştık.  Genç arkadaşlarla çok güzel işler için adım atarak, 1 yıl içerisinde 10’Lar isimli aylık dergi çıkarmaya başladık. Bugün, Konya’nın aylık düzenli olarak dergi çıkaran tek gazetesiyiz. Farklı sektörlerde adından söz ettiren ve Konya’ya damga vuran çalışmalar yaptık; Çınarlar, Genç Yıldızlar, Yüz Aklarımız gibi… Ramazan ayında, pandemi döneminde vefat edenleri anarak, hafızlık müessesesi, şehitleri, İslam alimleriyle ilgili çalışmalar yaptık. Her daim sivil toplum örgütleriyle yaptığımız çalışmalarla Konya’nın kültürünü öne çıkarmaya çalıştık. Tecrübeli yazarların yazılarını paylaşırken gençlerin de önünü açan ve onlara destek olan bir gazete olduk: Tecrübe ile gençliği birleştiren bir gazete olduk.” dedi.

3-2-38

‘ELEŞTİRİLER BAŞKALDIRI OLARAK NİTELENDİRİLİYOR’

Dünden bugüne Konya basınını da değerlendiren Arslan, yerel basının önemine dikkat çekerken şehrin markalaşmasında önemli bir yere sahip olan yerel basının, şehrin en büyük sorunundan en küçüğüne kadar tüm problemleri görünür kılması gerektiğini vurguladı. Gazetecilik mesleğinin bir kaos dönemi yaşadığının altını çizerken gazeteciliğin ve kitle iletişim araçlarının ilkelerinden birkaçını sıralayan Arslan, gazeteciliğin tekelleştiğini de sözlerinde ifade etti. Arslan, “Gazetecilik, fetret devrinin ötesinde bir kaos dönemi yaşıyor. Gazeteci muhalif olmalı; fikirleri tartıştırıyor ve girdiği ortamda fikir tartıştırıyor olmalı. Kitle iletişim aracı olarak medya; yönetenin karşısında, yönetilenin yanında olmalıdır: Kamu adına denetimi yerine getirmelidir" dedi.

3-3-39

‘HABER ESKİYOR, BEYİNLER OBEZLEŞİYOR’

Konya'da göçmen gerçeği gittikçe büyüyor! Konya'da göçmen gerçeği gittikçe büyüyor!

Son 2 yılda artan döviz ve kâğıt maliyetlerinin basılı yayınları zor durumda bıraktığını da belirten Arslan, internet ve gelişen sosyal medya araçlarının da gazete haberlerini geride bıraktığını aktardı. Yazılı basının ayakta kalabilmesi adına yapılması gerekenlerle ilgili de konuşan Arslan, “Artık haberler telefonlar üzerinden takip ediliyor. Bu da obez beyinlere neden oluyor. Gazetelere girilen bugünün haberi, yarına ancak basılabiliyor ve haber eskiyor. Bizim, yazılı basını yaşatacağımız nokta ise, haberin derinine inmek oluyor. Zorlu bir sürece giren gazeteler, fikrimce bundan sonra da var olmaya devam edecek ancak sivil toplum, esnaf ve siyasilere hitap edenler yayın hayatlarına devam edebilecek. Bizim yapmamız gereken ise, aynı zamanda internet mecrasına yönelerek koşullara uyum sağlamak.” ifadelerini kullandı.

3-5-41

3-6-41

ABDULLAH BAŞYEMENİCİ

Editör: Birkan Bakay