Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış Konya, tarihe ışık tutmaya devam ediyor. İslam Dünyası başta olmak üzere, Selçuklu ve Osmanlı eserleriyle adından tüm dünyaya söz ettiren Konya, tarihte önemli yer tutan insanların ve alimlerin isimlerini alan caddelerle dikkat çekiyor. Konya’nın caddelerinin aldığı isimler herkes tarafından büyük beğeni toplarken diğer şehirlere de örnek oluyor. Şehirdeki cadde isimlerinde adeta tarih yaşıyor!

 2-2-35

ABDÜLHAMİDHAN CADDESİ

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yeni hizmete sunduğu caddelerden birisi ise Abdülhamid Han Caddesi oldu. Abdülhamid Han Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı, 113. İslam halifesi ve devlette mutlak hakimiyet sağlayan son padişahtır.

ABDÜLHAMİD HAN

AHMET DEDE CADDESİ

Bu semtle ilgili kaynaklarda iki farklı bilgi bulunmaktadır. İlki Menakıb-ül Arifin isimli bir eseri olan Ahmet Fakih adıyla bilinen zat bugün Hocacihan Mezarlığı’nda metfundur. Semte adını veren bir diğer bilgi de kaynaklarda Mevlevi şairi olarak geçen Ahmet Dede ismidir.

AZİZ MAHMUT HÜDAİ CADDESİ

Cadde adını, Anadolu’da yetişen velîlerden olan, Halvetiyye tarikatının kolu, Celvetiyye tarikatının kurucusu olan Aziz Mahmut Hüdai’den alır.

MEVLANA CADDESİ

Cadde adını, 13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış bir Fars tasavvufçusu, ilahiyatçısı ve Sufi bir mistik şair olan Mevlana’dan alır.

mevlana

İBNİ SİNA CADDESİ

Cadde adını tarihe ‘’tıbbın babası’’ olarak geçen İbni Sina’dan alır.

VEYSEL KARANİ CADDESİ

Veysel Karani, Yemenli bir Müslüman ve mistiktir. Muhammed döneminde yaşamasına rağmen onu görememiştir. Meşhur hikâyede Medine'ye kadar gitmiş ancak zamanlamasından dolayı onu görememiş ve geri dönmesi gerekmiştir. Bunun üzerine Muhammed ona hırkasını hediye olarak göndermiştir.

AHMET YESEVİ CADDESİ

Ahmed Yesevî ya da Ata Yesevî, kendisi gibi Türk asıllı olan Arslan Baba'nın talebesidir Alevi erenlerinden olan ve "Pîr-i Türkistan" lakabıyla bilinen bir mutasavvıf ve şairdir.

AKŞEMSETTİN CADDESİ

Akşemseddin, asıl adı ile Mehmed Şemseddin, çok yönlü Türk âlim, tıp insanı ve Şemsîyye-î Bayramîyye isimli Türk Tasavvuf tarikatının kurucusudur. Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmed'in hocası olarak bilinmektedir.

EBU MÜSLİM CADDESİ

Ebû Müslim Abd-ur Rahman bin Müslim El-Horasanî, asıl adı Abd-ur Rahman'dır. Ebû Müslim künyesi ile tanınmış bir Müslüman siyasetçidir. İbn Hallikân’ın zikrettiği bir beyitte Kürt asıllı olduğu belirtilmiştir. Emevî Devleti'nin yıkılışı ve Abbasî Devleti'nin kurulması aşamalarında önemli roller üstlenmiştir.

ELMALILI HAMDİ YAZIR CADDESİ

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Türk din alimi, tercüman ve hattattır. Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında ve Cumhuriyet Dönemi'nde yaşamış olup, Türkçe Kur'an tefsirlerinden birini telif etmiştir.

GIYASEDDİN KEYHÜSREV CADDESİ

Türkiye Selçuklu Sultanı ve II. Kılıç Arslan'ın oğludur. İki değişik dönemde tahta çıktı. 1192’de çıktığı Anadolu Selçuklu tahtını dört yıl sonra II. Süleyman Şah’a terk etmek zorunda kalmış; dokuz yıl maceralı bir hayat sürdükten sonra Süleyman Şah’ın ölümü üzerine geri dönüp tekrar tahtı ele geçirmiştir. Saltanatı sırasında Antalya’yı fethederek Anadolu’yu milletlerarası ticaret yollarının merkezi haline getirdi. Kayseri’de kızkardeşi adına yaptırdığı Gevher Nesibe Dârüşşifâsı ve Tıp Medresesi İslami dönemde Anadolu’da yaptırılan en eski hastane ve dünyanın ilk tıp fakültelerindendir.

