BÜTÜN ZAMANLARIN VEBASI, KİBİR

Kibir, hasede, kıskançlığa, gurur ve bencilliğe, enaniyete sebep olan, kötülüklerin kaynağını oluşturan kalbî ve manevî bir hastalıktır.

Kibir, Allah'ın “Kibriya” sıfatından rol çalmaya çalışmaktır. Allah'ın sonsuz güç ve kudretiyle yarışmak, ben merkezli davranmak, haddini aşmak, kendisi gibi yaratılmış olan diğer insanlara tepeden bakmaktır. 

Kibir, acziyetini unutup, elindeki mala, servete ve zenginliğe güvenmek, oturduğu makam ve mevkiden dolayı ya da sahip olduğu güzellikten dolayı başkalarına hava atmaktır.

Oysa, sahip olduğu zenginliği bir kıvılcım; sahip olduğu güzelliği ise bir sivilce silip süpürmeye hazırdır. Ya da Nemrut gibi zalimliği bir sivrisinek karşısında her zaman sıfırlanabilir.

Kibirli insan, sahip olduğu, elinde bulundurduğu malı, mülkü, serveti veya diğer zenginlik kaynaklarını kendi gayretiyle, kendi bilgisiyle, kendi emeğiyle elde ettiğini düşünür. Karşısında bulunan yoksulları, acizleri küçümsemeye yönelir. Sahip olduğu maddî üstünlüklerin oluşumundaki diğer sebep ve vasıtaları görmek istemez

Bu sebeple sahip olduğu zenginliğini başkalarıyla paylaşmak istemez. Vermekten uzak, yardım etmekten uzak bir yaşama biçimini tercih eder.

Kibir, bir bakıma içinde bulunulan konfor ve rahatlıkta ortaya çıkar, mahrumiyet, sıkıntı ve musibet zamanında değil. 

Gerçi Hz. Peygamber (sav) “Üç sınıf insan vardır ki, Kıyamet gününde Allah, onlara rahmet nazarıyla bakmaz: Yalan söyleyen Hükümdar, Zina etmek isteyen ihtiyar ve Kibirlenen Fakir” buyurarak kibirli davranmanın, fakir insanlara hiç yakışmayacağını söylese de zenginlere de yakışmayan bir davranış biçimidir.

Kibir insanı sevimsizleştirir. Yalnızlaştırır. Kibirli insanı Allah da sevmez, insanlar da. Kibir kaçınmamız gereken toplumsal bir hastalığın virüsü gibidir. Bütün çağların vebasıdır.

Dünyada işlenen ilk ve son bütün cinayetlerin, haksızlıkların, kıskançlıkların, savaşların, ölüm ve öldürmelerin arkasında kibir vardır, gurur vardır, bencillikler vardır.

Şeytan'ı ilk secdeden, secde edip Allah'ın emrine uymaktan alıkoyan, kovulmuş bir varlık durumuna sokan en büyük sebep kibirli davranması değil midir?

Günümüzde bazı insanların da kulluk edememesinin ardında da kibirli davranmaları, yaratılışının başlangıcını düşünmemeleri değil midir?

Allah(c.c) Kutsal kitabında, Kur'an'da, İsrâ Suresi 37, ayette “Yeryüzünde böbürlenerek dolaşma, Çünkü sen ağırlık ve azametinle ne yeri yarabilir, ne de dağlarla ululuk yarışına girebilirsin” buyurarak, kibirli olmayı, insanlara tepeden bakmayı, övünmeyi,  insanları küçümsemeyi yasaklamıştır.

“Kalbinde zerre miktarı kibir olan Cennet'e giremeyecek” buyuran Yüce Önderimiz de hayatında asla kibirli ve gururlu davranmamış, ashabına “Benden korkup çekinmeyin, Ben de sizin gibi kuru ekmek yiyen bir kadının oğluyum” buyurmuş, mütevâzi, alçakgönüllü yaşamanın zirvesine ulaşmıştır.

Toplumsal barış istiyorsak, kardeşçe yaşamak istiyorsak, huzur ve mutluluk istiyorsak, ne olduğumuzu ve ne olacağımızı unutmadan, kibir ve gururdan, kendi kendimizi övmekten uzaklaşıp mütevâzi bir hayata yeniden merhaba demeliyiz.

Yazımızı yine Kur'an'dan Lokman Suresi, 18. ayetiyle noktalayalım:

“Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme! Zira Allah, kendisini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez.

 Cumanız mübarek olsun.

Selâm ve dua.

 

                                        HEM NALINA HEM MIHINA

YURT DIŞI KURBAN FİYATLARI

Kurban Bayramı yaklaştıkça, kurban kesme, kurbanlık hayvan alma telaşı da başladı. Bu yıl Kurbanlık hayvan fiyatları da kilosu 12 ve 13 liradan başlıyor.

Vekâlet yoluyla kurban kesmek ve kestirmek isteyenlerin işi ise biraz karışık! Kurban kesmeye talip birçok kuruluş var. Vakıflar var, dernekler var, sivil toplum kuruluşları var.

Karışıklık istenen kurban bedelinde! Kimi 250 istiyor, kimi 270. Kimi 300 istiyor, kimi 330.Bunlar yurt dışı fiyatları. Her bir kurumun ve kuruluşun istediği ayrı! Daha fazla isteyenler de var.

Vatandaş kime vereceğini şaşırıyor.

Bir de yerine ulaşıp ulaşmama, sağlıklı bir şekilde dinî kurallara uygun bir şekilde kurban ibadetinin yerine getirilip getirilmediği.

Yurt dışında kurban kestirilmez diyenler de var.

Ne yapsak bilmem?

En iyisi biz de “Hocam caiz mi?” diyerek il müftümüz Prof. Dr. Ali Akpınar'a soralım.

 

                                                 GÜNÜN SÖZÜ

AĞACIN ÇÜRÜĞÜ ÖZÜNDEN, İNSANIN ÇÜRÜĞÜ SÖZÜNDEN BELLİ OLUR.

                                                                                                     Atasözü

 

 

 

KAMİL BİRCAN

[email protected]