Konya Büyükşehir Belediyesi, ‘Konya Modeli Belediyecilikanlayışıyla il genelinde pek çok alanda Türkiye’ye ve dünya belediyelerine örnek oluyor. ‘Bisiklet Şehri’ unvanıyla Türkiye’nin en uzun bisiklet yoluna sahip olarak dünyada ülkeleriyle yarışan Konya, bisiklet tramvayıyla da bisiklet kullanımının önemine dikkat çekiyor. Eğitimin maddi kazanca dönüşmesi amacıyla Kapsül, Bilgehane, Lise Medeniyet Akademisi’nde orta okul, lise ve her yaştan vatandaşın yararlanabileceği pek çok eğitime olanak tanıyan Konya Büyükşehir Belediyesi, Akıllı Şehir ‘Konya’ yol haritasıyla 2022-2030 yılları arası stratejik planını da hazırlamış durumda. Sunduğu birçok imkanla vatandaşlara yüksek standart sunan Konya, belediyecilik anlayışında dünya belediyeleriyle yarışır durumda.

Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ile Konya’ya özgü akıllı şehir çözümleri planlanıyor2

İLK YEREL AKILLI ŞEHİR STRATEJİSİ VE YOL HARİTASI: AKILLI ŞEHİR ‘KONYA’

2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ile Konya’ya özgü akıllı şehir çözümlerinin planlanması, Konya özelinde akıllı şehircilik alanında vizyonun, stratejinin, stratejik hedeflerin ve gerçekleştirilmesi önerilen eylemlerin belirlenmesi ve bu doğrultuda çalışmalara rehberlik edecek 2022-2030 Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası hazırlandı. Türkiye’de, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayınladığı 2020-2023 Akıllı Şehirler Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı’na uyumlu, yerli ve milli kaynakların kullanıldığı ilk Yerel Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası, Konya Büyükşehir Belediyesi ve ASELSAN iş birliğinde ortaya çıkarıldı. Bu bağlamda öncü ve örnek olan bu belge, Konya’da yaşayan herkes için 2030 yılına kadar Akıllı Şehircilik alanında yapılması planlanan uzun vadeli, kapsayıcı, uygulanabilir ve sürdürülebilir eylemler içeriyor. Proje kapsamında literatür taraması, eğitim, örnek akıllı şehir gezileri, örnek akıllı şehir incelemeleri, Türkiye'den ve Dünya'dan akıllı şehir uygulamalarının tespiti, saha anket çalışması, yönetici toplantıları, Konya Akıllı Şehir mevcut durum analizi, paydaş haritaları ve yerel akıllı şehir mimarisi çalışmaları yapılmakta olup; Konya halkı için yaşam kalitesini artıran, yüksek teknolojili sürdürülebilir entegre akıllı sistemlerle proje vizyonunu kazanmakta.

Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ile Konya’ya özgü akıllı şehir çözümleri planlanıyor3

TEK MERKEZDEN KONTROL!

Tek merkezden komuta sistemiyle su kayıp ve kaçakların önüne geçerken aynı zamanda farklı birçok alanda ortalama yüzde 50’lere varan tasarruf sağlayan SCADA sistemini kuran Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, 3bin 122 adet tesisin 2 bin 7’sini sisteme dahil etti. Diğer bin 115 tesisi sisteme dâhil etmek için yoğun gayret sarf eden KOSKİ, 2023 yılı itibariyle tesis ve veri sayısı itibariyle dünyanın en büyük İçme Suyu SCADA Kumanda ve İzleme Sistemlerinden biri haline geldi. Merkezi izleme, kumanda ve otomasyon sayesinde sistemde yer alan tüm istasyonların gerçek zamanlı bir koordinasyonun sağlayan SCADA Sistemi, vatandaşların kesintisiz su temin etmelerini sağlarken; enerji ve işgücü tasarrufu sağlanmasına, depo taşmalarının önlenmesine, arıza durumlarının önceden algılanarak gerekli önlemlerin otomatik olarak alınmasına ve arızaların en kısa sürede giderilmesine olanak sağlıyor.

Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ile Konya’ya özgü akıllı şehir çözümleri planlanıyor

BÜYÜKŞEHİR TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK BÜTÇELİ ÇALIŞMA

Türkiye'nin en önemli kentsel dönüşümlerinden birisi olan ‘Cephanelik Dönüşüm Projesi’ şehrin estetiğine de önemli katkı sunacak. Şehir merkezinde kalan, ciddi güvenlik problemi oluşturan, fiziki imkanlarıyla da Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hizmet etme vasfını yitirmiş cephaneliği daha modern bir alana taşımak için çalışmalara başlanırken; Çumra'daki yeni cephanelik inşaatı da hızla devam ediyor. Cephaneliğin taşınmasıyla birlikte Sille'de yatay mimariyle yeni bir mahalle oluşturulacak. Yaklaşık 400 milyon liralık bir imalatla projenin Büyükşehir Belediyesi tarihinde yaptığı en büyük bütçeli iş olduğu da bilinirken yapılan cephanelikler, NATO standartlarına uygun halde yapılacak. Ayrıca akıllı mühimmat olarak da Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak bir cephaneliği inşa etmiş olacak.

BÜYÜKŞEHİR’in TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK BÜTÇELİ ÇALIŞMAsı Cephanelik Dönüşüm Projesi2

SIFIR ATIK VİZYONU DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR

İklim değişikliğinde yaptığı projelerle örnek teşkil eden Büyükşehir Belediyesi, çevre kirliliğinin azaltılması ve atıkların dönüştürülmesi kapsamında önemli bir yerde bulunuyor. Sıfır Atık Projesi kapsamında israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık miktarının azaltılması, etkin atık toplama sisteminin kurulması, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan, atık önleme yaklaşımı ile çevre kirliliğinin azaltılması amacıyla belirli bölgelere ekipman dağıtımı yapıldı. Pazardaki meyve sebze atıklarından gübre üretiminden, evdeki atıkların dönüştürülmesine; kıyafetlerin sokak konteynerlerinde toplanıp dönüştürülmesine kadar pek çok proje, Konya’da hayata geçirilirken, Konya Sıfır Atık Yönetim Planı kapsamında etkin bir şekilde dünyaya örnek olacak projeler devam ediyor.

Sıfır atıkta örnek şehir

EN BÜYÜK AHŞAP YATIRIMI KONYA’DA!

Ev sahipliğiyle birçok medeniyeti içinde barındırarak tarihe ışık tutan ve Unesco Dünya Mirası Listesinde bulunan Çatalhöyük, yeni alanlarıyla turizm merkezi olmaya aday oluyor. Tamamen ahşap yapısıyla Türkiye’nin en büyük ahşap kamu yatırımı olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, dünyadaki bu önemli değeri korumanın ve sonraki kuşaklara aktarmanın sorumluluğunu da üstleniyor. 28 bin 500 metrekare arsa içerisinde 4 bin 500 metrekare alana sahip ve müze niteliği taşıyan tanıtım ve karşılama merkezi, Konya’ya değer katacak olan projeler arasında yerini alıyor.

Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi2

İslamofobi var, ceza ve ses yok! İslamofobi var, ceza ve ses yok!

GİRİŞİMLER, KAPSÜL’LE BAŞARIYA ULAŞIYOR

Milli teknoloji hamlesine katkı sunmak ve şehri bir teknoloji üssü haline getirmek amacıyla kurulan Kapsül Teknoloji Platformu, Türkiye’nin ilk ve tek belediye destekli teknoloji platformu olarak yarışma, ar-ge çalışmaları ve girişimcilik alanlarıyla milli teknolojiye katkı sunmayı amaçlıyor 2021 yılında çeşitli etki gücü yüksek program ve projelerin öğrenciler tarafından hayata geçirilmesi için kurulan Kapsül Teknoloji Platformu, girişimleri teknolojiyle geliştiren ve başarıya dönüştüren bir ön kuluçka merkezi oluyor. 

Kapsül Teknoloji Platformu

HER EVE 1 BİSİKLET!