HOCA NASRETTİN CADDESİ

Nasreddin Hoca, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, Hortu ile Akşehir çevresinde yaşamış olan efsanevi kişi ve mizah kahramanıdır.

İMAMI GAZALİ CADDESİ

azzâlî veya yaygın adıyla Îmam-ı Gazzâlî, İranlı İslam âlimi, mutasavvıfı, müderrisidir. Çeşitli yönlerden felsefeyi eleştirmesi ve dönemin bazı filozoflarına katl fetvası vermesiyle de bilinir. Hükema sıfatıyla da adlandırılmıştır. Fars asıllı olduğu sanılan Gazzâlî'nin lakapları Hüccetü'l-İslâm ve Zeynüddîn'dir.

 

KILIÇARSLAN CADDESİ

I. Kılıç Arslan ya da Kılıçarslan, Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın oğlu ve ikinci Anadolu Selçuklu sultanıdır.

 

MEHMET VEHBİ EFENDİ CADDESİ

Hulâsatü'l-beyân adlı tefsiriyle tanınan son devir din âlimi ve siyaset adamıdır. Konya'nın Hâdim ilçesinin Kongul köyünde doğdu. Babası ilimle uğraşan Çelik Hüseyin Efendi'dir. Babasının lakabı sebebiyle Çelik soyadını almış, ilçesine izâfeten Hâdimî (Hâdimli) nisbesiyle anılmıştır.

MELİHŞAH CADDESİ

I. Melikşah, Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarıdır. Hükümdarlık döneminde Büyük Selçuklu Devleti en geniş sınırlarına ulaştı. Sınırlar Anadolu'dan Umman'a Kafkasya'dan Hindistan önlerine uzandı. Melikşah'tan sonra Selçuklular eski gücüne kavuşamadı.

 

MİMAR SİNAN CADDESİ

Mimar Sinan veya Koca Mi'mâr Sinân Âğâ, Osmanlı başmimarı ve inşaat mühendisidir. Kariyerinde önemli eser verdiği Osmanlı padişahları Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde başmimar olarak görev yapan Mimar Sinan, yapıtlarıyla geçmişte ve günümüzde dünyaca tanınmıştır.

MOLLA GÜRANİ CADDESİ

Molla Gürani. İslâm âlimi, müderrris, kadı, kazasker, şehzade hocası, Osmanlı Devleti'nin dördüncü şeyhülislamı. Tam ismi, Şemsüddin Ahmed bin İsmâil bin Osman Gürânî'dir. Molla Gürânî, Osmanlı sarayı ve halkı tarafından çok sevilen ve sayılan değerli bir şahsiyetti.

SELCENHATUN CADDESİ

Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan'in karısının adıdır. Sultan Melikşah'ın da annesi olmaktadır. Sultan Alparslan genç yasta vefat edince oglu Melikşah'ın emri üzerine Alparslan'ın kardeşi olan Kavurt Bey ile evlenmiştir.

SOMUNCU BABA CADDESİ

Şeyh Hâmid Hâmid’ûd-Dîn-i Veli veya bilinen ismi ile Somuncu Baba, Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde yaşamış mutasavvıf ve İslam âlimi. Aynı zamanda Bayramiyye Tarikâtı kurucusu Hacı Bayram Veli'nin de hocasıdır.

TURGUT REİS CADDESİ

Turgut Reis, Osmanlı İmparatorluğu donanmasında amirallik yapmış, Trablusgarp fatihi olarak anılan Türk denizcisidir. Beylerbeyi olarak görev yapmış, ayrıca Trablus Beyi olmuştur.

ULAŞBABA CADDESİ

Ulaş Baba veya Ulaş Dede olarak ün yapan bu zatın, doğum ve ölüm tarihleri bilinmemektedir. Türbesi Kalenderhane Mahellesi’nde, eski Musalla Caddesi, Numune Hastahanesi eski Acil Servis giriş kapısı yanındadır. Meram’da bir zaviye ve kalenderhânesi ile adını taşıyan bir değirmeni vardır. Gordelevski, “Ulaşbaba’dan geçen su, Yaka’da veya Hocacihan’da iki kola ayrılır. Ulaş, bir zenginin veya bir dervişin adı olmalıdır.” der. Ulaş Baba, Selçuklu dönemi büyüklerindendir. Adı veliler listesinde geçmektedir.

