Geçen haftaki yazımda, mikro ihracat kavramının ne anlama geldiğinden, makro ölçekte nasıl bir devlet strateji geliştirilmesi konusuna kadar geniş bir yelpazede değerlendirmeler yapmıştım. Bugünkü yazım ise biraz daha uygulamaya yönelik olacak. 

ÖNCESİNDE KISA BİR HATIRLATMA 

Geçen haftaki yazımda teknik bilgileri hatırlamak istersek; 

  • Mikro ihracat yapan firmalar, ihracat teşviklerinden faydalanabiliyorlar 
  • Mikro ihracat yapan firmalar, KDV iadesi alabiliyorlar 
  • Mikro ihracatta, gümrükleme işlemlerini yetkilendirilmiş kargo şirketleri yapıyor 
  • Bu kapsamda düzenlenen gümrük belgesinin ismine ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi deniyor
  • Mikro ihracatta 300 kg ve 15.000 Euro’dan düşük olan ürünler taşınabiliyordu. 

ÖRNEKLENDİREREK GİDELİM 

Ev işi süsleme yapan bir firma, internet sitesine gelen siparişlere göre Almanya, İspanya ve Şili’ye her biri 200 dolar olmak üzere ürünlerini mikro ihracata yaparak kargo şirketi ile gönderecek. Örneğimizden yola çıkarak hazırlanması gereken belgeleri düzenleyip, bunları kargo şirketine verilmesi lazım ki süreçte aynı zamanda başlayabilsin. O zaman bu belgeler neler olacak?  sırasıyla yazıp, detaylı açıklamaları birer birer yapalım. 

  • Dolaylı temsil belgesi 
  • Maliye Bakanlığı Tasdikli Türkçe Fatura 
  • Yabancı Fatura 
  • İhracat Bilgi Formu 

Bu belgelerin nasıl olması gerektiği ve görsel örnekleri büyük ihtimal tüm kargo şirketlerinin web sitelerinde verilmektedir. 

Yukarıda yazılanlar genel standart belgeler fakat bazı belgeler ise ülke bazında farklılaşmakta. Örneğin;  Almanya ve İspanya’ya gidecek ürünlerin o ülkelere gümrük vergisiz girebilmesi için A.TR ve Serbest Ticaret Anlaşmamız olan Şili’ye ürünümüzün daha az gümrük vergisi ile girebilmesi içinse EUR.1 belgeleri düzenlenmesi gerekmekte. Dolaysıyla bu belgeler standart olmayan ve tercihe bağlı olan belgeler olarak karşımıza çıkabilir.  

DOLAYLI TEMSİL BELGESİ 

Bu belge, ihracatçı firmanın gümrükleme işlemlerini kargo şirketinin yapabilmesi ve ETGB düzenleyip sonuçlandırabilmesi için gereken bir belgedir. Daha kısa bir ifadeyle Kargo şirketine vermiş olduğunuz vekâletnamedir. (Devamlı aynı kargo firması ile çalışacaksanız vekâleti bir kereliğine verilmesi yeterlidir.) 

TÜRKÇE FATURA: 

Resmi olarak ithalatçıya kestiğiniz, Türk Ticaret Kanununa göre saklamak yani arşivlemek zorunda olduğunuz faturadır. Bu fatura sayesinde kargo firması sizin gümrükleme işlemlerin yapabilmektedir. 

YABANCI FATURA: 

Yurtdışındaki ithalatçı firmaya göndereceğiniz maliye tasdikli olmayan genellikle “İngilizce” olarak hazırlanan ve Türkçe Faturadaki bilgileri barındıran belgedir.

İHRACAT BİLGİ FORMU: 

Kargo firmasının ihracat gümrüklemesini ve taşıma işini sorunsuz yapılabilmesi için gerekli olan bilgilerin yer aldığı belgedir. Normal ihracat ile karşılaştırırsak, ihracatçı firmanın, nakliye firmasına gönderdiği ve nakliyecinin, taşıma belgesini hazırlayabilmesi için gerekli olan bilgileri barındıran Yükleme Notasının, kısmen karşılığı olan belgedir diyebiliriz. Daha geniş çerçeveden İhracat Detay Formunun karşılığıdır. 

OPSİYONEL BELGELERE GELİRSEK: 

Bu belgeler biraz karmaşık olabilir. Çünkü bu belgelerin çeşitliliği ihracatı yapılan ülkeye göre farklılaşabileceği gibi aynı zamanda malın cinsine göre de farklılaşabilir. Örneğimizden gidersek, Almanya ve İspanya için A.TR belgesi düzenlenmesi gerekirken, Şili için EUR.1 Belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Ürününün cinsine göre de bu belgelerin sayısı artabilir veya farklılaşabilir. Ağırlıklı olarak kargo şirketleri A.TR belgesini öğrenmişler hatta kurgularını, web sitelerinde A.TR üzerinden yapan kargo şirketleri de var. Ama ya diğer belgelerin durumu ne olacak? Buradaki hazırlıklıları nedir?

TAVSİYELERİM

Ülke ve ürün bazında opsiyona bağlı belgelerin sayısı ve cinsi farklılaşacağı için kargo şirketlerinin kendi merkez ofislerinde hızlı bir şekilde hizmet verdikleri ve firmaları hem bilgilendirecek hem de yönlendirebilecek uzmanların olması diğer bir ifadeyle istihdam etmeleri lazım ki süreçte ihracatçı firmalarımız sıkıntı yaşamasınlar. Kargo şirketleri bu tavsiyeme uyarlarsa, rekabette sürecinde büyük bir fark oluşturacaklardır. 

FAKAT SÜREÇ TAVSİYEYE BIRAKILMAYACAK KADAR ÖNEMLİ 

İşte tamda bu yüzden ETGB yetkisi alan operatörlere bu seçenek verilmeden, şirketlerine bu bilgileri aktaracak uzman bir kadronun olduğu iletişim merkezlerinin olma zorunluluğu getirilmeli ki hem ihracatçı adaylarımız veya ihracatçılarımız hem de kargo şirketleri süreci en temiz ve sorunsuz şekilde sonuçlandırsınlar.

SONUÇ: Kurguyu baştan pratik ve temiz kurarsan, sonuçta o denli etkin ve temiz olur.