İslam dininde kıymet verilen üç ay. Receb, Şaban ve Ramazan ayları. Allahü teala kullarına çok acıdığı için bazı gecelere, gün ve aylara kıymet vermiş, bu gece, gün ve aylardaki dua, tövbe, namaz ve oruç gibi ibadetleri kabul edeceğini bildirmiştir. Kulların çok ibadet yapması, dua ve tövbe etmeleri için böyle gece, gün ve ayları sebep kılmıştır.

Üç aylardan ilki Receb ayıdır. Bu ay içinde iki mübarek gece vardır. Receb ayının ilk Cuma gecesi Regaib gecesidir. Yirmi yedinci gecesi Mirac gecesidir. (Bkz. Receb Ayı)

Mübarek üç aylardan ikincisi, Şaban ayıdır. Şaban ayının on beşinci gecesi Berat gecesidir. Bu ay Ramazana hazırlık ayıdır. (Bkz. Şaban ayı)

Üç ayların üçüncüsü Ramazan ayıdır. Bu ay, çok kıymetli ve şereflidir. Bu ayda yapılan bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan, farz ibadetlere verilen sevap gibidir.  Bu ayda iyi iş ve ibadet yapanlara, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur....

Recep Ayı

Mübarek Üç ayların birincisi olan Recep ayı, yüceltilmiş, kendisine nimetler konulmuş ay ve hazırlanmak manalarına gelmektedir. Recep ayının ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecesi Regaib kandilidir.

Regaib, demek “pek çok ihsan” anlamına gelen Ragibe kelimesinin çoğuludur. Bu mübarek gecede Mevla Teâlâ (c.c.) engin rahmetiyle tecelli edip sonsuz bağışlamasıyla muamelede bulunduğu için bu mübarek geceye bu isim verilmiştir.

Receb ayının 27. gecesi mübarek Miraç Kandilidir. Miracın, kelime anlamı itibariyle merdiven, “yükselecek yer”, “en yüksek makam” anlamlarına gelmektedir. Bu mübarek gecede Peygamberimiz bir mucize olarak Mekkedeki Mescid-i Haramdan, Kudüsteki Mescid-i Aksaya ve oradan da göklerin sonsuz derinliklerine doğru yükselmiş ruhen ve bedenen Mevla Teâlâ’nın huzuruna çıkmıştır.

Şaban Hayır Ayı

Mübarek Üç ayların ikincisi olan Şaban, kelime anlamı itibariyle dağılan, saçılan anlamlarına gelmektedir.

Rivayete göre Peygamber Efendimiz, Şaban ayında Ramazan için pek çok hayır dağıldığı için bu aya bu ismin verildiğini ifade etmektedir.

Şaban ayı içerisinde Berat kandili vardır Berat kelimesi, borçtan, isnat edilen suçtan, ruha azap veren sıkıntılardan kurtulmak anlamlarına gelmektedir. Bu mübarek gecede Kuran-ı Kerim dünya semasına indirilmeye başlanmıştır. Bu nedenle bu gece hürmetine birçok günah bağışlandığı için geceye Berat gecesi denilmiştir.

Ramazan Bereket Ayı

Üç ayların sonuncusu mübarek Ramazan ayı, on bir ayın sultanı ve de ayların en faziletlisidir.  Nitekim bu ayda Kuran indirilmeye başlanmış ve ay boyunca Müslümanlara oruç tutmak farz kılınmıştır. Kuranın indirilmeye başlandığı bu mübarek ay içinde Kuran-ı Kerimdeki ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi vardır. Bu gece Mevla Teâlâ’nın müminlere bahşettiği çok yüce bir ikramıdır. Ramazanın her gecesinin dolu güzel geçirilmesi için bu gecenin zamanı gizlenmiştir. Fakat Kadir gecesinin Ramazanın son on günü içinde olduğuna dair çok güçlü rivayetler vardır.

Üç aylarda yerine getirilmesi gelenek halini almış nâfile ibadetlerden biri oruçtur. Receb ve şâban aylarının tamamının oruçlu geçirilerek ramazanla birleştirilmesi “üç aylar orucu şeklinde adlandırılır. Ramazan ayında kasten bozulan oruçtan dolayı yerine getirilmesi gereken iki aylık kefâret orucunun receb ve şâban aylarında tutularak böylece üç ayların oruçlu geçirildiği de görülmektedir. Belirli günler dışında her zaman nâfile oruç tutulması mümkündür; ancak fazileti hakkında hadis bulunan ya da belirli zamanlarda tutulması tavsiye edilen nâfile oruçlar arasında üç aylar orucu mevcut değildir.

https://www.islamalimi.com/uc-aylar-hangileridir-uc-aylar-hakkinda-bilgi-verir-misiniz/

https://www.turkcebilgi.com/%C3%BC%C3%A7_aylar