Eser bırakan Akörenliler,

ilçenin gurur kaynağı oldu

 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, Akören Tarihi’ni kaleme almayı sürdürüyor. Tulukcu, Akören’in eser bırakan isimlerini anlatıyor.

1-179

FOTO ALTI: Uzun yıllar Almanya’da çalışan Ömer Taşbaş Belen Cami’sinin minaresini yaptırmıştı.

ESER BIRAKAN AKÖRENLİLER

İnsan olma bilinci ile doğduğu toprakları unutmayan, yaşadığı memleketine değer veren Vakıf medeniyeti sahibi Osmanlı torunu olduğunu gösteren, bu konuda fedakarlıktan kaçınmayan Akörenlileri görmek hepimizin gıpta ettiği bir durum. Bu fedakar isimlerden Ömer Taşbaş, Kerim Çetin, Arafa Karaçelebi, İsmail Güngör, Ali Aşık gibi isimlerin çocukluk ve gençliklerini çok zor şartlarda sürdürüp, maddi yönden iyi şartlara ulaştıktan sonra fedakarlık yapmaları ayrıca bir güzellik ve şeref. Akören'e ilk hastane ve müftülük binasının yapımındaki gayreti nedeniyle İdris Öncel'i ,1949 yılında Okul Yaptırma Derneği'ni kurarak 1953-1954 Öğretim yılında Gazi Mustafa Kemal İlkokulu'nun, 1957-1958 öğretim yılında da Akviran Ortaokulu'nun Eğitim -Öğretime başlamasına vesile olan Hüseyin Özkanoğlu'nu bu olağanüstü gayretleri ile unutmamız mümkün değil.

2-152

FOTO ALTI: Akören ormanlarının koruyucusu Solağın Durmuş Aydemir.

 Çalışkanlığı ve ileri görüşlülüğü ile tanınan Hüseyin Özkanoğlu Konyalı yüksek okul öğrencileri için İstanbul'da eğitimlerini sürdürmeleri için Konyalılar tarafından yaptırılan Feriköy Öğrenci Yurdu'na yaptığı katkı nedeniyle onu rahmetle anıyoruz.

3-143

FOTO ALTI: Akören’in ilk doktoru Teoman Bilge’nin ismi adına yapılan okulda yaşıyor.

 Eğitime destek konusunda önemli katkıda bulunan Akörenliler, Doktor Teoman Bilge, Nurullah Ercan, Turan Bilge yakınları, Ali Aşık, Mehmet- Münevver Kurban, Feyzullah Ertaş ve Mustafa Bakan. Rahmetli Kerim Çetin kendi adına bir okul yaptırmasa da Akören'de Çok Programlı Lise, Belen Cami gibi birçok hayırlı iş için gelenleri çevirmemişti. Konyalı'nın vizyonu olmasa da misyonu her zaman var olmuştur. Nerde hayırlı bir iş var ise o ortada kalmaz mutlaka sonuca ulaşır. Bu paralelde Konya Akörenliler Derneği'nin faaliyetlerini sürdürdüğü dairenin alımında Sami Taşkıran ve Turan Bilge başta olmak üzere birçok Akörenli bu işe omuz vermişti. Aynı şekilde Ankara Akörenliler Derneği için, Şerife Özdil, Nurullah Ercan, Adnan Kurban, Muzaffer Ünal, Hasan Ali Gültekin başta olmak üzere Ankara'da ikamet eden 20'ye yakın hemşehrimizin yardımıyla dernek binası alınmıştı.

4-131

FOTO ALTI: Muzaffer Ünal Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Saymanı iken memleketi Akören’i unutmadı. Akviran Göleti yapımını programa aldırmıştı.

Bunun bir benzerini de Akören Eğitime Destek Platformu temsilcisi iken bizzat ben yaşadım. Yeni okula bekçi kulübesi, toplantı salonu, mescit ve resim atölyesi yapımında A. İhsan Özselek, Avukat Halil Naci Kılıçarslan, Abdullah Çağdaş, Profesör Doktor Abdurrahman Kutlu, Fatih Karatomas başta olmak üzere birçok hemşehrimiz yardımda bulunmuşlardı.

5-99

FOTO ALTI: Ali Bakan çok genç yaşta aramızdan ayrılmıştı.

