Son dönemlerde ardı ardına gelen zamlar vatandaşları çileden çıkardı. AVM’lerde alışveriş yaparken sürekli etiket değişimine maruz kalan tüketiciler, bazen duruma tepki gösterse de bu duruma engel olamıyor. Bakanlık haksız fiyat artışlarıyla ilgili çalışma yapsa da, bu çalışmalar da yeterli olmuyor. Konuyla ilgili uzmanlar, haksız fiyat artışlarına karşı vatandaşların da bilinçli olması gerektiğini belirtiyor. Konuya ilişkin bilgisine başvurduğumuz yetkililer, vatandaşların hakkını araması gerektiğini bildirdi.

AVM’lerde sürekli etiket değişikliği yapıldığını ve denetim noktasında çalışmaların devam ettiğini belirten Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri, “Daha önce bu kadar fiyat artışı olmuyordu. Özellikle son zamanlarda satılan her ürüne günlük, haftalık ve aylık olarak zam gelmeye başladı. Yaşanan bu fiyat değişiklikleri çok hızlı değişiklik gösteriyor. Marketler de binlerce kalem ürün mevcut. Onlarda kendilerince haklı olabilir ve mecburiyetten ötürü fiyat değişiklikleri yapabilirler. Zincir marketlerde fiyat değişikleri merkezden gelen haber doğrultusunda aniden kasaya yansır. Tabi bunu tüm marketler için diyemeyiz. Bazı marketler ise etiketleri kendiliğinden değiştiriyor olabilir. Bunun önüne geçmek için çalışmalarımız devam ediyor” açıklaması yaptılar.

HAKSIZ FİYAT ARTIŞI İLE MÜCADELE SÜRÜYOR

Haksız fiyat artışına göz yummadıklarını aktararak, denetimlerin tüm hızıyla devam ettiğine dikkat çeken yetkililer, Vatandaşların mağdur olmaması ve haksız fiyat artışına karşı mücadele etmesi gerektiğini kaydederek, “Ülke olarak çok zor bir dönemden geçiyoruz. Vatandaşlar çok zor şartlar altında geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Yaşanan haksız fiyat artışı vatandaşlarımızı maalesef mağdur ediyor. Bu aslında çok dikkat edilmesi gereken bir konu. Alışveriş yaparken vatandaşlarımız fiyat araştırması yapmalı. Fiyat olarak en uygun neresi varsa, orayı tercih etmeli. Bazı AVM ya da marketlerin fiyat etiketleri sürekli değiştirmesine yetişemediklerini biliyoruz. Bazı kasiyerlerin deneyimsiz olduğunun da farkındayız” diye konuştular.

5-10 KURUŞU BİLE ARAYIN

Bazı AVM’ler ve marketlerde yaşanan olumsuz durumları vatandaşların lehine çevirmesi gerektiğini aksi takdirde ağır yaptırımlar ile karşılaşabilecekleri konusunda uyaran yetkililer, “Alım gücünün giderek düştüğü bir süreçte vatandaşlarımız yeri geldiği zaman 5-10 kuruşunu bile araması gerek. En sık şikâyet aldığımız konulardan birisi raf fiyatları ile kasa fiyatlarının birbirinden farklı olması. İnsanlarımız alışveriş yaptıktan sonra mutlaka fişlerini kontrol etsinler ve bilindik güvenilir yerleri tercih etsinler” diye görüş belirttiler.

ŞİKAYET UYGULAMASI VAR

Yetkili merciler yaklaşık 3 yıl önce vatandaşların haksız fiyat artışlarına ilişkin başvurularını daha kolay ve hızlı yapabilecekleri "Haksız Fiyat Artışı Şikâyet Bildirimi Mobil Uygulaması’nın hayata geçirildiğini hatırlattı. Bu kapsamda piyasalarda yükselişi bahane ederek haksız fiyat artışını önlemeye çalıştıklarını aktaran yetkililer, “Tüketiciler Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), Alo 175 Tüketici Danışma Hattı Çağrı Merkezi’ne ve Ticaret Bakanlığı’nın sunduğu, Haksız Fiyat Artışı Şikâyet Bildirimi Mobil Uygulaması (HFA) ile şikayetlerini dile getirebilirler. Buralara çok sayıda başvuru yapılıyor. Amaç ise vatandaşların mağduriyetini gidermek ve şikayetlerini daha kolay ve hızlı ulaştırabilmek” açıklaması yaptılar.

DELİLE DİKKAT ÇEKTİLER

Haksız fiyatlar konusunda kanıtın önemine dikkat çeken yetkililer, “Bu uygulamada vatandaşlar haksız bir fiyat olduğunu fark ettiği zaman, fotoğraf çekip bizlere kanıt olarak ulaştırması çok önemli. Bu kapsamda il müdürlükleri şikâyete ilişkin gerekli işlemleri tesis ederek cevap oluşturuyor. Süreç, vatandaşlarımız tarafından mobil uygulama aracılığıyla takip edilebiliyor. Bunu daha iyi yaygın hale getirebilmek gerek. Kuru kuruya şikâyet olmaz. Çünkü denetime tabi tutulacak AVM ya da markete delil, yani kanıtlı olarak işlem yapmak lazım. O zaman bir değil, her ürün için ayrı işlem yapılır” uyarısında bulunuyor. 

ARTAN 1 KURUŞLAR NE OLUYOR?

Göz boyamak için fiyat etiketleri konusunda marketlerin kurnazlık yaptığını bildiren yetkililer, şu bilgileri aktardılar, “Örneğin bir market satacağı ürüne 15 lira yazmak yerine, 14.99 gibi bir fiyat yazıyor. Kasada ise vatandaş peşin para verdiği zaman 14.99 yerine 15 lira ücret kesiyor. Doğal olarak o 1 kuruş ya da 5 kuruşlar marketin kasasına kalıyor. Her müşteriye akşama kadar böyle uygulama yapılması ay sonu çok kazanç ortaya çıkar. Kredi kartı kullanan vatandaşlardan 14.99 ya da 14.90 gibi rakamlar kesebilirler ama nakitte bu maalesef olmuyor. Bu 1 kuruşla alakalı çok şikâyet almadık ama tüketicilerimiz hakkını arasın.”

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim