İnme, beyin dokusundaki damarların hasarı sonucunda beyin fonksiyonlarında kayıp oluşmasıdır. Beynin hangi bölgesine ait damarsal yapının etkilendiğine bağlı olarak ilgili vücut yarısında yüz, kol veya bacakta kuvvet kaybı ile karakterize bir tablo gelişir. Beynin arka dolaşım bozukluğunda ise denge kaybı, görme alanında kayıp ve sinir felçleri vardır. Derin beyin dokularındaki inmelerde de konuşma, bilişsel ve duyusal kayıplar görülür. 

İnme sonrası birçok hastada doğal bir iyileşme süreci meydana gelmektedir. Bu iyileşme her kişide farklıdır. Hastanın yaşı, inmenin kaçıncı kez geçirildiği, hastanın diğer sağlık problemleri, inme sonrası tedavinin erken yapılıp yapılmaması ve elbette inmeyi takiben yapılan rehabilitasyon çalışmaları iyileşmeyi belirgin şekilde etkiler.

İnme rehabilitasyonu, fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinin en sık hasta gruplarını oluşturur. Rehabilitasyonda hedef, akut dönemdeki yaşamsal sorunları desteklemek, günlük yaşam aktivitelerini ve becerilerini kazandırmaktır. İnmede her hastada benzer kayıplar olmasına rağmen hastaların reaksiyonları ve tedavi yanıtları bireyseldir. Bu nedenle rehabilitasyon, hastaya özgü planlanmalı ve yürütülmelidir. Tedavide fiziksel kayıpların giderilmesine yönelik özel terapiler ve egzersiz paternleri kullanılır. Yutma güçlüğü, görme alanı kayıpları ve konuşma problemi olan hastaların terapisi bu konularda deneyimli fizyoterapistlerce yürütülür. İnmeli hastalarda sıklıkla başka sağlık sorunları ortaya çıkar. Hastalığın neden olduğu bu komplikasyonlar epilepsi nöbetleri, inkontinans (idrar kaçırma), omuzda subluksasyon (kısmi çıkık), spastisite (kas tutukluğu ve gerginliği) ve derin ven trombozu (derin toplar damarlar içinde pıhtı oluşumu) dur. Bu sorunların erken saptanması, mümkünse engellenmesi fizik tedavi ve rehabilitasyon hekiminin hastayı sıkı takibi ve kontrolü ile mümkündür.

İnme geçiren hastaların ve hasta yakınlarının en merak ettikleri soru hastanın tekrar eski haline dönüp dönemeyeceğidir. İletişim bozukları ve yutma problemleri aylar içinde iyileşir. Konuşma terapisi bazen 1-2 yıl kadar sürdürülmek zorundadır. Akut hastalık sonrası 1-4 aylık süreçte hasta belirlenen hedeflere ulaşana dek haftada 2-3 kez rehabilitasyon programına devam etmelidir. İnmeli hastaların çoğu genelde yürümeyi başarır. Birçok hastada düşük ayak problemi kalıcıdır. Bu hastalara ayakkabı içinde kullanılabilecek atel ve ortezler önerilir. 

İnme rehabilitasyonu fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının liderliğinde fizyoterapist, konuşma terapisti, hasta yakınları ve gerektiğinde diğer sağlık profesyonellerinin bir arada olacağı bir ekip çalışması ile başarılır. İnme geçiren kişilere ilk saatlerde girişimde bulunabilmenin sonuçlar üzerinde belirleyici etkisi olmaktadır. Benzer bir şekilde, rehabilitasyona erken başlanması da sonuçları yakından etkileyecektir. İnmede iyileşme süreci olayın akut etkileri geçtikten sonra başlar ve aylar boyunca devam eder. Bundan dolayı rehabilitasyon programı erken başlamalı ve hastane kalışı süresinin çok ötesinde ve uzun bir süre devam etmelidir. Tedavi programı FTR uzmanı tarafından, hastanın mesleği ve yaşam tarzı düşünülerek düzenlenir. Ayrıca, fonksiyon kaybı, duygulanımsal durumu, aile desteğinin derecesi, eğitimi ve amaçları gözden kaçırılmamalıdır.

İnme sonrası, hastalarda depresyon çok yaygındır ve tedavi için engel oluşturmaktadır. Bunun ortadan kaldırılması için erken tedavi ve aile desteği oldukça önemlidir. Rehabilitasyon en erken dönemde başlasa bile, hasta ve ailesi tedavi programına tam bağlı olmazlarsa başarı oranı düşecektir. Aile desteği, kişinin hastalık sonrası değişmiş vücut görünümü ve hareketlerinin toplumdan uzak kalmasından dolayı olası bir utanma duygusunun gelişmesini engellemekte de çok önemli bir yere sahiptir. Hastaya, ailenin bir parçası olduğu duygusunun hissettirilmesi gerekir.