 Rızk mücadelesi için 1945 yılında Çumra'ya göç eden Arafa Karaçelebi, çok zor şartlarda yaptığı gayretler sonrası ailesini kurtarırken Çumra Meydan Mahalle Camisi'nin minaresini yaptırması, aynı şekilde Şakir Karakoca'nın Boruktolu Camisi'nin yapımında bedensel olarak yaptığı fedakarlığı unutulmaz.

6-114

Tasarruf ve dönüşüm şart! Tasarruf ve dönüşüm şart!

FOTO ALTI: Mehmet Münevver Kurban Anadolu Lisesi Konya Meram Harmancık Mahallesi’nde Türk eğitimine hizmet ediyor.

 Yarbay Hüseyin Vehbi Uysal'ın annesi adına, Marangoz Mehmet Karabüber'in, Gastanbullu Mehmet Altınsarı'nın, İş adamı Mustafa Uysal'ın annesi adına yaptırdıkları camilerle ilgili bilgilere daha önceki yazılarımızda yer vermiştik. Camilerin yanında hayrına kuyu, sarnıç ve çeşme yaptıranlardan da söz etmiştik.

7-101

FOTO ALTI: Ali Bakan Ortaokulu Akören’de.

 Bu paralelde Akören'de minare yaptıran iki rahmetlinin olduğu malum. Rızkı için Almanya'da çalışan Ömer Taşbaş, Belen Camisi'nin 1945 yılında da Cafarın Sülü'nün Koca caminin minaresini yaptırdığı bilinmektedir. Bilge ailesi tarafından Konya'da 2 adet okul yaptırılarak eğitim hayatına katkıda bulundukları görülmekte.

8-88

FOTO ALTI: Ali Aşık Çok Programlı Lise Akören’in eğitimi için bir artı.

 Tarihçi yazar Arif Bilge'nin 2 Ağustos 1938 doğumlu büyük oğlu Teoman Bilge İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olup uzmanlığını Hacettepe Üniversitesi'nde yapmıştı. Bir süre Hadim ve Konya'da görev sonrası 1972 yılında Almanya'ya gitti. Kadın ve Doğum doktoru olarak Duisburk'ta mesleğini sürdürdü. 1996 yılında Almanya'da vefat eden ve Konya'ya defnedilen Teoman Bilge'nin adı kardeşleri A. Turan Bilge ve H. Tuncay Bilge tarafından Konya-Meram Arif Bilge Mahallesi'nde yapımına katkıda bulunulan Doktor Teoman Bilge ilkokulunda yaşatılmakta.

9-69

FOTO ALTI: Akören Sevder adına Abdülkadir Gök Hayırsever İsmail Güngör e hediye takdiminde konunun emektarı Emekli Ali Rıza Erharman da hazır bulunmuştu.

Arif Bilge'nin 1942 doğumlu ortanca oğlu Abdullah Turan Bilge Ankara Atatürk Üniversitesi mezunu Ziraat Yüksek Mühendisiydi .20 ve 21. dönem DSP Konya Milletvekili olarak görev yaptı .29 Ocak 2001 tarihinde 59 yaşında vefat etti ve Üçler Mezarlığı'na defnedilmişti.

10-70

FOTO ALTI: Akören Dağları’nın Koruyucusu Solağın Durmuş rahmetliyi temsilen oğlu Hüseyin Aydemir’e Akören Dergisi şiltini Konya Milletvekili Hüseyin Arı taktim etmişti.

2005 yılında ülke genelinde sürdürülen "EĞİTİME %100 DESTEK" kampanyasına destek veren ailesi çocukları tarafından Konya-Meram Alakova Abdurreşit Mahallesi'ne 2 katlı 16 derslikli bodrumu da olan okul inşaatı 2006 yılı nisan ayında tamamlandı .2007 -2008 öğretim yılında hizmete girmişti.

11-68

FOTO ALTI: Turan Bilge İlkokulu Meram Abdürreşit Mahallesi’nde Türk Milli Eğitimi’ne hizmet ediyor.

İşadamı Nurullah Ercan tarafından 1997 yılında babası adına yaptırdığı Ali Rıza Ercan Meslek Yüksek Okulu -Öğrenci Yurdu ve Türkiye'nin muhtelif yerlerine yaptırdığı eserlerle ilgili daha önce tafsilatlıca bilgi vermiştik.