ULU MUHSİNE VE KÜÇÜK MUHSİNE CADDESİ

Söylentilere göre Selçuk beylerinden iki kızının adı Büyükmuhsine (Ulumuhsine) ve Kiçimuhsine (Küçükmuhsine)’ dir.

YUNUS EMRE CADDESİ

Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan ünlü tasavvuf ve halk şairidir. Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti'nin dağılmaya ve Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde büyüklü küçüklü Türk beyliklerinin kurulmaya başlandığı 13. yüzyıl ortalarından 14. yüzyılın birinci çeyreğine kadar Orta Anadolu havzasında, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde yer alan Sarıköy'de yetişmiş ve Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki Tapduk Emre'nin dergâhında yaşamıştır.

yunus emre

DEDE EFENDİ CADDESİ

Hammâmîzâde İsmâil Dede Efendi, Türk hânende, neyzen ve bestekâr. Babası geçimini hamam işletmeciliğiyle sağladığı için kendisine "Hammâmîzâde" denilmiştir. Ancak günümüzde "Dede Efendi" diye anılır. Dede Efendi bestekârlığının yanı sıra neyzenliği ve hânendeliği ile de ünlüdür.

EBUSSUUDEFENDİ CADDESİ

Muhammed Ebussuud Efendi veya Hoca Çelebi, Osmanlı şeyhülislamı. Ailesi İskilip civarındaki İmâdlı olduğu için "İmadi" olarak da anılır.

EVLİYA ÇELEBİ CADDESİ

Derviş Mehmed Zillî veya bilinen adıyla Evliyâ Çelebi, 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden ve az sayıdaki 17. yüzyıl nesir yazarlarındandır. Elli yılı aşkın süreyle Avrupa, Batı Asya ve Mısır topraklarını gezmiş, gördüklerini de Seyahatnâme adlı 10 ciltlik eserinde toplamıştır.

FARABİ CADDESİ

Fârâbî ya da Batı′da bilinen adıyla Alpharabius, 8. ve 13. yüzyıllar arasındaki İslam'ın Altın Çağı'nda yaşamış ünlü filozof ve bilim insanıdır. Aynı zamanda gök bilimci, mantıkçı ve müzisyendir.

farabi

HACI BAYRAM VELİ CADDESİ

Hacı Bayram-ı Veli, Türk mutasavvıf ve şair. Safevî Tarikâtı büyüklerinden Hoca Alâ ad-Dîn Ali Erdebilî'nin öğrencilerinden olan Şeyh Hamid-i Veli'nin öğrencisi ve Bayramîyye Tarikâtı'nın kurucusudur. Türbesi, Ankara'da Hacı Bayram Câmii'nin bitişiğinde bulunmaktadır.

HACIBEKTAŞ CADDESİ

Hacı Bektâş Velî; Mistik, seyyid, mutasavvıf, âlim ve İslam filozofu. Alevi-Bektâşilik'in fikir ve isim öncülerindendir. Kendisinin yolunu takip edenlere Bektâşi adı verilir.

HACIVEYİS CADDESİ

1858 yılında Konya Karatay Yarma Bucağı, Şatır köyünde dünyaya geldi. Köy eşrafından Mustafa Efendi’nin oğludur. İlköğrenimini ve hıfzını Sedirler Sibyan Mektebi’nde Bekir Efendi’dentamamlayarakhafız oldu. Daha sonra da, Konya’nın meşhur âlimlerinden Aladağlı Hoca’nın derslerine devam etti ve ondan icazet aldı. Aşere, takrip ve tecvit derslerini de Hacı Fettah Kabristanı’nda metfun Kazanlı Medresesi müderrisi, Büyük Çimili Hoca olarak tanınan Şeyhü’l-kurra Ahmet Efendi (Vefatı 1908) den aldı. Şatırlı Hacı Mehmet Efendi’nin damadı olan Hacı Veyis Efendi, gereken imtihanları vererek, Hacı Adil Efendi’nin kurmuş olduğu Adliye Medresesi’ne müderris oldu. Adil Efendi’nin oğlu Mehmet Zari Efendi’nin 1904 yılında ani vefatı ile medresenin idaresi tamamen kendisine kaldı. Burada, başta oğulları Mustafa Efendi ile İbrahim Efendiler olmak üzere Dülgerzade Mevlüt Efendi ve Hattat Mustafa Efendi gibi pek çok talebe yetiştirdi.

