Yeşilay, Birinci Dünya Savaşı sırası ve sonrasında işgal güçlerinin toplumumuzda alkol ve uyuşturucu maddeleri yaygınlaştırmasını ve işgale karşı mücadele ruhunun yıkılmasını önlemek amacıyla dönemin Şeyhülislamı İbrahim Haydarizadenin himayesinde, Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından Sultan Vahdeddinin izniyle 5 Mart 1920de İstanbulda Hilal-i Ahdar” adıyla kurulmuştur.

Yeşilayın kurulduğu 1 - 7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay haftası olarak kutlanmaktadır.

“Hilal-i Ahdar” ismi daha sonra “Yeşil Hilal ve Yeşilay olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü’nün Başbakanlığında, Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilaya kamuya yararlı dernek statüsü” verilmiştir.

Kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilayın da tüzüğünde çalışma alanları çeşitlenmiş, alkolden sonra sigara, uyuşturucu madde, kumar ve yakın tarihte teknoloji bağımlılığı Yeşilayın mücadele alanına dahil olmuştur.

Bu derneğin ve bu haftanın amacı insan sağlığına zararlı olan alkol, uyuşturucu, sigara gibi maddeler hakkında toplumu bilinçlendirmek, bu maddelerin kullanımını önlemektir.

Sigara ağız kokusu yapar, diş ve dişeti rahatsızlıklarına yol açar, kansere neden olur, cilt yapısını bozar, beyin, kalp ve damarlarda tıkanıklığa neden olur.

Alkol, beyin ve sinir hücrelerini uyuşturur, görme bozukluklarına neden olur, kalp hastalıklarının başlıca sebeplerindendir, kanser riskini artırır.

Eroin, kokain, extacsy gibi uyuşturucu maddeler beyin ve sinir sistemini olumsuz etkiler, bu etki altında olan kişi sağlıklı düşünemez ve tepki veremez, bulantı, kusma, mide spazmlarına yol açar, maddenin vücuttan atılması sırasında görev alan karaciğer ve böbrekler zarar görür, görme bozuklukları meydana gelir, nefes darlığı, felç ve ölüm bu maddelerin kullanımı sonucunda meydana gelebilir.

Bu sayılanlar sadece olayın sağlık yönünü oluştururken sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının birçok alanda olumsuz etkileri vardır.

Toplumsal huzuru bozan madde kullanımı, kişiyi, ailesini, herkesi etkiler, toplumsal ilişkilerin bozulmasına, maddi külfete neden olur, ardından tamir edilemeyecek yaralar bırakır.

Yeşilay Derneği, zararlı maddelere karşı alışkanlık kazanan kimseler için maddi ve manevi yardım sağlamak için çalışmalar yapan ve projeler geliştiren bir müessesedir.

Ülkemizin en köklü müesseselerinden biri olan Yeşilay Derneği, özellikle gençlerin hayatına önem vererek eğitim çalışmaları da yapmaktadır.Eğitim ve sağlık faaliyetlerinin yapılması zararlı alışkanlıkların önlenmesinde en iyi çözümlerden biridir.

Bu bakımdan dernek olarak çeşitli bilimsel çalışmaların desteklenmesi özellikle psikolojik danışmanlık hizmetlerinin gerçekleştirilmesi de söz konusu olmaktadır.

Uyuşturucu ile yapılan mücadeleler, sigara ile mücadeleler, alkol ile mücadeleler toplum sağlığının korunması ve bireylerin topluma kazandırılması için oldukça önemlidir. Gençlerin doğru yola yönelmesi yapılan eğitim ve spor çalışmalarıyla desteklenmektedir.

Yeşilay bu bakımdan spor, sağlık, eğitim alanlarında çalışmalar sürdürmektedir.

Toplum sağılığının, huzurunun, birlik ve beraberliğinin sağlanması için çeşitli projelerin hayata geçirilmesinde devlet desteği de sağlanmaktadır.

Zararlı alışkanlıklar nedeniyle heba olan gençlerin hayatlarının kurtarılması genç nüfus potansiyelinin de zarar görmemesine neden olmaktadır.

Yeşilay ile ilgili çalışmaların yapıldığı günler olarak belirli gün ve haftalar da yaşanmaktadır.

Yeşilay haftasında toplumsal bir farkındalık oluşturmak için zararlı alışkanlıklar alanında toplumun yararına kampanyalar düzenlenebilir. Bu nedenlerle Yeşilaya maddi ve manevi destekler verilmelidir. Bağışlar yapılmalı ve gönüllü olarak görev talebinde bulunmak gerekmektedir.

https://www.derszamani.net/yesilay-haftasi-ile-ilgili-kompozisyon.html

https://www.deniztopu.com/ders/yesilay-haftasi-hakkinda-kompozisyon.html