12-60

FOTO ALTI: Akören’in son yıllarda en hayırlı hizmetlerine imza atan kurumu SEVDER.

 Nurullah Ercan bunlara ilave Akören Dergisi'nden aldığı Akören Mezarlıklar Derneği'nin faaliyetlerinden haberdar olarak 2006 yılında Akören'de mevcut 3 adet (Kadıburnu-Orta-Tahtalı) mezarlık içi yürüme yollarının ve cenaze namazının kılındığı alanın kilittaşlarını yaptırmıştı .Bu konuda dönemin Konya Mezarlıklar Müdürü, hemşehrimiz Ayhan Tangur'un teknik katkısı da olmuştu .

13-55

FOTO ALTI: Dr. Teoman Bilge’nin ismi Meram Arif Bilge Mahallesi’nde yaşıyor.

Cenaze namazlarının kılındığı namazgahın portatif ilk gölgeliğini de Hacı Hilim Çağdaş rahmetlinin adına oğlu Abdullah Çağdaş almıştı.

14-54

FOTO ALTI: Hayırsever vatandaşların katkısı ile güçlü Akören SEVDER Yönetimi her geçen gün hizmetlerini geliştirme yolunda bina eksikliklerini tamamlamış durumda.

 Akören Çok Programlı Lisesi’nin 1988 yılında Abdullah Tenekeci Okul Yaptırma Derneği tarafından inşaatına başlanmış .1990-1991 öğretim yılında da eğitim öğretime başlamıştı. Bir süre sonra okul yetersiz olunca okula ek bina yapımı gündem oldu.

15-37

FOTO ALTI: Doğduğu topraklara okul yaptıran Ali Aşık ve Ailesi onur gününde.

 Öksüzlükten büyüyen, çocukluğu ve gençliği zorluklarla geçen ve Ankara'da ikamet eden, Akören’le de bağı hiç kopmayan yazları da Akören'de ata evinde kalan Emekli Astsubay Ali Aşık konuya çare oldu.

16-33

FOTO ALTI: Arafa Karaçelebi’nin Çumra da Meydan Mahallesi Yeşil Cami’ye yaptırdığı minareden 5 vakit ezan sesi ve sala sesi yükselmekte.

2006 Yılında inşaatına başlanan Ali Aşık'ın yaptırdığı bina 30 Ekim 2007 tarihinde yapılan törenle hizmete girdi.

 Vali vekili Halil Uymaz ve İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin başta olmak üzere kalabalık bir katılımla yapılan törende Ali Aşık 47 yıl önce Astsubay Okulu'nda okumak için ayrıldığı Akören'e böyle bir hizmet yapabilmenin mutluluğunu ailecek yaşadıklarını belirtmişti.

17-24

FOTO ALTI: Halil Harmancı’nın Karaman Yolu üzerindeki Karaaslan Petrol Camisi bahçesine yaptırdığı şadırvan.

 Öksüzlükten büyüyen Emekli Astsubay'ın zor şartlarla hayat mücadelesi sonrası doğduğu memleketine böyle bir hayır yapması Aşık ailesi için gurur kaynağı olduğu hepimizce malum.

 Eğitime destek veren bir diğer hemşehrimiz Feyzullah Ertaş 2000'li yıllarda Kutup Ambalaj olarak iş hayatını sürdürdüğü dönemde Konya Meram Kız Meslek lisesine babası Mustafa Ertaş ve annesi Fatma Ertaş rahmetliler adına öğretmenler odası ve kütüphanenin restorasyonu sonrası donanımını da yaptırarak eğitime ciddi bir katkıda bulunmuştu.

18-20

FOTO ALTI: Okul yaptıran Kurban Ailesi’ne şilt takdimini, Akören’in ilk Kaymakamı, dönemin Valisi Aydın Nezih Doğan yapmıştı.

Mevlana Ortaokulu'nda müdür olarak da görev yapan Öğretmen Mehmet Kurban -Münevver Kurban çifti (Batuhan Hayvancılık Sanayi Ltd. Şti.) olarak 2 Haziran 2005 tarihinde yapılan protokol ile Konya -Meram Harmancık Mahallesi'ne yaptırdıkları okul Meram Mehmet- Münevver Kurban Anadolu Lisesi adıyla 2009- 2010 Eğitim ve Öğretim yılında eğitime başladı.

