Şekerin her türlüsü bize bazen çok lezzetli geliyor. Ağzımız tatlansın yeter kelimesini sürekli kullandığımızdan bazen şekerli besinlere fazlaca yönelebiliyoruz. Çaylar, kahveler, evde yapılan meşrubatlar, sadece şekerden oluşan pastalar beslenmemizde bazen yer alıyor. Peki beyaz şeker değil de esmer şeker tercih ettiğimiz de daha mı sağlıklı oluyor, daha mı kalorisi düşük oluyor düşüncelerine bu yazımda değindim. Zaman zaman tüketimine başvursak da şekere beslenmemizden uzak tutmamız gerekirken elimizde olmadan beslenmemizde ister istemez yer alıyor.

Renginden dolayı sağlıklı algısı, tüketimi kontrolsüz olabileceği düşünülse de kalori olarak değerlendirildiğinde beyaz şekerden çok da bir farkı yoktur. Sayılarla bir değerlendirme yapacak olursak esmer şekerin kalorisi beyaz şekere göre çok az olsa da düşüktür.

Şekerden vazgeçemeyenler için neden esmer şekeri tercih etmeleri gerektiğinin farklılıkları nedir, açıklık getirelim. Esmer şeker, şeker kamışı melasının, ön işlemlerinden geçirilmesi ve beyaz şekerle karıştırılmasından elde edilir. Renginin daha esmer veya daha açık esmer olması aslında sadece içerisine karıştırılan mela miktarına göre değişiklik gösterir. Şeker kamışı melasından gelen içerisinde antioksidan vardır.

Vücudumuza giren esmer şeker de beyaz şeker de aynı şekilde işler. İkisini birbirinden ayıran özellik esmer şekerin içerisinde bulunan eser miktarda potasyum, kalsiyum, demir, fosfor ve B vitaminleri gibi içeriğinin olmasıdır.

Enerji yükseltici bir besin olduğu için, diğer basit karbonhidratlar gibi, şekerin vücut üzerinde enerji verici etkisi vardır. Tabi ki herşeyin fazlası zarar olduğu gibi beyaz şeker de , esmer şeker de fazla tüketmek de bize ciddi problemler getirir. Fazla şekerli besinler tüketimi obezite, insülin direnci, kalp hastalıkları, karaciğer yağlanması, diyabet gibi birçok rahatsızlığa yol açabilir.

Esmer veya beyaz şeker tüketimine dikkat ediniz. Bugün ağzınızı tatlandıran şeker geleceğinizi tehdide düşürmesin.

Sağlıcakla kalın…