HASANŞEYH CADDESİ

 

Hasanşeyh Köyü adını burada medfun olan ermişlerden Şeyh Hasan’dan almıştır. Köyün tarihi ile ilgili yazılı bir kaynak yok. Şeyh Hasan’dan önce de köyün var olduğu rivayetlerden anlaşılmaktadır. Anlatılan menkıbelere göre Şeyh Hasan dokuz yaşlarında bir çocuk iken köye gelmiştir. Köyün illeri gelenlerinden Musa Ağa’ya çırak olmuştur. Daha çocukken Şeyh Hasan’da olağanüstü haller görülmüş, ileri yaşlarda kerametleri zuhur etmiştir. Şeyh Hasan, rivayet edilen menkıbelere göre Yatağan Köyünün kurucusu Ahmet Mürsel’le aynı dönemde yaşamıştır. Çünkü birbirleri arasında karşılıklı ziyaretler meydana gelmiştir. Ahmet Mürsel H.800 yıllarında yaşadığına göre Hasanşeyh Köyü ve Şeyh Hasan ‘ın dönemi 600 yıllık bir geçmişe sahiptir.

HOCAFAKIH CADDESİ

Hoca Ahmed Fakih ya da Sultan Hoca Fakih adları ile bilinen Ahmed Fakih 13. yüzyılın ilk yarısında yaşamış olan tasavvuf şairidir. Horasan'dan Anadolu'ya (Konya) göç eden erenler arasındadır. Fuad Köprülü, Ahmed Fakîh'i ilk kez "Türk Yurdu" adlı mecmuâsında ele almıştır.

İLYAS BABA CADDESİ

Şücâ’ed-Dîn Ebû'l-Bekâ Baba İlyâs bin Ali el-Horasânî, 13. yüzyılda Bâbâ'îyye Tarikâtı'nın Anadolu'daki önderlerindendir.

İMAMI AZAM CADDESİ

İslamofobi var, ceza ve ses yok! İslamofobi var, ceza ve ses yok!

Ebû Hanîfe (İmam-ı Âzam) veya tam adıyla Ebu Hanîfe Numân bin Sabit bin Zûtâ bin Mâh, İslam dininin dört fıkıh mezhebinden birisi olan Hanefi mezhebinin kurucusu ve Sünni fıkhının en büyük üstâdlarından biri sayılan İslam fıkıh ve hadis bilginidir. Asıl adı "Nu'man bin Sâbit" olup sevenlerince ismi "İmâm-ı Â'zam" unvanıyla birlikte anılır.

 

İZZEDDİN KEYKAVUS CADDESİ

I. İzzeddin Keykavus, Türkiye Selçuklu Sultanı'dır. Saltanatı döneminde ülkesini dünyaya ve denizlere açan sahil ve limanlara kavuşturmuş; ticaretin gelişmesini sağlamış, Haçlıların İstanbul’u işgaliyle ortaya çıkan durumdan çok iyi istifade ederek; Komnenos Hanedanı’nı, Kilikya Ermeni Krallığı’nı, Eyyûbîler ve Artukluları Selçuklu Devleti’ne tâbi kılmıştır. Sivas'ı Devletinin başkenti yapmış; Anadolu'daki Selçuklu tıp eğitim yeri ve hastanelerinin en büyüklerinden olan Sivas Darüşşifası'nı yaptırmıştır.

KATİP ÇELEBİ CADDESİ

Kâtip Çelebi ya da Hacı Halife; tarih, coğrafya, bibliyografya ve biyografya ile ilgili çalışmalar yapmış Türk-Osmanlı bilim insanı ve aydını.