Elverişli coğrafi özellikleri ve vatandaşların ilgisiyle dünyaya örnek bisiklet kullanım kültürü bulunan ve bisiklet şehri olarak bilinen Konya, bisiklet yoluyla Türkiye'nin diğer şehirlerine örnek olmasının yanında, yol standartlarıyla dünya belediyeleriyle yarışıyor. Sokaklarında 7'den 70'e herkesin bisiklet kullanırken görülebileceği Konya’da hemen her evde bir bisiklet bulunuyor. 550 kilometrelik bisiklet yoluyla Türkiye’nin en uzun bisiklet yoluna sahip olan Konya, Newyork’tan sonra dünyanın ikinci en uzun ikinci bisiklet yoluna sahip şehri. 

Bisiklet dostu şehir Konya

KAPALI OTOPARKLARDA BİR İLK!

Konya’da yalnızca bisiklet yoluyla kalmayıp bisiklet sürücülerinin tüm ihtiyaçlarına karşılık veren Büyükşehir Belediyesi, şehrin farklı noktalarına konulan bisiklet tamir istasyonlarıyla yolda kalanların da yardımına koşuyor. Aynı zamanda bisiklet parklarıyla da vatandaşların şehir merkezinde de rahatlıkla bisikletle ulaşım sağlamalarına yardımcı olan Büyükşehir Belediyesi, kapalı araç otoparklarındaki iki katlı bisiklet parklarıyla, ülkenin kapalı araç otoparklarında faaliyete geçen ilk bisiklet park yeri olma özelliğini de kazanmış oldu.

konya-bisiklet-tamir-istasyonu-scaled

BİSİKLET TRAMVAYIYLA ÖRNEK OLDU

Bisiklet kullanımında yine Türkiye’de yapmış olduğu bir ilkle ‘bisiklet şehri’ unvanının hakkını veren Büyükşehir Belediyesi, raylı sistem güzergâhları üzerinde hizmet veren Bisiklet Tramvayını faaliyete sundu. Bu kapsamda bisikletleriyle tramvayda seyahat edebilen vatandaşlar artık farklı ilçelerde de bisikletlerini kullanabilmenin ayrıcalığını yaşıyor.

bisiklet-tramvayi

ÜCRETSİZ İNTERNET VE ŞARJ İMKANI

Büyükşehir Belediyesi, gündelik hayatta yoğun olarak kullanılan mobil iletişim araçlarının ihtiyaçlarını karşılamak ve vatandaşlara daha kaliteli haberleşme hizmeti vermek amacıyla özellikle öğrencilerin ve şehri ziyaret eden misafirlerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde Açık İnternet uygulaması ile ücretsiz bilgiye erişim imkânı sağlıyor. Belediye tesislerinde, diğer açık ve kapalı alanlarda 145 noktada halka ücretsiz internet hizmeti verilmekte olup bununla birlikte lokasyonların bir kısmında vatandaşların mobil cihazlarını şarj etme imkânı sunuluyor.

Halka açık internet projesi devam ediyor

BÖLGEYE ALTIN DOKUNUŞ

Mevlâna Meydanı yanında yer alan ve Kentsel Yenileme Alanı ilan edilen bölgede Mevlâna Çarşısı ve Altın Çarşı'nın yıkımı gerçekleştirilmiş ve her iki bölümde de yenileme çalışmaları tamamlanmıştı. Mevlâna Çarşısı'nın yıkılması ile ortaya çıkan alanda, toplam 20bin 354 metrekare inşaat alanına sahip bir proje yürütülmüş ve bu kapsamda 89 adet dükkân, 2 adet restoran, 2 katlı yeraltı otoparkı, çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmaları tamamlandı.  Altın Çarşı'nın alanında ise toplam 15bin 661 metrekare inşaat alanına sahip proje kapsamında; 50 adet büro, 18 adet restoran, 7 adet kafe, 139 adet dükkânın yapımı, çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmaları ile birlikte sona erdi. Mevlâna Çarşısı ve Altın Çarşı dönüşümü ile birlikte Konya, şehre değer katan sembolik bir yapıya sahip oldu. Kültür turizminin Konya’daki en önemli bölgelerinden biri olan Mevlâna Meydanı, yeni görünümüne kavuşarak görselliğiyle görenlerin de beğenisini kazandı.

Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı dönüşümü ile birlikte Konya yeni bir görünüme kavuştu2

Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı dönüşümü ile birlikte Konya yeni bir görünüme kavuştu

Kaynak: ABDULLAH BAŞYEMENİCİ