 1970'li yılların sonunda Vakıflar Bankası Genel Müdürü olarak görev yapan Halil Harmancı da 2000'li yıllarda Karaman yolunda olan Karaaslan Petrol Cami'ye şadırvan yaptırarak hayırlı bir işe vesile olmuştu.

Emeklilik sonrası Konya'ya yerleşen Abdurrahman Yalçın ikamet ettiği Havza Mahallesi'ndeki Hocalar caminin yapımı için özveride bulunarak caminin ibadete açılmasına vesile olduğu, Emekli Emniyet Mensubu Rahmetli Muzaffer Uysal'ında bu caminin minaresinin yapımına ciddi katkıda bulunduğu bilinmektedir.

Son yıllarında Akören eğitimine desteği, Devlet Su işleri emeklisi, Nalçacı Caddesi'nde Klas Oto adıyla oto kiralama işini sürdüren hemşehrimiz Mustafa Bakan yaptı.Daha önce Akören İmam Hatip Okulu ve Parasız Yatılı Erkek ve Kız Öğrenci Yurdu Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından Mustafa Bakan'ın da katkıları ile yapılan Yurt Binası Mustafa Bakan'ın ciddi katkısı ile ihtiyaca binaen okula çevrildi .Okul Ali Bakan Ortaokulu adıyla hizmetlerini sürdürüyor. Bakan ailesi ayrıca okulun bahçesine çeşme yaptırmıştı.

19-14

FOTO ALTI: Proje tam başarıya ulaşmayınca bu tabela tarih oldu.

Son dönemin en büyük fedakarlığını ise A.Kadir Gök ,Profesör Önder Kutlu , Doktor Eyüp Çetin, İşadamı Mustafa Uysal ve Avukat Bahattin Özdil'in gayretleriyle kurulan Akören Sevder'e destek verenler tarafından birçok hayırseverimiz Akören'e kalıcı hizmetlerde bulundular .

Konya- Hatunsaray Yolu Akören girişinde bulunan Süt Birliği'ne ait 2744 metrekare yerdeki bina, Emekli öğretmen A.Rıza Erharman'ın takibi ile 1960'lı yıllardan beri Hollanda'da yaşayan akrabası İsmail Güngör tarafından alındı .

Bu büyük fedakarlığa ilave 250 + 100 + 100 metrekare ekmek evi, 3 depo -18 soğuk hava deposu, +5 soğuk hava deposu ve mescit ile Sevder'in faaliyetleri tam bir şekil kazanmış oldu .

Bu konuda Akörenli hemşehrilerimizden Cafer Gündüz, Mustafa Uysal, Ahmet Öztokmak, Latif Uysal, Nuh Harmancı ve Profesör Doktor Hamdi Arbağ başta olmak üzere şu ana kadar 50'yi aşkın Akörenli’nin yardımda bulunduğu görülmekte.

Bu isimler dışında Akörenli olmayan 10 kadar hayırsever de ciddi katkılar yapmalarına rağmen isimlerinin açıklanmasını istemedikleri ifade edilmiştir.

Akörenli yetkili makamlarda bulunan bazı hemşehrilerimizin de inisiyatif kullanarak memleketlerine olumlu eserler bıraktığı görülmekte.

 Abdullah Tenekeci Paşa'nın ilk hamlede Akören'in kanalizasyonuna ve su şebekesinin yenilenmesine imza atması ,Cemal Harmankaya ve Adnan Kurban'ın Bayındır ve Dolukuyu mevkilerine elektrik hattının çekilmesi ve trafo konması, milletvekili Turan Bilge'nin ilgisi ile Karayolları 3. Bölge Müdürü Mücahit Şahin'in Dağ  Sarnıcı ve Köy Hizmetleri Genel Müdürü Akörenlilerin  dünürü Ali Altuntaş'ın onay verdiği Boğaz Yolu’nun açılmasını sağlaması, Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü'nde Şube Müdürü olarak görev yapan Mustafa Necati Taşbaş'ın özel ilgisiyle Akören'in içme suyu için ilk sondaj kuyusunun açılıp hizmete girmesindeki özel gayreti ,Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Saymanı Muzaffer Ünal'ın çabasıyla Akviran Göleti’nin yapılması ,Rektör Profesör Doktor Abdurrahman Kutlu'nun Meslek Yüksek Okulu'na Spor salonunun yapılması gayreti ,Vali Yardımcısı Mehmet Aydın'ın ilgisiyle Kültür Merkezi'ne ek ödenek çıkartılıp bitirilmesi bu konuda hatırlayabildiklerimiz.

