16-17 Ocak tarihleri arasında ülkemiz ekonomisi açısından önemli bir çalıştay gerçekleştirildi. Tam adı “Üretim Reform Paketi Çalıştayı” olan ve amacı, “Yerli, yeşil, yenilikçi (3Y) yaklaşımıyla teknoloji odaklı ve yüksek katma değerli üretim yeteneğine ve nitelikli işgücüne sahip, akıllı üretim sistemlerinin kullanımının yaygınlaştığı, marka değerleriyle uluslararası pazarlarda rekabet eden sanayi” şeklinde belirtilen ve hedefleri ise:

1-Yatırım bölgelerimizin daha güçlü ve verimli çalışması,

 2-Üretimin önündeki engellerin kaldırılması,

 3-İmalat sanayindeki yeşil ve verimli üretim dönüşümünün sağlanması,

 4-Firmaların teknolojik kapasitelerini geliştirilmesi,

 5-Sanayide nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması,

6-Enerji tasarrufunu sağlayacak araştırma faaliyetlerine odaklanmaları,

7-Uluslararası pazarlara girmek için gerekli diğer becerileri elde etmeleri,

8-İhracat ve ara girdi ithalatı ile ilgili uzun vadede sürdürülebilir ve katma değeri yüksek alanlara yönelmelerini sağlayacak vergi ve teşvik sisteminin tasarımı ve uygulamaya alınması,

9-Üretime dayalı ekonominin büyümesi,

10-Yerli, yeşil ve yenilikçi sanayi bölgelerine geçişin sağlanması, (www.uretimreformpaket.com) olarak açıklanmıştır.

4. sanayi devriminin yaşandığı bir döneme bu şekilde bir çalışmanın yapılmış olması memnuniyet vericidir. 

Çalıştayın konu başlıkları ise şunlardır:

1.Yeni Nesil Yatırım Bölgeleri ve Mevcut Yatırım Bölgelerinin Dönüşümü,

 2.Yatırım ve Üretim Ekosisteminin Güçlendirilmesi,

3.Teşvik, Destek, Muafiyetler ve Finansmana Erişim,

4.Nitelikli İş Gücü,

5.Yerli, Yeşil, Yenilikçi, Teknoloji Odaklı ve Yüksek Katma Değerli Üretim,

6.Akıllı Üretim Sistemleri,

7.Uluslararası Rekabet, Standardizasyon, Markalaşma, Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD). (www.uretimreformpaket.com)

Çalıştayın sonunda bir de bu konu başlıklarını içeren, görüş ve önerilerin toplandığı sorun ve akabinde çözüm önerilerinin alınabildiği görüş ve öneri tablosu yayınlanmıştır. Hasbelkader üzerimize düşeni yapıp bir iki öneri de biz sunduk. Umarım dikkate alınır. 

Güzel bir içeriğe sahip olan çalışma hakkında bir iki hususu da hatırlatmanın yerinde olacağını düşünüyorum. Çalıştayı incelerken sınırlılıkları göremedim. Bu 10. Kalkınma planı ile de ilişkilendirilen çalıştay acaba tam olarak hangi büyüklükteki iş yerlerini içermektedir? Bu kısmın eksik kaldığını söyleyebilirim. Ardından çalıştaya katılan uzmanların bölgesel alanlara ilişkin bilgileri yeterli seviyelerde mi? Zira Ankara'da gerçekleştirilen bu çalıştay merkezi bir görünüm arz etmekte ve daha mikro ölçekli yerleşim yerleri için çözüm önerileri getirmekten uzak kalabilecektir. Yine, ortak sanayi 4 devrimi dilini hangi ölçekli işletmeler kullanabilmekte hangileri kullanamamaktadır? 

Açıkçası Türkiye'nin yapmak istediği şey nedir? Küçük bir kesim için orta ve yüksek teknolojili ürünler üretmek mi? Orta düzey KOBİ'lere yönelik ama orta yüksek teknolojili ürünler üretmek mi? Yoksa %99,5 i KOBİ olan ülkemizin tüm KOBİ'lerini kapsayacak bir devinim sağlamak mı? 

Girişimcilerin düşük seviyeli ve iç üretime yönelik üretim planlaması içinde olduğu bir konumda ileri teknolojiyi bilen ve hatta bu konuda üretim yapacak olan tam teşekküllü firmaların sayısının azlığı göz önüne alınırsa, sorunun çözümü için bir hayli uğraşmak gerekecektir.

Kararların alınması ve uygulanması arasında geçen gecikmeler hesaba katılmayan gelişmelere kurban edilmemelidir.