KALP SAĞLIĞINIZ İÇİN EKLEMLERİNİZ DE SAĞLAM OLMALI

         Değerli okurlar, kalp-dolaşım sistemini güçlendiren ve dengeli şekilde çalışmasına yardımcı olan konuların başında günlük hayattaki hareket miktarımız ve beslenme şeklimiz gelir. Kalp sağlığımız için hareket etmemiz gerekir, bunun için de eklemlerimiz sağlam olmalı. Egzersiz, eklem ve kasları güçlendirir, kalbin pompalama yeteneğini de dengede tutar.

          Egzersizi değişik kas gruplarını kullanarak, düşük şiddetli uzun süreli aktivite olarak olarak planlamak kalp sağlığı için daha uygun olacaktır. Örneğin; yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi aktiviteler dayanıklılığı artırır ve uzayan dönemlerde kalbin çalışma oranını yükseltir. Düzenli uygulamalar kalp fonksiyonlarını güçlendirir, HDL (iyi kolesterol) düzeyini artırır, omurgayı kuvvetlendirir ve kan şeker düzeyini azaltır. Eğer bu tür çalışmalara yeni başlıyor iseniz, yürüyüş-hızlı yürüyüş ile başlamak önerilir. Bu tür aktivite için günde 1 saat, haftada 3-5 saat en ideal uygulamadır. Bir hafta sonra çok düşük tempoda koşuları programınıza alabilirsiniz. Ancak koşular için tempo ayarlaması önemlidir. Formda olmayan kişiler ya da oldukça yaşlılar, 5-10 dakikalık düşük şiddetli aerobik aktiviteler ile başlamalıdırlar. Nabız sayısı egzersize yeni başlayanlar için 220'den yaşımızı çıkardığımızda bulunan sayının %70'i kadar olmalıdır. Bu durum kişiye göre değişebileceği için herkesin sağlık durumu ve bireysel özelliklerine göre “kişiye özel” program planlanmalıdır. Bu konuda doktorunuzdan muhakkak bilgi alın.

         Kalp ve eklemlerimizin sağlığı için diğer dikkat etmemiz gereken bir konu da beslenme şeklimiz;

* Güne “doğru” başlayın: Kahvaltı yapın, taze ve doğal meyve suyu için, ya da direk meyvelerle kahvaltınızı zenginleştirin.

* Bol miktarda sıvı alın. Su, vücudumuzdaki toksinleri ve istenmeyen artıkları uzaklaştıran en ideal içecektir. Temiz ve güvenli su tüketmeye özen gösterin. Sabah güne başladıktan sonra, her saat 1 bardak su içmeye çalışın. Serinlemek için çok tükettiğimiz gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, soda ve bol su tüketiniz. Fazla tüketilen kafein kalp çarpıntısı, uykusuzluk, huzursuzluk gibi sağlık problemlerine neden olur.

* Sık tüketilmesi gereken gıdalar: tüm taze balıklar, derisi alınmış tavuk, hindi eti, yumurta, sebze meyveler, baklagiller, kepekli ekmek, natürel sızma zeytinyağı ve semizotunda bulunan Omega-3 yağı, çörek otu yağı, ketencik yağı, chia tohumu yağı, kanola yağı, kırmızı palm yağı, üzüm çekirdeği yağı tüketmeye çalışın. Kolesterol ve kalp-damar hastalıkları riskinin azaltılmasına yardımcı olur.

* Uzak durmamız gereken gıdalar: Kızartmalar, sucuk, salam gibi şarküteri ürünleri, yağlı kırmızı et, tavuk kanadı ve derisi, sakatatlar, fastfood ürünler ve trans yağ içeren gıdalar.

         Sevgili dostlar, hareketsiz yaşam tarzı hastalıklara zemin hazırlar. Yürüyüş gerçekten de herkesin rahatlıkla uygulayabileceği çok basit egzersizlerden biridir. Bunu da en sağlıklı ve uzun şekilde yapabilmek için eklemlerimizin kıymetini bilelim. 

               Gelecek hafta görüşmek ümidiyle, sağlıklı günler dilerim...