 Bu isimler dışında Solağın Durmuş Aydemir'in ve devamında oğulları Sait Aydemir-Kamil Aydemir'in Akören KORULARI için verdikleri mücadele asla unutulamaz.

Özellikle 1960'lı yıllar ve öncesinde ormanlarımızdaki ağaçlar gece yarıları kesilir ve ova köylerine götürülür ve oralarda pazarlanırdı. Ova köylerinin damlarında kullanılan ağaçların çoğunluğu Akören'den gelirdi. Bunlara ilave ekmek odunu adı ile düğünlerde kullanılan ayrıca kömür yapmak için kesilen ağaçlar nedeniyle Boğazın Ağzı mevkiinde başlayan ağaç kıyımı 2129 metre yüksekliğindeki Ulu Sivri ve 2051 metre yüksekliğindeki Orta Sivriye kadar ulaşmaya başlamıştı.

 Akören ormanlarının imdadına 1901 yılında doğan Solağın Durmuş lakabı ile anılan Rahmetli Durmuş Aydemir yetişti .1948 yılında Hacılar Mahalle Mümessilliğine seçilen 1950 yılında Hacılar Mahalle muhtarı ve sonrasında Belediye Koruma Bekçiliği’ne seçilen Solağın Durmuş konu komşusuna hısım akrabasına kötü görünme pahasına mücadelesine başladı ve her geçen gün bu konuda mesafe katetti.

Akören'de her geçen gün ağaç kesme olayı zorlaştı ve ormanlar tekrar yeşermeye başladı.

 25 Kasım 1968 yılında Solağın Durmuş Aydemir vefat ettikten sonra oğulları Kamil Aydemir ve Sait Aydemir aynı görevi titizlikle sürdürdüler.

Babaların döneminde Orta sivri de, Dağ Sarnıcı'nda, Yalaklı'da çok az ağaç kalırken Akören'in hemen yanındaki Aşağı Koru ve Yukarı Koru her geçen gün ağaçlarla yeşilleniyorsa bu Solağın Durmuş'un başlattığı ağaç sevgisi ile olmuştur. Dolayısıyla Akören'e bu konuda elle tutulur bir eser bırakıldı ise bu takdire şayan bir durumdur .

Belediye Başkanlığı da yapan Sait Aydemir'in babasının kabir taşına yazdırdığı şiir bunu çok güzel anlatmaktadır.

Ormanlar iffetinle sana sığındı

Himayende dal yaprağa büründü

Sonbaharda yapraklar yere serildi

25 Kasım’da kara toprağa gömüldü

Bu eser senindir kimse inkar edemez

Tabiata verdiğin bu güzellik tarifte bitmez

Bu fani dünyada seni ne kadar ansak yetmez

Vasiyetin bizce oldu namus, iffeti olan kesmez

Tüm bunlara ilave işadamı Feyzullah Ertaş ve Nurullah Ercan Akören için iki farklı projeye imza atarak,Badem Ormanı ve Lavanta Bahçesi için hayli fedakarlık etmişlerdi.

Terzioğlu Köprüsü kuzeyi Büyük Belen Mevkii’ne Ertaş tarafından 2010’lu yılların ortasında yaptırılan Badem Ormanı’na ilgililerce su getirilememesi, iyi korunamaması nedeniyle neticeye varılamadı. Oysa konunun emektarı Karayolları’ndan emekli Kadir Çamlı tarafından çok iyi budanması yapılmış ,Projenin ilk başında Ertaş’ın dünürü Emekli Orman Bölge Müdürü Nurettin Özkan’da konunun danışmanlığını yapmıştı.

2018 yılında Akviran Göleti yakınına Nurullah Ercan’ın katkısı ile 600 bin metre kare yere yapılan Lavanta dikimi başlangıçta olumlu geçmişti. Sonrasında bakımının-Sulamasının tam yapılamaması nedeniyle arıcılık hedefine ulaşılamadı.

Dolayısıyla bu tip konularda yapılması kadar devamının getirilmesinin nedenli önemli olduğu görülmüş oldu.

Kaynak: MUZAFFER TULUKCU