Dünya nüfusu her yıl hızlı bir şekilde artarak beraberinde bazı olumsuz sonuçlara da neden olabiliyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tahsin Tapur, şu anki teknolojilere bakılacak olursa hızlı bir şekilde artan nüfusun dünyada çatışmalara neden olacağını vurguladı. Dünya nüfusunun hızlı bir şekilde arttığını belirten Prof. Dr. Tahsin Tapur, bu artışın dengesiz bir şekilde gerçekleştiğini söyledi. Prof. Dr. Tahsin Tapur, “Kaynaklara ulaşan nüfus azalırken Asya ve Afrika gibi kaynak azlığı yaşanan yerlerde nüfus artıyor. Genele bakınca ekonomik kaynaklar konusunda dengesiz bir nüfus artışı söz konusu. Dünyada ülkeler arası yaşanan göçlerle bunun neticesini görüyoruz. İnsanlar, nüfusun çok fazla arttığı bölgelerden, nüfusun daha az arttığı Avrupa ve Amerika ülkelerine, yaşadığı yerde ekonomi kötü olunca veya yiyecek bulamayınca göç ediyor’’ şeklinde konuştu.

3-2-26

ARTAN NÜFUS OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Bugünkü teknoloji ile nüfus böyle artmaya devam ederse nüfusa göre kaynakların yetersiz kalacağını dile getiren Prof. Dr. Tapur, ‘’15 Kasım 2022 tarihinde nüfus 8 milyarı geçti. Dünya nüfusunun 2030 yılında 8,5 milyar, 2050’de 9,7 milyar, 2070’de 10 milyar, 2100 yılında ise 10,5 milyar olacağı tahmin ediliyor. Gıda kaynaklarının üretim tekniklerinde ilerleme olmazsa; temiz su kaynakları tükenecek, bitki örtüsü yoğun bir şekilde tahrip olacak, bu da sonrasında sel meydana getirecek. Nüfus artmaya devam ederse insanların hayatı olumsuz etkilenecek’’ ifadelerine yer verdi.

3-4-27

Katiller ile ticaret durdu! Katiller ile ticaret durdu!

NÜFUS ARTIŞI DENGESİZ

Prof. Dr. Tapur, insanların ekonomik durumu veya eğitimi arttıkça evlenme ve çocuk sahibi olma yaşlarının azaldığını kaydederek, Türkiye’de ortalama evlenme yaşının 27’ye kadar çıktığına dikkat çekti. Tahsin Tapur, ‘’Bu durum dünya nüfusunun tamamını kapsamadığı için nüfusu azaltmaya yetmedi. Bunun yanında Kovid-19 salgını geçirdik. Ama bütün bunlar dünya nüfusunun azalmasında çok fazla etkili olmadı. Çünkü nüfus çok dengesiz bir şekilde artmaya devam ediyor. Bir ülkede nüfus sayısı çok fazlayken, başka bir ülkede çok az olabiliyor” dedi.

3-3-25

DÜNYANIN KAPASİTESİ 11,5 MİLYAR!

Tahsin Tapur, sözlerine şöyle devam etti, “Dünya’nın alabileceği en fazla nüfus kapasitesi 11,5 milyar. Dünya nüfusu bu sayıyı geçerse insanlar arasında çatışmalar çıkacak ve dünya yaşanılmaz hale gelecek. Şu anki teknoloji ilerlerse gelecekte durum daha farklı olabilir. Dünyada salgın hastalıkların artması gibi bir durum söz konusu olursa nüfusun azalma ihtimali de var. İklimdeki kuraklaşma belirtileri ve doğal kaynakların orantısız kullanımı ise, halihazırdaki eşitsizlikleri ve kırılganlıkları artırırken; silahlı çatışmalar ve göç, şiddeti ve ayrımcılığı besliyor.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Birkan Bakay