Konya son birkaç gündür etkili olan yağışlı hava bazı bölgelerde şiddetli oldu. Yağışlar dolu şeklinde etkisini gösterirken, ekili olan ürünlere de zarar verdi. Hasarın bir hayli fazla olduğu Altınekin bölgesinde çiftçiler durumdan dolayı mağdur kaldı.  Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, hasar tespit çalışmalarına devam ettiklerini vurgulayarak Altınekin’in bazı mahallelerinde yüzde 90’a yakın hasarın olduğunun altını çizdi. Çiftçinin İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerinden yardım beklediğini de vurgulayan Kağnıcıoğlu, “Bizler  Ziraat Odası olarak çiftçilerimizin yardım taleplerinin kendilerine yararlı olacağına inanıyoruz. Yenikuyu ve Karaağılı bölgesinde buğdaylarda yüzde 90 zarar var. Sarnıç mahallemizde de hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Buğday, mısır, ayçiçeği ve arpa gibi bitkileri dolu oldukça vurmuş” dedi. 

“BUĞDAYLARDA YÜZDE 90 CİVARINDA ZARAR VAR”

Altınekin bölgesinde etkili olan yağışın dolu şeklinde olduğunu dile getiren Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, buğday ve arpalarda ki hasarın yaklaşık yüzde 90 civarında olduğunun altını çizerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Geçtiğimiz günlerde Konya’da etkili olan yağışlı hava Altınekin’de de etkili oldu. Yağışların dolu şeklinde olması ekili olan ürünlere ciddi derecede zarar verdi. Arazilerde hasar tespiti yapıyoruz. Yenikuyu ve Karaağılı bölgesinde buğdaylarda yüzde 90 zarar var. Sarnıç mahallemizde de hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Buğday, mısır, ayçiçeği ve arpa gibi bitkilerde zararlar var”

“OLUŞAN ZARARLARA KARŞI ÇİFTÇİMİZ YARDIM BEKLİYOR”

Oluşan zararlara karşı çiftçilerin devletten yardım beklediğini de dile getiren Kağnıcıoğlu, Altınekin Ziraat Odası olarak çiftçilerin taleplerinin yararlı olacağını da ifade ederek, “Çiftçilerimiz ile yapmış olduğumuz istişareler sonucu kendilerinin Tarım İlçe Müdürlüğünden talepleri oldu. ‘Zarar gören ürünleri bozacağız ama yağmurlama sistemimiz yetersiz’ dediler. Mısırı veya ayçiçeğini bozacak paralarının olmadığını söylüyorlar. Yani bölgedeki mağdur olan çiftçilerimizin böyle bir beklentisi var. Devletimizde bu çiftçilerimize yardım ederse çok iyi olur. Bizlerde Ziraat Odası olarak çiftçilerimizin taleplerinin kendilerine yararlı olacağına inanıyoruz. Çünkü çiftçimiz gerçekten mağdur durumda. Dolu yağışlarının da hafta sonuna kadar devam edeceği söyleniyor. İnşallah bundan sonraki yağışlarda ürünler zarar görmez” diye konuştu.  

“ZARARLARIN BİR KISMI TELAFİ EDİLEBİLİR”

Zarar gören alanlar için çiftçilere önerilerde bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Öncelikle çiftçilerimize geçmiş olsun diliyorum. Zarar gören buğday alanları ile ilgili bir kaç önerim olacak. Zararı çok fazla olan üreticilerimiz tarlayı silaja biçip, paket yapsınlar. Yerine ayçiçeği veya silajlık mısır ekebilirler. İlçe tarım ÇKS değişikliği yapabilirse tek yıllık silajlık bitkilere buna buğdayda dahil destekleme var. Zararların bir kısmı telafi edilebilir. Zararın kısmen az olduğu yerlerde çiftçilerimiz bir kaç gün sonra biraz azotlu gübreleme yapıp sulasınlar, hasat biraz gecikir fakat yeni gelen kardeşler tane doldurup zararı biraz olsun telafi ederler. Mısır ve pancarlar toplar pek bir şey olmaz. Ayçiçeği zarar gören alanlar için 3-4 gün beklesinler bitkilerin durumu tam ortaya çıksın ondan sonra bozup, bozmamaya karar versinler” dedi. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim