Çumra Ziraat Odası eşrafı ve kooperatif başkanları, bölgedeki sorunları dile getirdi. Çumra’nın en büyük geçim kaynaklarından biri olan tarımcılığın sürdürülebilirliği için su sıkıntısının bir an önce giderilmesi gerektiğine vurgu yapan Çumra eşrafı, susuzlukla ilgili yaşanan kaygıların göçü de beraberinde getirdiğine vurgu yaparak yetkililerden acil önlem alınmasını talep etti. Çumra eşrafı çiftçilerin ürettikleri ürünlerde susuz tarım politikasının uygulanabilmesi için hububat destek fiyatlarının da artırılması gerekliliğine işaret etti. 

Veli Kılalı

TÜNEL, BÖLGENİN SERUMU OLACAK!

Çumra Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Veli Kılalı, 2023 yılı verim değerlendirmesi yaptı. Fasulye, pancar, buğday fiyatlarının ve üretiminin iyi olduğunu ifade eden Kılalı, gelecek yıldan endişe ettiklerini dile getirdi. Su sıkıntısının oluşmasıyla ilgili her yıl bu endişeyi hissettiklerini aktaran Kılalı, “Son dönemlerde sıklıkla rastladığımız su kullanımında bilinçlendirme çalışmalardan da anlaşılacağı üzere dünya genelinde suyun varlığıyla ilgili bir sıkıntı yaşanmakta. İlçemizde de tarımsal su sıkıntı yaşamamak için önlem alınmasını istiyoruz. Yapılmakta olan çalışmalar var ancak çok yavaş yol kat ediliyor. Beklentimi Mavi Tünel. Eğer tinel açılırsa bize su geleceğini ve bu endişenin azalacağını tahmin ediyoruz. Tünel, bölgeye serum niteliğinde olacak.” diye konuştu.

‘ÇİFTÇİYİ KÜSTÜRMEYİN’

Suya yapılacak olan yatırımın ertelenmemesi gerektiğinin altını çizen Kılalı, kuyularda su bittikten sonra su tedarik etmenin hiçbir anlamı olmayacağını belirtti. Kılalı, “Su bittiği zaman bu çalışmalar başlarsa, kuyuların tekrar faaliyete geçmesi için 3-5 yıl geçmesi gerekir. O yıllar içinde çiftçi ne yapacak! Üretim yapamayan çiftçi farklı sektörlere yönelir; üretimden uzaklaşan birinin de tekrar üretime yönelmesi çok zor.” ifadelerini kullandı.

ÇUMRA’NIN EN SUSUZ KÖYÜ SU BEKLİYOR!

Çumra Yörükler Derneği Başkanı, Yörükcamili Mahalle Muhtarı ve Sulama Kooperatif Başkanı Ertan Çakmak, mahallede kooperatife ait yalnızca bir aktif kuyuları olduğunu belirterek bu konuda destek istedi. Aktif olmayan kuyuların yenilenmesiyle ilgili çalışma yapılmasını isteyen Çakmak, “Çumra’nın en susuz köyü biziz. Kıraç tarlaya kıraç ürün ekiyoruz; bu yüzden de çiftçilerimiz kazanamıyor. Bu yüzden vatandaşlarımız tarımdan çok küçükbaş hayvancılık üzerine gelir elde etmeye çalışıyor. Hayvanın yediği malzemeye baktığın zaman yine saman için su gerekiyor ve yine mahalle halkı sıkıntıya düşüyor. Yağışlar olmayınca suya hasret kaldık.” şeklinde konuştu. 

ertan çakmak

SUSUZLUK, GÖÇÜ DE BERABERİNDE GETİRİYOR

İş olanağı olmayan özellikle gençlerin fabrikalarda çalıştığını ya da Konya merkeze göç ettiklerini bildiren Çakmak, “30 haneli bir köyümüz var. Köyde iş olanağı olmayan gençler, alternatif geçim kaynağı için merkeze göç ediyor. Su olsa, bölgedeki en verimli topraklardan biri olan köyümüzde güzel verim alınabilir. Geçen yıl köyü basan sel nedeniyle de zararımız var. Geç yağan yağışların da bu şekilde zararı oluyor. Göçün artmaması ve çiftçilerin üretiminin devamı için su bekliyoruz.” diye konuştu.

ömer güzel

SU YETERSİZ KALIRSA HİÇBİR TEKNOLOJİ KÂFİ OLMAZ!

Geçmiş yıllarda en büyük sıkıntı olarak görülen elektrik maliyetinin yerini, su sorununun aldığını aktaran Okçu Sulama Kooperatifi Başkanı Ömer Güzel, Konya’da ve özelde Çumra’da tarımsal alanın fazla olmasından kaynaklı olarak su sıkıntısının da her geçen gün arttığına dikkat çekti. Güzel, “Konya Ovası Projesiyle birlikte bu sıkıntıyı gidermeye yönelik devam eden çalışmalar var ancak yeterli yatırımın bugüne kadar yapılmaması ve gereken yağışların yağmaması sebebiyle sıkıntı günden güne bizi bekliyor. Yeraltı suyunu kullanıyoruz ancak onun da bir gün biteceğini biliyoruz. Bizler Okçu’da daha iyi bir noktadayız ancak diğer bölgedeki üreticiler daha sıkıntılı durumda. Su kaynakları yetersiz kalırsa hiçbir teknoloji, üretim için yeterli olmayacak.” dedi.

