Sadece insanların değil doğada gözümüzün gördüğü ya da görmediği bilinen ya da bilinmeyen tüm canlı varlıkların yaşadıkları alana, habitata çevre denir. Bu tanıma göre de çevre olmazsa ya da sağlıklı çevre olmazsa canlı yaşamıda olmaz anlamına gelir. Düşünün ki tüm dünya Sahra Çölü gibi bir yere dönmüş. Sadece bilimkurgu filmlerinde ki gibi yer altında ya da sanal gökkubbeler altında yaşayabilen bir insan ırkı oluşabilir. Diğer canlıları saymıyoruz bile onların kurtulması imkansız olur.Bu sebeple çevre olmadan insanoğlunun yüksek teknolojik gelişimi ya da ekonomik olarak kalkınmasının hemen hemen hiçbir anlamı olmamaktadır. Yaşarken yaşadığımız dünyanın bir cehenneme dönmesini istemiyorsak bu konuda STK’ların, devlet kuruluşlarının yönlendirmelerini ciddiye almalı ve yaşam tarzımızı yeniden gözden geçirmeliyiz.1972 yılında toplanan BM Çevre Konferansında 5 Haziran tarihi Dünya Çevre Günü olarak ilan edilmiş ve ülkemizde de 5 ile 11 Haziran tarihleri arasında Çevre Koruma Haftası olarak okullarda çeşitli etkinliklerin yapılması husunda karar alınmıştır. Bu karardan amaç geleceğin teminatı sayılan çocukların gençlerin çevre konusunda daha da bilinçlendirilmesi ve bu konuda yapılacak olan gönüllü çalışmalara / etkinliklere yönlendirilmeleridir.

İnsanların yaşadıkları yere doğal çevre adı verilmektedir. Dünyamızda bulunan dağlar, denizler, ovalar, ormanlar doğal çevreyi oluşturmaktadır. Sağlıklı bir insan ömrü için doğal çevrenin temiz tutulması ve özenle korunması gerekmektedir. Korunmayan bir çevrede doğanın dengesi bozulur ve bu d yavaş yavaş canlıların yok olmasına sebep olmaktadır.

Doğal Çevreyi korumak amacı ile 1972 senesinde İsveç’in Stockholm şehrinde Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı toplanmıştır. Bu toplantıda çevre sorunları saptanmış ve bu sorunlar için önlemler aranmıştır. Bu konferansta 5 Haziran gününün Dünya Çevre Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Ülkemizde bu amacı gerçekleştirmek için 1978 yılında Türkiye Çevre Sorunları Vakfı, ardından da Çevre Müsteşarlığı kurulmuştur. Başbakanlığa bağlı olarak çalışan Çevre Müsteşarlığı 5-11 Haziran haftasının Çevre Koruma Haftası olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu hafta boyunca okullarda çevrenin önemi vurgulanır ve öğrenciler bu konuda bilinçlendirilmeye çalışılır. Aynı zamanda radyo, televizyon ve gazeteler aracılığıyla da halkın çevre konusunda bilinçlendirilmesi sağlanır.

Çevremiz

Çevremiz temiz olmalı,

Kıymetini bilmeliyiz.

Herkes mutlu yaşamalı,

Hem sevip, sevilmeliyiz.

Yemyeşil bir çevre için,

Vazifemiz yapmalıyız.

Ormanı keseriz niçin,

Bizler ağaç dikmeliyiz.

Türkiyem bozkır olmasın,

Erezyon düşmanım olsun.

Kimse havasız kalmasın,

Heryer pırıl pırıl olsun.

Temiz çevre temiz toplum,

Olmalı Türk’ün düsturu.

Kuraklığa olma mahkum,

Yeşil olsun gözüm nuru.

İnce çevreye aşıktır,

Hep çevreci olmalıyız.

Yeni nesile yazıktır,

Çevreyi korumalıyız.

Sabit İnce

https://www.nkfu.com/dunya-cevre-gunu-ile-ilgili-kompozisyon/

https://www.sorubak.com/mobil/siir/588/cevremiz.html