Toplumun mihenk taşı olarak değeri gün geçtikçe daha da açığa çıkan ‘aile’ kurumunun oluşmasında verdiği destekle yıllardır maddi olarak gençlerin yanında olan Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı bu yıl da maddi ve manevi desteğini esirgemedi. Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı Konya Şubesi olarak 2023 yılı değerlendirmesinde bulunan Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı Genel Müdürü Güler Pekkendir, geçtiğimiz yıl yaklaşık 200 çiftin mutlu günlerine şahitlik ettiklerini belirtti.

IMG_3037

Sizleri ve Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı’nı tanıyabilir miyiz?

Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı Genel Müdürü Güler Pekkendir, 10 yıldır vakıfta gönüllü olarak devam ediyorum. 1996 yılında bir grup akademisyen ve iş adamıyla yola çıkan vakfımız, ihtiyaç sahibi binlerce çiftin izdivacına vesile olmakta. Bu evliliklerde yaptığımız yardımlar, çiftlerimizi incitmeden ve yapılan yardımdan kimsenin haberi olmadan gerçekleşir. Kolilerimizin üzerinde vakıf logomuz bile bulunmadan, mağazadan alınmış şekliyle çiftlerimizin evlerine ulaşır. Bu işte gizlilik bakidir.

Aynı zamanda vakfımız çatısı altında yayımlanan ulusal ve uluslararası süreli ilmi çalışmalar da var. Bu kapsamda basımı tamamlanan binlerce kitap, ücretsiz olarak okurlarla buluşuyor.

DSC_6755

2023 YILINDA 200 ÇİFT MUTLULUKLA BULUŞTU!

Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı Konya şubesi olarak neler yapıyorsunuz?

Ailenin toplumdaki değerini, özellikle son dönemlerde yaşanan olaylardan sonra daha da iyi biliyoruz. Bu yüzden sımsıkı sarılmamız gereken ‘aile’ mertebesine gençlerimizin maddi olarak daha rahat ulaşabilmeleri için vakıf olarak aracılık ediyoruz. Evlenmek isteyip maddi yetersizliği olan çiftlerle hayırseverler arasında köprü vazifesi görüyoruz. Bu kapsamda yıllardır yaptığımız çalışmalar içerisinde 2023 yılında da yaklaşık 200 çiftimizin evlenmesine vesile olduk.

DSC_7381

Evlenmek isteyip maddi durumu olmayan çiftler sizlere nasıl ulaşıyorlar; destek almaları için şartlar neler?

Diyanet İşleri Başkanlığıyla olan protokolümüz kapsamında Türkiye’nin 81 ilinden başvuru kabul edilmekle birlikte, çiftler bulundukları il müftülüklerine, Diyanet Vakfına başvuru yapabilirler. 18-40 yaş arası ilk evliliklerini yapacak olan ve geliri asgari ücreti geçmeyen çiftlerimizin çeyizlerine yardımcı oluyoruz. Bir evin ne ihtiyacı varsa onları karşılamaya çalışıyoruz. 29 yıldır bağışçılarımızdan, gönüldaş ya da gönüllü kayınpeder olan büyüklerimiz sayesinde bizler de onların hayırlarını ulaştırıyoruz.

26_52-27

‘HAYALLERİ ENKAZ ALTINDA KALANLARA UMUT OLDUK’

6 Şubat’ta 11 ili etkileyen depremlerin sonrasında Hatay’da yapmış olduğunuz organizasyon, Türkiye geneli ses getirmişti. O düğün organizasyonunu tekrar bizimle paylaşır mısınız?

Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı Konya şubesi olarak Konya’da evlenmek isteyip maddi sıkıntılardan dolayı evlenemeyen çiftlere yardımcı olurken; depremden sonra bizler de bölgede ne yapabileceğimize karar vererek Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ile Mehir Aile Derneğiyle birlikte çalışmaya başladık.

Deprem bölgesindeki 11 ilde evlenmek isteyen 100 nişanlı çift belirleyerek onların umutlarına yenisini eklemek ve onlara yardımcı olmak amacıyla çiftlerimizi belirleyerek ilk olarak Hatay’da 100 depremzede çiftimizin mutluluklarına şahitlik ettik. Hayalleri enkaz altında kalanlara yeniden bir umut olduk.

26_52-26

Gelecek, mühendislerin elinde! Gelecek, mühendislerin elinde!

‘AMACIMIZ O PSİKOLOJİDEN BİR AN ÖNCE KURTULMALARINI SAĞLAMAK!’

100 depremzede çiftin düğünü için hangi ihtiyaçlar karşılandı?

100 çiftimizin düğününü Hatay’da bir gecede yapmıştık. 100 gelin ve 100 damadın aynı anda olduğu muhteşem bir düğündü. Her bir çiftimiz için yaklaşık olarak 110 bin liralık destek sağladık. Gelinlik ve damatlıktan beyaz eşyaya kadar tüm ihtiyaçlarına cevap vermeye çalıştık.

Deprem bölgesinde böyle bir çalışma yapmamızın nedeni ise, oradaki hayatın normalleşmesi, toplumda aile yapısının korunması ve yaşanan deprem felaketindeki o psikolojinin atılmasına olanak sağlamak. Oradaki gençlerin yuva kurmalarında en azından eksiklerinin birazını gidererek onlara moral verebilmek. 

26_52-49

‘GELİN ÇİÇEĞİ, DİĞER EŞYALARDAN DAHA DEĞERLİYDİ’

Deprem bölgesindeki toplu düğün, eminim ki sizler için unutulmaz bir anı olmuştur. 10 yıllık vakıf tecrübeleriniz ışığında sizi etkileyen bir hikâye var mı?

Deprem bölgesinde tanışmış olduğumuz her bir kişiyle birlikte aynı zamanda ayrı bir hikayeyle de tanışmış olduk. Onun haricinde bir çifti evlendirmiştik; tüm eşyalarını teslim ettikten sonra gelinin mahzun bir bakışı vardı. Onlar için başka ne yapabileceğimizi sorduğumda gelin bana, ‘Gelin çiçeği çocukluğumdan beri hayalimdi’ dedi. İşte o gelin çiçeği, belki de o çifte yaptığımız tüm yardımlardan daha değerliydi.

HEDEF MARAŞ!

Diğer deprem bölgelerinde de aynı şekilde düğün merasimleri devam edecek mi; sırada hangi ilimiz var?

2024 yılına başladık, Rabbim hepimiz için mutlu, huzurlu, sağlığı yerinde bir yıl geçirmeyi nasip etsin. Yeni yıl ile birlikte bizler de yeni hayatlara dokunmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Konya’daki çiftlerimizi evlendirmeye devam ederken, deprem bölgesi içerisinde yer alan diğer bir şehrimiz olan Kahramanmaraş’ta da bu yıl 100 depremzede çiftimizi evlendirmeyi planlıyoruz.

Acımız büyük ancak acılar durmadığı gibi hayat da durmuyor. Biz de bu acılara bir nebze merhem olmaya çalışıyoruz. İnşallah 2024 yılı hedefimiz Kahramanmaraş. Yine toplu düğün töreniyle çiftlerimizi evlendireceğimiz bu gönüllü çalışmamızda tüm hayırseverlerimizin desteklerini bekliyoruz.

Teşekkür ederiz.

Kaynak: HACER CEYLAN