KEYKUBAT CADDESİ

I. Alâeddin Keykubad, Anadolu Selçuklu Devleti'nin 1220-1237 yılları arasındaki hükümdarıdır. Anadolu Selçuklu Devleti'ne en parlak günlerini yaşatan sultandır.

alaaddin keykubat

MELİKŞAH CADDESİ

I. Melikşah, Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı. Hükümdarlık döneminde Büyük Selçuklu Devleti en geniş sınırlarına ulaştı. Sınırlar Anadolu'dan Umman'a Kafkasya'dan Hindistan önlerine uzandı. Melikşah'tan sonra Selçuklular eski gücüne kavuşamadı.

melikşah

ORUÇ REİS CADDESİ

Oruç Reis veya Oruç Barbaros, Osmanlı denizcisidir. Barbaros Hayreddin Paşa'nın ağabeyidir. Osmanlı'ya katılmadan önce Cezayir'i ele geçirip egemen olmuştur.

RABİA SULTAN CADDESİ

Rabi'a Sultan, Osmanlı padişahı II. Ahmed'in eşi. Doğum ismi Rabia'dır. 1691 yılında harem ağaları tarafından satın alınıp saraya getirilmiş ve padişaha sunulmuştur. Padişahın gözdesi olduğu için Haseki Sultan adını almıştır.

 

ŞEYH ŞAMİL CADDESİ

Şeyh Şamil; Kuzey Kafkasya halklarının siyasi ve dinî önderi, Kuzey Azerbaycan, Dağıstan, Çeçenistan ve Çerkesya'nın üçüncü imamı olan imam ve asker. Kafkasya'nın bağımsızlığı için mücadele etmiş olan Şeyh Şamil, Müslüman nüfusa sahip ülkelerde ün sahibidir.

ULUBATLI HASAN CADDESİ

Ulubatlı Hasan, İstanbul'un fethi sırasında Doğu Roma surlarına ilk sancağı diken Sekbanbaşıdır.

 ulubatlı hasan

BURHANDEDE CADDESİ

Asıl adı İlyâs Çelebi’dir. Germiyan’da doğdu. Doğum tarihi bilinmemektedir. Mevlevî büyüklerinden Kütahya Mevlevîhânesi şeyhi Celâleddîn Ergun Dede’nin oğludur. İlk tahsilini babasından alan Burhân, genç yaşta Mevlevî oldu. Tahsiline Kütahya Mevlevî Dergâhı’nda devam etti. Bilgisiyle tarikatın önde gelenleri arasına katıldı. Babasının vefatı üzerine yerine Kütahya Mevlevîhânesi şeyhi oldu.

HACI BAYRAM CADDESİ

Hacı Bayram-ı Veli, Türk mutasavvıf ve şair. Safevî Tarikâtı büyüklerinden Hoca Alâ ad-Dîn Ali Erdebilî'nin öğrencilerinden olan Şeyh Hamid-i Veli'nin öğrencisi ve Bayramîyye Tarikâtı'nın kurucusudur. Türbesi, Ankara'da Hacı Bayram Câmii'nin bitişiğinde bulunmaktadır.

HASAN BASRİ CADDESİ

Hasan-ı Basrî, Müslüman vaiz, ilahiyatçı ve İslâm âlimidir. Ümmü Seleme'nin evinde yetiştirilen Hasan-ı Basri, Bedir Savaşı'nda muharebe eden 70 sahabi dahil olmak üzere İslam Peygamberi Muhammed'in birçok sahabesi ile tanışmıştır. Cemel ve Sıffin savaşlarında Ali'nin taraftarlarından olduğu bilinmektedir.

HOCA AHMET EFENDİ CADDESİ

Şeyh Ahmed Efendi'nin iyi bir güreşçi, yüzücü, at binici, gürz sallayıp kılıç kullanmakta mahir bir sporcu olduğu, uzun bir ömür sürdüğü ve 125 yaşında vefat ettiği söylenmektedir. “Terkiyâ” mahlasıyla şiirler yazan Hacı Ahmed Efendi'nin bir divanı olduğu söylenirse de eser günümüze ulaşmamıştır.

PİRİ ESAT CADDESİ

Hz. Mevlana ile muasır velilerden birisi de halkın Pisili Sultan olarak bildiği Pir Esad Sultan’dır.

 

MAHMUT SAMİ CADDESİ

Mahmut Sami Ramazanoğlu, yazar, din adamı, hukukçu olup Erenköy Cemaati lideridir.

mahmut sami

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Birkan Bakay