1870 yılında ilçe olan Bozkır, Torosların eteğinde kurulmuş, tarihiyle, kültürüyle ve doğasıyla bölgenin yükselen değeri haline gelmiş bir ilçe. M.Ö. İsauria Bölgesi'nin başkenti olan Bozkır; İsauria Vetus (Eski İsauria), İsauria Nova (Yeni İsauria), Tris-Maden ve Leontopolis (Arslanlar Kenti) isimleri ile biliniyor. Bozkır ismini ise, tam olarak tarihi bilinmemekle beraber, Selçuklular döneminde bölgeyi fetheden ve uzun yıllar boyunca bu bölgede beylik yapan Bozger Bey’den aldığı biliniyor.Bozkır 4 bin yıllık tarihi boyunca, İsauralılar Medeniyeti’ne, Romalılara, Selçuklulara, Osmanlılara ev sahipliği yapmış. Bu medeniyetlerden kalma birçok eser günümüze ulaşmış. Ayrıca Osmanlılar döneminde, Sultan Abdülmecid tarafından ilçeye sancak verilmiş. Sancağın aslı ise Mevlana müzesinde sergileniyor.

YÜZDE 63’Ü ORMANLARLA KAPLI

Her ne kadar ismi Bozkır olsa da ilçe, Konya’nın en yeşil ilçeleri arasında yer alıyor. Zira Bozkır’ın yüzde 63’ünün ormanlarla kaplı olduğu resmi kaynaklar tarafından bildiriliyor. Bozkır, yeşili, ilçenin tam ortasından geçen Çarşamba Çayı ve etrafındaki tabii güzelliklerinin yanında tarihi ve kültürel değerleriyle de gezilip görülmeyi hak eden bir ilçe. Çünkü, her ne kadar karasal iklimin hüküm sürdüğü bir ilçe olsa da var olan su kaynaklarıyla birlikte çoğunluğu ardıç ağaçlarından oluşan geniş ormanlar, ilçeyi sarıyor.

4 BİN YILLIK TARİHİ KALE: ZENGİBAR

Zengibar Kalesi, Konya-Bozkır karayolu üzerinde, Bozkır İlçe merkezine 19 km uzaklıkta antik bir yerleşim yeri. Bozkır’a gelmeden önce solda Hacılar Köyü’ne ayrılan yolu takiben Hacılar Köyü’ne, buradan da yaklaşık 3 kilometrelik toprak bir yolla, antik kentin güney nekropolünü içine alan düzlüğe geliniyor. Güney nekropolünün yamacında yer alan bir başka yol ile de surlarla çevrili kentin merkezindeki dini ve sosyal yapıların olduğu tepeye ulaşılıyor.

1816 metre rakımlı Asar Tepe ve Kiremitli Tepe’nin surlarla çevrilmesiyle oluşturulan kente güneyden Akropol Kapısı, batıdan ise Kent Kapısı ile giriş sağlanıyor. Henüz 14 tanesinin varlığını kesin olarak tespit edilebilen kule yapılarıyla da kentin etrafı son derece tahkimli surlarla çevrili. Kale ile ilgili kazı ve restorasyon çalışmalarıyla ilgili hazırlıklar hali hazırda devam ediyor.

ÇOK SAYIDA TARİHİ ESERİ İÇİNDE BARINDIRIYOR

Bozkır, 4 bin yıllık tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla beraber, bu medeniyetlerden kalma tarihi eserleriyle de dikkat çekiyor. İlçe merkezinden geçen Çarşamba çayı üzerinde yer alan 13. Yüzyılda yapılan tarihi Selçuklu köprüsü, 2016 yılında restore edilerek koruma altına alınmıştır. Bunun yanında 1882 yılında Bozkır’da o zamanlar çıkarılan simli gümüş madeninin sahibi tarafından ilçeye yaptırılmış ve bugüne kadar korunarak gelmiş olan tarihi çeşme, 2017 yılında restore edilerek, binaların arasından alınarak taşınmış ve ilçe merkezinde anıt meydanına yerleştirilmiş. 1870 yılında belediye olan Bozkır, ilk belediye binası olan tarihi belediye binası 2016 yılında restore edilerek tescili yapılmış, Bozkır Konağı adını almış ve kullanılmaya başlamış. İlçenin Hisarlık mahallesinde bulunan 13. Yüzyıl eserlerinden diğer bir tanesi olan Tarihi Asarlık Cami, tüm ihtişamıyla hali hazırda hizmet veriyor.

