Behçet hastalığı, vücudun farklı yerlerindeki kan damarlarının iltihabına neden olan ve nadir görünen kronik bir hastalıktır. Vücudun otoimmün yani bağışıklık sistemindeki bir bozukluk nedeniyle enfeksiyon şeklinde gelişir. Nedeni genetik ve kısmen çevresel faktörler olabilir. Belirtileri kişiye göre değişkenlikler gösterir. Ağız yaraları, göz iltihabı, deri döküntüleri, lezyonlar görülebilir.

Beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Doğru beslenilmelidir. Rafine tuzlardan uzak durup, iyotlu tuz kullanılmalıdır. Sigara ve alkol tüketilmemelidir. Stresten uzak durulmalıdır. Şeker ve şekerli besinler, kola, meyve suları, çikolata, paketli ürünlerden uzak durulmalıdır. Glisemik indeksi yüksek besinlerden uzak durun. Pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, beyaz ekmek, hamburger gibi besinlerden uzak durun, yağlı besinlerden uzak durun. Yemeklerinizde zeytin yağ tercih edin. Hayvansal yağ ve margarin kullanmayın. Haşlama olarak besinleri tercih edin, kızartmalardan uzak durun. Sarımsak, soğan günlük beslenmenizde yer alsın. Omega- 3 kullanın. Su tüketiminiz günlük 3 litrenin altında olmasın. Behçet hastalığına sahip olan kişiler öncelikle pastırma, salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş ürünlerden uzak durmalıdırlar. Sebze tüketmek her ne kadar faydalı olsa da havuç ve kereviz gibi kök sebzelerinin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Mevsiminin sebze ve meyvelerini tüketin. Özellikle, böğürtlen, dut, kuşburnu tüketebilirsiniz. Tavuk ve süt ürünlerini tüketebilir fakat bu ürünleri tüketirken mümkün olduğunca az yağlı şekilde tüketmelidir.

Özellikle kabuklu gıdaların yenmesi (çerez, fındık, fıstık, ayçiçeği, vb.) ağız içinde tahriş ve hafif de olsa yaralanmalara neden olabileceğinden aftların oluşumunu başlatabilir, öğütülmüş şekilde tercih edilebilir. Yemek listesinde baklagillere ağırlık verilmelidir. Süt ve süt ürünlerinin yağsız olanlarını tüketmeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Çiftlik tavukları, balıkları, suni yem ile beslenmiş hayvani gıdalar tüketilmemelidir, bunların yanı sıra süt tozu, krema, kaymak gibi gıdalar tüketilmemelidir. Tatlandırıcı içeren gıdalardan uzak durun. İlik suyu, kemik suyu, organik tavuk suyu tüketebilirsiniz. Zerdeçal, kekik, adaçayı beslenmede yer alabilir. Organik yumurta, süt ve yoğurt tüketilebilir. Arı sütü, polen, propolis gibi takviyeler başlanabilir.

Doğru tedavi sizi iyileştirir.

Sağlıcakla kalın…