Kırk yıl hatırı olan milli içeceğimiz kahve hepimizin vazgeçilmezi. Kimine göre güne başlamanın en yaygın yollarından biri, kimine göre yorgunluğunun yok olması kimine göre muhabbetin en keyifli yanıdır. Bunların yanında tabi ki yararları ve fazla tüketilirse zararlarını da saymakla bitiremeyiz.

Sabah aç karnına kahve içmek metabolizma hızını arttırıp yağ yakımına yardımcı olduğuyla ilgili birçok araştırma var. Ancak tek başına her sabah aç karnına kahve tüketmek, kilo vermek için yeterli değildir. Hepimizin vazgeçemediği gün içinde defalarca tükettiğimiz kahveyi sevmeyenimiz yoktur. Kafein içeriği oldukça yüksek olan kahve özellikle aç karnına içmeyi tercih edip, metabolizmayı hızlandırdığı için sık sık hayatımızda yer veriyoruz. İştah mekanizması üzerinde etkisi vardır. Tokluk hormonu salgılanmasını tetikleyerek besin tüketimini azaltarak kilo vermeye yardımcıdır. Hazmı kolaylaştırır. Kabızlığa yardımcıdır. Yalnız bu yararları aç karnına yapıp yapmamakla alakası yoktur.

Aç karnına içilen kahve mide dengesini kaybettiriyor. Kanser hücreleri asitli ortam çok daha çabuk geliştiğinden, kahveyle dolu bir mide kansere yakalanma riskini artırıyor.  Kahve enerjik ve güne olan motivasyonunuzu yükseltirken, çok tüketildiğinde yorgun hissetmenizi sağlayabilir.

Yapılan araştırmalarda, kahvenin acılığının mide asidi üretimini uyarabileceğini gösterirken, birçok insan kahvenin mideyi, tahriş ettiğine, huzursuz bağırsak sendromu (IBS) gibi bağırsak rahatsızlıklarının semptomlarını kötüleştirdiğine ve mide ekşimesi, ülser, bulantı, asit reflü ve hazımsızlığa neden olduğunu da ortaya koyulan araştırmalarda vardır.

Aşırı miktarda içilen kahve kaygı, huzursuzluk, kalp çarpıntısı gibi problemleri ortaya çıkarır. Baş ağrısı, migren ve yüksek tansiyona neden olabiliyor.

Başka yapılan araştırmada, aç karnına içilen kahve, merkezi sinir sistemini uyarır, dinçlik ve zindelik verir. Bağırsakta bulunan sağlıklı hücreleri koruyarak bağırsak hareketlerimizi olumlu anlamda düzenler.

Fiziksel performansı artırır, Kahvenin içerisinde bulunan Kafein enerji verir. Konsantrasyonu arttırır, Kahve hücrelerimizin toksinler, kimyasallar ve enflamasyonla oksitlenmesini önleyen antioksidanlar açısından çok zengindir. Yapılan araştırmalarda diyabet(şeker) hastalığını önleyici olabileceğini bildiriyor.

Başka bir araştırmada yaşlı bireylerin kahve tüketiminde daha hızlı düşünmesini sağlamakta ve hatırlama yeteneğinin artmasına sebep olduğu görülmüştür. Buna karşılık Alzheimer riskini %60 azalttığı ortaya konulmuştur.

Kahveyle ilgili başka bir konuya değinecek olursak spor öncesi alınacak kafein tüketimi yağ oksidasyonu oranının %10 arttırdığı kanıtlanmıştır.

Günde 3 fincan dan fazla içilen kahve doğurganlığı azaltır. Uyku düzensizliği yapar. İdrara çıkışı arttırır. Duygu durumunda gerginlik yaşatabilir. Kalp problemlerini ortaya çıkarabilir.

İngiltere'deki Bath Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, sabah aç karnına kahve içmek aslında birçoğumuzun tahmin ettiği gibi yararlı değilmiş. Hatta bir tık ötesi, zararlıymış! İyi ya da kötü uykunun deneklerin kan şekeri üzerinde çok az fark yarattığı saptanırken, kötü uykunun ardından kahve içmenin metabolizma üzerinde olumsuz etkisi olduğu ve vücudun kan şekerini işleme yeteneğini yüzde 50 azalttığı belirlenmiş.

Kahve metabolizmayı hızlandırırken zamanla sağlıksız bir uyku düzeni oluşturabiliyor. Yeterince uyuyamadığımızdan açlık sorunlarıyla karşılaşılabiliyor ve buda kilo alımına sebep olabiliyor.

Bazı araştırmalarda günde 5 fincan ve üzeri kullanımında kemik erimesine neden oluyor.

Akşamları kahve tüketimi uykusuzluğa neden olabiliyor.

Tok karnına Kahvenizi için, Kahveyi kahvaltıdan ya da yemeklerden bir saat sonra tüketmeye özen gösterin. Aç karına kahvaltı yapılmadan içilen kahve, vücuttaki stres hormonlarını aktifleştirerek, günlük döngü ve ruh halinizi bozabilir. Aynı zamanda yemekle içilen kahve, besinlerin içerisindeki vitamin ve minerallerin emilimini azaltabilir.

İlla ki kahvaltı öncesi tüketeceklere tavsiyemdir, sabahları aç karnına içtiğiniz kahve size iyi geldiğini hissediyorsanız için, ama bazı problemlerle karşılaşıyorsanız bunu gözlemleyerek hareket edebilirsiniz

Günlük tüketilecek kahve 2 fincan yeterli olacaktır.

Ölçüsünü kaçırmadığınız kahveli bol güzel sohbetleriniz olsun.

Sağlıcakla kalın…