Tarımın geleceği parlak Tarımın geleceği parlak

Ergün Kızıl

‘1980 YILINDAN BU YANA KOOPERATİFİMİZ FAALİYETTE’

Erentepe Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Ergün Kızıl ise, kooperatiflerinin 1977 yılında kurulduğunu ve 1980 yılında faaliyete başladığını ifade ederek, “Kooperatifimiz 1977 yılında kurulmuş ve 1980 yılında faaliyete geçmiş.  2021 yılında gerçekleştiren genel kurul seçiminin ardından kooperatif Başkanı olarak göreve geldik. Göreve gelmemiz ile birlikte 34 olan kuyumuzun sayısını 18 tane daha ekleyerek kooperatifimizin kuyu sayısını artırdık.  Köyümüzde genelde mısır ve sözleşmeli ayçiçeği ekiyoruz.  Bunların yanında Pancar, fasulye, nohut, arpa ve buğday ekimi gerçekleştiriyoruz.” dedi.

‘ÇOK SU İSTEMEYEN ÜRÜNLERE DESTEKLER ARTIRILMALI’

Ciddi bir su sıkıntısı yaşanmaması adına tarımda çok su istemeyen ürünlere desteklerin artırılması gerektiğini ve geçtiğimiz yıllara göre bu yıl sularda ciddi eksime meydana geldiğini ifade eden Kızıl, “Geçtiğimiz yıllara göre sularımızda eksilme var. Yağış almamıza rağmen. Çevre kooperatiflerde sularda bitme sıkıntısı oldu ama şükürler olsun bizim kuyularımızda böyle bir sıkıntı yaşanmadı.   Bu kış sezonunda da kurak geçirmemiz halinde bizleri de su sıkıntısının beklediğini tahmin ediyorum.  Artan maliyetler çiftçilerimizi zorluyor. Çiftçilerimizde de para kazanacak ürünlere yönelmesi ile su sıkıntısı da ister istemez yaşanıyor.  İlerde ciddi bir su sıkıntısının yaşanmaması adına çok su istemeyen ürünlere destekler artırılmalı ve çiftçilerin bu ürünlerden para kazanması sağlanmalı.” şeklinde konuştu.

‘ÇİFTÇİ EKTİĞİ ÜRÜNÜN FİYATINI BİLMEK İSTİYOR’

Çiftçiler ile sık sık bir araya geldiklerini ve çiftçilerin ektikleri ürünün kaça satacaklarını bilmek istediğini ifade eden Kızıl, “Arpa, pancar, fasulye gibi ürün ektiğinde ürünü kaça satacağını bilmek isteğini ifade ediyor. Çiftçilerimiz kazançları ve maliyetlerine göre kendilerini hazırlamak istiyor.” diye konuştu.

Ünal Alcan

‘SULARIN ÇEKİLMESİ BİZLERİ KORKUTUYOR’

Kuzucu Sulama Kooperatifi Başkanı Ünal Alcan da yeraltı sularında yaşanan su çekilmelerin kendilerini korkuttuğunu ifade ederek, “Kuzucu Sulama Kooperatifi 1978 yılında kurularak o günden bu yana çiftçilerimize hizmet ediyoruz.  Kooperatifimize bağlı çiftçilerimiz mısır, ayçiçeği ve pancar ekimi yapılıyor. Geçtiğimiz yıllarda fasulye ekimi vardı. Fasulyede hastalık geldiğinden dolayı fasulye cazipliğini kaybetti.  Kooperatifimize bağlı 30 adet kuyumuz var. Yer altı sularımızın çekilmesi sebebi ile bu durum bizleri korkutuyor. Kuyularımız yetişmiyor ve her sene iki kuyumuz bitiyor. Her sene kuyularımızı yeniliyoruz. Çiftçilerimiz bizlerden Sulama Kooperatifi Başkanı olmamız sebebiyle su istiyorlar. Sulanabilir alanı ne kadar genişletebilirsek sulu tarım alanı ne kadar genişlerse çiftçilerimiz de o kadar memnun olacak.  Bu durum hem ekonomiye hem de vatandaşımıza büyük katkı sağlayacak. Mahallemizde genç nüfus fazla. Aile işletmeleri şeklinde köyümüzde tarım ve hayvancılık gerçekleşiyor.” dedi.

‘AHİ KANALININ BİR AN ÖNCE BİTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ’

Apa- Hotamış İletim (AHİ) Kanalı’nın bir an önce bitirerek Çumra’nın su ile buluşmasını beklediklerini ifade eden Alcan, “Ahi Kanalı’na su verilmesi ile bizlerin de yeraltı suları yükseliyor.  Bu da bizler için su sıkıntısı yaşamamızın önüne geçer. Bizler bir an önce AHİ Kanalının tamamlanmasını istiyoruz.  Bizler geleceğimize güzel bir dünya bırakmak için az su isteyen bitkilere desteklerin artırılması, çok su isteyen ürünlerin ise yağmurun yoğun olduğu alanlarda ekilmesini sağlanmasını istiyoruz.  Buğday, arpa ve ayçiçeğine yapılacak desteklerin artırılması oldukça önemli. Bu konuda adımlar atılmalı” şeklinde konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: Birkan Bakay