Akören Tarihi -125 Akören Tarihi -125

Bilime ve insanlığa hizmet hedefiyle çalışmalarına devam eden AKINSOFT ve AKINROBOTICS Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Akın, bilimin ve üretmenin çok önemli olduğuna değinerek eğitime daha fazla bütçe ayrılması gerektiği konusunda uyardı. Dr. Akın, bir ülkenin, ne kadar çok üretirse o kadar ucuz ürün alabileceğine de dikkat çekti.

3 5-2

ÜLKEMİZDE EĞİTİME AYRILAN BÜTÇE ARTIRILMALI

Dr. Özgür Akın, Türkiye’de mühendislerin laboratuvardan yoksun olduğunu ifade ederek, teknoloji yatırımı ve internet alt yapısının olmadığını, öğrenci değişim programlarından da çok az öğrencinin yararlanabildiğini söyledi. Üniversitelerin ve bölümlerin çoğunun denklem problemi yaşadığını ve laboratuvarların çoğunun akredite edilmediğini vurgulayan Dr. Özgür Akın, “Bütün bunlardan sonra beyin göçü oluyor. Bilim, yüksek teknoloji, robotik teknoloji bizden ne kadar uzakta üretilirse biz de o kadar pahalıya alırız. 100 bin liraya alacağınız bir ürün eğer kendi ülkenizde üretilirse 50 bin liraya alabilirsiniz. Ülkemizde eğitime ayrılan bütçe bir an önce arttırılmalı ve rota, özellikle yüksek teknoloji gerektiren robotik teknolojiler alanına çevrilmeli” diye konuştu.

3 7-1

NE AMERİKA’YMIŞ BE!

Türkiye’de gençlerin her zaman üretmelerini istediğini belirten Akın, yurt dışına çok fazla özenmenin yanlış olduğunu aktardı. Akın, “Siz buradasınız ve zaman akıp gidiyor. Derhal toplanmalısınız. Neymiş, “Amerika’dan uzman” getirmişler. Ne Amerika’ymış be! Asıl cevherler bizim ülkemizde. Biz hep buradaki beyinlerimizi gönderdik. Uyanın artık! Bir proje yapacaksanız sakın başka bir projeyi incelemeyin. Kendi hayal gücünüzle işe başlayın ve devam ettirin. En büyük projeler 1 bitlik algoritmayla başlar. Ya varsınızdır ya yoksunuzdur. Basın o tuşa ve başlayın şimdi üretmeye. Gözünüzde hiç büyütmeyin. Biz çocukluğumuzda dokunma, yapma, etme ve hayır gibi ifadeleri duyarak büyüdük. Genç olduk; yapamazsın, başaramazsın, konuşma, doğduğun yer burası ve sus ifadelerini öğrendik. Üniversitede ise ‘Burası Türkiye’ demeye başladılar. Evet, burası Türkiye. Özgür, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinde yaşıyoruz. Tarihi, kültürü olan bir milletiz. Kendinize ve toplumunuza faydalı olmak adına her şeyi yapabilirsiniz” şeklinde konuştu.

BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI İÇİN ÇOK UĞRAŞTIM

2011 yılında Konya Bağımsız Milletvekili Adayı olduğunu anımsatan Akın, sözlerine son olarak şunları ekledi: “İlk iş olarak ‘Teknoloji Bakanlığını kuracağız’ dedim. Teknoloji Bakanlığı'nın kurulması için mecliste elimden gelen çabayı sarf edeceğim demiştim. Teknoloji ülkesi Türkiye, teknoloji başkenti Konya diye öyle bağırıyordum ki Konya'daki büyük partiden sonra en çok propagandayı yapan ben oldum. Tüm söylemlerim teknoloji üzerineydi Konya'da partim yok, desteğim yok ve sadece kendi ekibimle çıkmıştım sokaklara. Türkiye siyaset tarihinde bir ilk gerçekleşti ve ana partilerden bir tanesi seçime 4 gün kala bir diğeri de 8 gün kala seçim bilgilerini değiştirdi. Seçimlere 8 gün kala bakanlar kurulduğunda bir karar alınarak Sanayi Bakanlığı'nın isminin Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı olarak değiştirilmesine karar verildi ve bir diğer parti de seçim bildirgesine Teknoloji Bakanlığını kuracağız diye ekleme yapmıştı. 3 Haziran 2011 tarihli 635 sayılı kanun hükmünde kararnameye göre Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ismi değişerek Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmuştu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kurulmuştu ama sonradan ismi değiştirildi ve bilim çıkartıldı. 9 Temmuz 2018 tarihli 703 sayılı kanun hükmünde kararnameye göre Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ismi değişerek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmuştu ancak tüm gelişmiş ülkelerde var olan Bilim ve Teknoloji Bakanlığı adını hiç almadı. Gerekli özen gösterilmedi ve rota gerektiği yere çevrilmediği sürece yeterli olmayacak.”

TUBA KAYA

Editör: Birkan Bakay