AYGIR PINARI TABİATIN EN GÜZEL UNSURLARINI SUNUYOR

Bozkır’ın ortasından geçen Çarşamba çayının kaynağını oluşturan Aygır Pınarı, bölgenin adeta saklı cenneti. Doğasıyla, havasıyla bölgenin incisi olan Aygır Pınarı, mesire alanı olarak düzenlenmiş ve yıl boyunca yerli ve yabancı birçok turistin uğrak noktası haline gelmiş. Aygır Pınarı, ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıkta ve ilçenin güney doğusunda yer alıyor. Yazın en sıcak dönemlerinde Aygır Pınarı’ndan akan serin sular, pınarın etrafını serinletirken bu serinliğin tadına doyulmuyor. Sadece yaz mevsiminde değil, yılın dört mevsiminde tabiatın tüm güzelliklerini yansıtan Aygır Pınarı, coşkun akan suyunun etrafını saran yemyeşil ormanlarıyla tabiatseverlerin uğrak noktası haline geliyor.

YAYLALARIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Torosların eteklerinde kurulan Bozkır ilçesi, yaylarıyla da dikkat çekiyor. Bozkır sınırları içerisinde yer alan Dikilitaş, Sülek, Sarıot, Çağlayan, Arslantaş yaylaları, yıl boyunca birçok yerli ve yabancı turistlerin uğrak alanlarından biri. Özellikle Yörüklerin de kullandığı yaylalar olan bu yaylalar, yayla turizmine en uygun alanlar arasında gösteriliyor.

YÜKSELEN MARKA ‘BOZKIR TAHİNİ’

İlçenin ulusal çapta markası olan Bozkır Tahini, 100 yıllık mazisiyle birlikte halen üretime devam ediyor. Önceleri buğday, arpa, nohut öğütmede kullanılan değirmenler, ilçenin Yörük halkıyla kaynaşmasının akabinde Manavgat’tan gelen susamların öğütülmesine olanak sağlamış ve zamanla (Osmanlı Kayıtlarında Çarşamba Çayı Üzerinde 46 Su değirmeni olduğu vergi kayıtlarından saptanmıştır) 1950’li yılların başında tahin ile tanışmış. 100 yıl önce ilçenin ortasından geçen Çarşamba çayı üzerine kurulmuş değirmenlerde üretilen tahin, günümüz şartlarında elektrikli değirmenlerde üretimine devam ediliyor. Yıllık ortalama tahin üretiminin 500 tonun üzerinde olduğu da kayıtlarda yer alıyor.

BOZKIR’IN STANDARDI BÜYÜKŞEHİR’LE YÜKSELİYOR

Konya Büyükşehir Belediyesi de Konya’nın nadide ilçelerinden biri olan Bozkır’a ehemmiyet veriyor. Bozkır’ın gelişmesi ve ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında gereken desteği veren Büyükşehir Belediyesi, bu konuda Bozkır Belediyesi ile koordineli bir çalışma yürütüyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan Bozkır’a bağlı; Çağlayan, Yolören, Karayahya, Işıklar, Yelbeyi ve Üçpınar mahalle yollarının 17 kilometrelik kısmında soğuk asfalt çalışmasını tamamladı. 4 kilometrelik Taşbaşı mahalle yolunda çalışmaları sürdüren Büyükşehir, ilçe merkezindeki Hastane Caddesi’nde de sıcak asfalt çalışmasını tamamladı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, 2021 yatırım programı kapsamında Bozkır ilçe merkezinde ve mahallelerinde sorumluluk alanında bulunan yolların standardını yükselterek daha konforlu hale getiriyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 42 bin kilometrekare coğrafyaya sahip Konya’nın tamamında Büyükşehir Belediyesi’ne ait ilçe ve mahalle yollarında asfalt ve yol genişletme çalışmalarının aralıksız sürdüğünü söyledi. Büyükşehir olarak yollardaki kalitenin artmasına büyük önem verdiklerini kaydeden Başkan Altay, “2021 yatırım programımıza dahil ettiğimiz Bozkır ilçemize bağlı Çağlayan, Yolören, Karayahya, Işıklar, Yelbeyi ve Üçpınar mahalle yollarının 17 kilometrelik kısmında soğuk asfalt çalışmasını tamamladık. Ekiplerimiz 4 kilometrelik Taşbaşı yolunda çalışmalarını sürdürüyor. Üçpınar yolunun da 1 kilometrelik kısmı kaldı sadece. İlçe merkezindeki Hastane Caddesi’ne sıcak asfalt çalışması yaptık. Yine ilçe merkezinde uzunluğu 3 kilometreyi bulan sıcak asfalt ve yama çalışmalarımızı tamamladık.” diye konuştu. Başkan Altay, “Bozkır’ımıza ve Konya’mıza hayırlı olsun. Şehrimizin dört bir yanını kaliteli yollarla donatıyoruz. Hemşehrilerimizin sağlıkla ve huzurla seyahatlerini yapmalarını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

RASİM ATALAY

Editör: TE Bilişim