Son günlerde arkadaşlarımdan ve yakın çevremin bitcoin üzerine soruları üzerine bu haftaki yazımı bitcoin üzerine yazma kararı aldım. Genel olarak bitcoin aslında crypto currency denilen bir dijital para diğer bir deyişle sanal para olarak anılan crypto currency pazarında işlem gören ve ilk çıkan bir para birimidir. Bitcoin herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş vb. ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir. Bitcoin ağı 3 Ocak 2009'da hayata geçmiştir. Makale'nin yazarı Satoshi Nakamoto'dur gerçek ismi veya mahlası veya bir ekibe ait unvan olduğu konusunda tartışmalar vardır. Maksimum bitcoin sayısı 21 milyonla genesis blokta belirtilerek sınırlandırılmıştır. İlk bitcoin transferi Satoshi Nakamato'ya geliştirmesi için ona yardım sağlayan kriptograf Hal Finney arasında gerçekleşmiştir. İlk alışveriş 22 Mayıs 2010 tarihinde 10.000 Bitcoin karşılığında pizza alımı ile gerçekleşmiştir.(Vikipedi).

            Bitcoin genel anlamda insanlara paranın taşınması ve transferi ile ilgili kolaylıklar sağlanmak üzerine tasarlanmış ve paranın dijital olarak özgürce hareket etmesine olanak sağlamaktadır. Bu özelliğinden dolayı yer altı ekonomisine yönelik kolaylıklar sağlamaktadır. Yani paranın kaynağı belli olmadan ve araştırılmadan para serbest olarak dolaşımdadır. Bu zaten bitcoin mekanizmasının temel özelliğidir. Bu mantıktan yola çıkılarak bitcoin insanlara paranın kolay dolaşımını, hesap verilmeden hareketini ve bankalardaki prosedürlerin uygulanmadan kolayca ve yedi gün yirmi dört saat dijital olarak kullanılır.

            Yukarıdaki bahsetmiş olduklarım bitcoinin genel olarak çıkışı ve kullanımına dair bilgilerdi. Birde bitcoin piyasası vardır. Yani aslında bu piyasanın adı crypto currency olarak geçer diğer bir deyişle crypto kurlardır. Bunların temeli bitcoine dayalıdır ve bir sürü alt kurlar vardır. Bu alt kurların hepsi bitcoin değerine bağlıdır. Ama asıl olan temel kur bitcoindir. Alt kurların değeri bitcoin ile ölçülür. Peki bitcoin neden sürekli artar yada azalır diye sorular var piyasalarda her gün yeni bir bilgi ortaya atılıyor. Evet bilen yada bilmeyen herkes bir şekilde bir şeyler duymuş bitcoin ile alakalı. Ülkemiz bitcoin varlıkları olarak dünyada 4.sırada yer almaktadır bu istatistiki geçenlerde bir haberde görmüştüm. Bu haberi görünce şaşırdım aslında bir o kadar da ülkemizin dijital gerçeklere ne kadar hızlı adapte olduğunu görünce sevindim.

            Gelelim herkesin merak ettiği soruya; Bitcoin düşer mi çıkar mı? Arkadaşlar bu konu üzerine çok fazla doğru ve yanlış bilgi dolaşıyor. Dolayısıyla düşer yada çıkar demek çok doğru olmaz çünkü bitcoin piyasası yedi gün yirmi dört saat açık olan bir piyasadır ve bu piyasada arz ve talebe göre değeri değişmektedir. Şöyle ki son günler de Tesla Otomotiv kurucusu Elon Mask sayesinde bitcoin in piyasa değeri çok fazla arttı. Sebebi şirket olarak çok yüklü miktarda alım yaptı ve bitcoin in değeri arttırdı. "ABD merkezli yatırım şirketi Wedbush Secutities'in analistlerinden Daniel Ives, Tesla'nın 1,5 milyar dolarlık Bitcoin yatırımından yaklaşık bir milyar dolar kâr elde ettiğini öne sürdü. CNBC'nin haberine göre Daniel Ives, Cumartesi günü paylaştığı bilgi notunda, "Tesla'nın bu yatırımla 2020'deki tüm elektrikli araç satışlarınınkinden daha fazla kâr elde etme yolunda olduğunu" belirtti. Elon Musk'ın yöneticisi olduğu şirket, 8 Şubat'ta ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na Ocak'ta 1,5 milyar dolarlık Bitcoin aldığını bildirmişti.

Şirket ayrıca Bitcoin'le ödeme kabul edebileceğini duyurmuştu. Musk, bu bildirimden önce 47 milyondan fazla takipçisinin olduğu Twitter'daki bir mesajına Bitcoin koyunca kripto paranın değeri bir anda yüzde 20 artmıştı" (BBC News).

            En temel olarak bahsetmek istediğim ve bilmenizi istediğim bitcoinin bu özelliği. Çünkü bitcoin piyasasında çok yüklü miktarda alım yapıldığında değer artmaktadır aynı şekilde yüklü satımlarda da değeri düşer. Son günlerde yaşanılan aslında budur. Bu nedenle bir şirketin yada şahsın ne zaman yüklü alım yapar yada satar biz bilemediğimizden dolayı bitcoin değeri düşer mi artar mı bir şey diyemeyiz. Tesla örneğinde olduğu gibi Elon Mask yüksek alım yapmıştı peki aynı şekilde yüksek satış yaptığında ne olur bu soruyu da sormalıyız. Ben bitcoin ile ilgili karamsar değilim sebebi takip etmiş olduğum kanallar da görmüş olduğum durum büyük şirtketlerin Amerika'da özelikle yüklü bitcoin aldığını duyuyorum ve hatta Dubai, Arabistan ve diğer başka ülkelerdeki şirketlerinde bitcoin alımı yapıyorlarmış. Bu nedenler talep olduğundan dolayı bitcoin in önümüzdeki günlerde fiyatı artabilir eğer talep düşerse azalabilir.Unutulmamalıdır ki çok riskli bir piyasadır ve günlük çok ani değişimler olabilir mesela bir gün de bitcoin in değeri yüzde otuz yada kırk düşebilir. Bu sebep den dolayı bitcoin ve crypto kurlar da işlem yapma kararı aldığınızda temkinli olmak faydalı olacaktır.