Geçen hafta içerisinde Japonya’da gerçekleştirilen G-20 zirvesi, ticaret savaşlarının tartışıldığı, S-400 kapsamında ABD ve Türkiye gerginliğinin olduğu bir dönemde ayrı bir önem taşımaktaydı. Tüm bu konulara geçmeden önce G-20 nedir? Amacı ve etki alanları hakkında kısaca bahsetmek isterim. 

G-20 ÜLKELERİNİN DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ KONUMLARI  

20'ler Grubu (G-20), ülkemizin de bulunduğu 19 devlet ve Avrupa Birliği'nden oluşur. Genellikle ekonomik konuların görüşüldüğü zirve toplantıları yılda bir kez yapılıyor.  G -20 ülkelerinin dünya üzerindeki etki alanlarını anlamak için aşağıdaki bilgileri bilmemizde fayda var.  

  • G- 20 ülkeleri, Dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisini oluşturur.
  • G-20 ülkeleri, dünyada üretilen bütün mal ve hizmetlerin parasal değerinin (GSYİH) yüzde 85`ine ve
  • Küresel ticaretin ise, yüzde 75`ne sahiplerdir. 

G-20’NİN KISA TARİHÇESİ 

1997 yılındaki Asya finans krizinin ortaya çıkmasıyla, 1999 yılındaki G-7 zirvesinde, Almanya’da Köln’de alınan kararla birlikte G-20 oluşturuldu. G-20 zirveleri, 2008 Küresel finansal krizine kadar ilgili ülkelerin, Merkez Bankaları ve Maliye Bakanları nezdinde toplanırken, bu tarihten sonra ise devlet başkanları nezdinde toplantılara katılım sağlanmaktadır. 

G-20 ORGANİZASYON ŞEMASI NASIL?  

Standart bir başkan, başkan yardımcıları veya Genel Sekreter gibi organizasyon modellerine sahip olmayan G-20 ‘de istihdam edilen bir personel veya yönetici yoktur. Başkanlık rotasyon usulü ile yapılıyor. Bir önceki, bir sonraki ve hali hazırdaki başkanlık, zirve toplantısının konularına, konuşmacılarına karar veriyor.

G-20 KARAR MEKANİZMASI 

Öncelikle bilmemiz gereken en önemli unsur, G-20 toplantılarında Resmi bir karar alma mekanizması yok. Diğer bir ifadeyle, her üye kendi görüşlerini dile getirir ve uzlaşma ilkesine göre hareket edilir. Her sene rutin olarak yapılan zirvelerin sonunda, ülkelerin fikirleri ve çekinceleri göz önüne alınarak bir bildiri yayınlanır. Böylece ülkeler, bildirideki hedeflere ulaşmak için tırnak içerisinde söz vermiş olurlar. 

G-20,TRUMP VE YAKIN GEÇMİŞ ZAMAN

Trump, Amerika’da başa gelmesiyle bir takım farklı yöntemleri benimsedi. Bu yöntemlerin başında  "Önce Amerika Kazanacak " diyen Trump, geçmişteki Merkantilist döneme ait olan “Sıfır Toplamlı Oyun” olarak ifade edilen, bir ülkenin kazanırken, (Bu ülke ABD olmakta) diğer ülkelerin kaybetmesini benimseyen ve optimal noktadan uzaklaşan bir yol izlemeye başladı. Bu yolda neler oldu kısaca anımsayalım; 

  • ABD, öncesinde Çin sonrasında ise Avrupa Birliği ve Türkiye’ye DTÖ kurallarını ve G-20 vizyonunu hiçe sayarak ek gümrük vergileri koydu ve böylelikle Ticaret Savaşlarını başlatmış oldu 
  • Trump,  2017 yılında Hamburg’da düzenlenen G20 zirvesinde başlıca konularda mutabakat sağlanamadığını kapanış bildirisine aldırdı.
  • İlk kez bir kapanış bildirisinde ticaret, gümrükler ve uluslararası iklimi koruma sorumluluğu hakkında uzlaşı sağlanamadığı ve iklim politikasında görüşlerin ayrıldığı belirtildi.

S-400 /F-35 MESELESİ VE ABD 

ABD Başkanı bu zirvede her ne kadar ülkemize ve başkanımıza S-400 meselesinde hak vermiş olsa bile, Türkiye aleyhine olan ABD senatosunun varlığı aşikâr. Dolayısıyla ABD başkanından beklenen, ülkemiz aleyhine senatodan çıkacak farklı yaptırımlar karşısında, inisiyatif alıp almayacağı. Böylelikle bize mavi boncuk mu dağıttı?  yoksa düşünce ve söylemlerinde samimi miydi anlamış olacağız. 

JAPONYA ve G-20 ZİRVESİ 

Japonya'nın dönem başkanlığında Osaka'da gerçekleştirilen G-20 Liderler zirvesi,  İki günlük süren toplantıların ardından tüm G-20 üyeleri tarafından imzalanması ve 43 maddelik bir sonuç bildirisinin yayımlanmasıyla sona erdi. 

Sona erdi ermesine ama günümüzün en önemli Küresel Ticaret problemi olan, Ticaret Savaşları ya da Korumacılık Politikaları net olarak sonuç bildirgesinde ifade edilmedi. Kavramların etrafından dolanıp,  yumuşatılarak sonuç bildirgesinde yerleştirildiği anlaşılıyor. Bu bile Trump’ın G-20 içerisindeki gücünün ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. 

SONUÇ: Eğer ki;  Ekonomik-Politik-Askeri güç sizde ise, ne G-20’yi dinlersin ne otuzu ne de kırkı, Eğer ki, bu güçler sende değilse( en azında bir kısmı)  biri de dinlersin, 20’yi’de, otuzu hem de kırkı.