Yaşadığımız dünyada en geçerli kavramlardan birisi hiç kuşku yok ki teknolojidir. Teknolojinin keşfi, üretilmesi kullanılması, transferi ve ticareti, ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin de belirleyici konumdadır. Artık teknoloji olmaksızın yaşamak pek de mümkün görünmemektedir. 

Teknoloji kavramı ile yakından ilgili olarak Konya'da, bir merkez kurulmuş durumdadır. Merkezin adı “İnnopark”, geniş anlamıyla, Konya Teknoloji Geliştirme Merkezi'dir (TGM). Bu merkez 24 Haziran 2015 tarihli resmi gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye'nin 60. TGB'si olarak kurulmuştur. İlgili kanun, 4691 sayılı “Teknoloji Geliştirme BölgeleriKanunu”dur. 

4691 sayılı kanunda TGB'nin amacı, “üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliğisağlanarak, ülke sanayinin uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması maksadıyla teknolojikbilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek, ürün kalitesini veya standardını yükseltmek, verimliliğiartırmak, üretim maliyetlerini düşürmek, teknolojik bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji yoğun üretim ve girişimciliğidesteklemek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlamak, Bilim ve Teknoloji YüksekKurulunun kararları da dikkate alınarak teknoloji yoğun alanlarda yatırım olanakları yaratmak, araştırmacı ve vasıflı kişilereiş imkânı yaratmak, teknoloji transferine yardımcı olmak ve yüksek/ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkeyegirişini hızlandıracak teknolojik alt yapıyı sağlamaktır”şeklinde açıklanmaktadır.

Yine ilgili kanunda Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Bölge)'nin de bir tanımı yapılmaktadır. Bu tanıma göre Teknoloji Geliştirme Bölgesi: “Yüksek/ileri teknoloji kullanan ya da yeni teknolojilere yönelik firmaların, belirli bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü ya da AR-GE merkez veya enstitüsünün olanaklarından yararlanarak teknoloji veya yazılım ürettikleri/geliştirdikleri, teknolojik bir buluşu ticari bir ürün, yöntem veya hizmet haline dönüştürmek için faaliyet gösterdikleri ve bu yolla bölgenin kalkınmasına katkıda bulundukları, aynı üniversite, yüksek teknoloji enstitüsü ya da AR-GE merkez veya enstitüsü alanı içinde veya yakınında; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği siteyi veya bu özelliklere sahip teknoparkı,” olarak tanımlanmaktadır.

Kanunda, teknoloji ile ilgili diğer kavramların da tanımları yer almaktadır. Bunlardan bazıları; araştırma ve geliştirme, ar-ge merkez ve enstitüleri, girişimci, yenilik, üründe yenilik, üretim yöntemlerinde yenilik, yazılım, kuluçka merkezi, teknoloji transfer ofisi, teknolojik ürün, tasarım faaliyeti vb şeklindedir. 

Ayrıca bu merkezde faaliyet gösteren kuruluşlar için de kurumlar vergisi, gelir vergisi muafiyeti gibi pek çok muafiyetler de bulunmaktadır. 

Konya TGB içindeki innopark'ın farklı alanlardan 18 ortağı bulunmaktadır. Ancak üzücü bir durum olarak mensubu bulunduğum Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ve Karaman ilinden hiçbir kuruluş bu ortaklar arasında yer almamaktadır. 

Bütün bunlara ilaveten Konya TGB içindeki innopark şimdilik 12 ana başlıkta hizmetlerini devam etmektedir. Bu oniki başlık şunlardır: destek ve muafiyetler, girişimci kabul, eğitimler, tahribatsız muayene, kuluçka merkezi, teknoloji transfer ofisi, yenilenebilir enerji teknolojileri, üniversite-kamu-sanayi işbirliği, tasarım merkezi, kümelenme, mentörlük ve etkinlikler. 

Konya TGB innopark, sanayi 4.0 için gerekli tüm araçlara sahiptir. Ancak bu imkânlardan tam olarak yararlanmak; beşeri sermayenin kalifiye olması, kurumlar arası güven diyalog ve kurum barışı, teknoloji alanına yapılacak yeni yatırımlar, geleneksel ürün ve üretimin evrilmesi, üniversite bölümlerinin innopark ile entegrasyonu, ihtiyaç ve planlamanın yapılması ve projelerin ileri teknolojili ürünlere yönelmesi neticesinde mümkün olacaktır. 

Sonuç olarak, bölge teknoloji seviyesine katma değer ilavesi yapacak olan TGB, işlerliğini mutlaka sürdürmelidir ve Karaman ili mutlaka innopark bünyesinde yerini almalıdır. 

Geleceği okumak geleceğin alfabesini öğrenmekle mümkündür.

 

Y. Doç. Dr. Bülent Darıcı

[email protected]