Kışın kuşburnu çayı tüketelim.

 Günde bir-iki çay bardağı doğal kuşburnu çayı;

● Enfeksiyonlara karşı direnç verir. Bilhassa gripal enfeksiyonlara karşı süper bir destektir.
● Mide ve barsak sistemini yatıştırır. Gastrit, ülserli hasta ciddi fayda görür.
● Önemli bir C vitamini kaynağıdır. Antioksidan sisteme katkı yapar.
● Vücuttaki iltihabın yatışmasına, iltihap kaynaklı ağrının azalmasına imkan sağlar.
● İdrar yollarını temizler. Kronik böbrek taşı rahatsızlığı olanlarda, nüksü (taşın tekrar oluşmasını) önler.
● Kan şekerinin dengelenmesine ve kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur.


Hazırlama;
Bir yemek kaşığı kuşburnu meyvesi (yaklaşık 30 g) demliğe konur, üzerine temiz, klorsuz içme suyundan 3-4 su bardağı (500 ml kadar) ilave edilir. Kaynayıncaya kadar ısıtılır. 2-3 dakika kaynatıldıktan sonra ateşten alınır, soğumaması için üzeri kalın bir bezle sarılır. Yarım saat kadar sonra içilir.

Bittikten sonra aynı meyveler üzerine aynı işlem bir kere daha yapılarak ikinci bir defa daha tüketilebilir. Renk kırmızı olmaya başlayınca, içilmez, atılır. En faydalı kuş burnu çayı limon renkte olur. 

Kuşburnu (Rosa canina)

Yabangülüitburnuitgülügülelmasıyiric gibi adlarla da bilinir. Ülkemizde yaygın yetişen doğal bir şifa kaynağıdır. Meyvenin rengi parlak ve kırmızı renktedir. Meyvenin içi tüylü ve kılçıklı ama bu meyve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Sadece C vitamini de değil, 100 gram meyvede: 2,5-6,2  mg. A vitamini, 1700 mg. C vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, flavonitler, plavonitler, %11 şeker, %10 protein, Potasyum, Kalsiyum, Sodyum, Magnezyum, Fosfor bulunur. Meyvenin tadı mayhoş ama tatlı bir o kadar da lezzetlidir.