Tarım Kredi Kooperatifleri, bakkallar ile yapacağı işbirliği için yeni bir adım daha atıyor. Tarım Kredi Marketleri’ndeki uygun fiyatlı ürünler, bakkallardan da temin edilebilecek. Vatandaşlar bakkallarda da Tarım Kredi Kooperatifleri’ndeki fiyatlarla aynı ürünlere ulaşabilecek. “mahallenin bakkalı geri dönüyor” sloganından hareketle bakkalların canlılık kazanması için hayata geçirilecek olan proje hakkında Konya Bakkallar, Bayiler ve Kuruyemişçiler Esnaf Odası Başkanı Feridun Göner, “Proje, ilk etapta Konya’nın da içinde bulunduğu 6 pilot ilde başlayacak ve Türkiye geneli yayılacak.” dedi.

İLK ÖRNEĞİ KONYA’DA AÇILACAK

Tarım Kredi Kooperatifleri ile oda olarak görüştüklerini söyleyen Göner, ilk olarak açılacak Koopbakkallar hakkında bilgi verdi. Göner, “Ağustos ayında pilot il olan 6 ilin oda başkanları ve Tarım Kredi Kooperatifleri Genel müdürü sayın Hüseyin Aydın ile birlikte bir toplantı yaptık. Koppbakkal projemiz ve Fikirlerimiz alındı ve ilk olarak ürün tedariki sıkıntısının giderilmesi yönünde adımlar atılacağı söylendi. Bakkallar Aracılığı ile tarım kredi ürünleri vatandaşa daha hızlı ulaştıracaklarını söylediler. Tarım Kredi Holding Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Yılmaz Bademli müdürümüzün, ilk şubenin aralık ayında Konya’ya açılacağını ve şube sayısı artırılarak Türkiye’de her ilde olacağını bizlere iletti. İlk olarak Konya merkezde 50 Koopbakkal ile başlayıp ürün tedariki sıkıntısı giderildikten sonra sayının arta bileceğini ifade ettiler. Bizler de üzerimize düşeni yapacağız.” ifadelerini kullandı.

BÖLGE DEPOLAR AÇILACAK

Göner, Koopbakkal’da satılacak Tarım Kredi ürünler hakkında, Bakkallara verilecek ürün çeşidinin 75-100 arası olmasını bekliyoruz. Bu ürünler, kooperatifin kendi ürettiği ürünler olacak. Kooperatif marketlerin bir müşteri kitlesi var ancak yeterli şube sayısı yok. Vatandaşlar Kooperatif market aramak yerine Koopbakkal ile ucuz ve kaliteli ürüne ulaşırken zincir marketlerle de rekabet ortamı sağlanacak.” dedi. Başkan Göner, ürün tedariki noktasında bölgesel depolar açılacağını şu sözlerle aktardı: “Dağıtım ağları kuvvetlendikçe Şübe sayıları artarak devam edecek Bunun için her bölgede 5-6 ili kapsayacak merkez depolar açılacak ve bu depolardan bayiliklere ürün gönderilecek. Biz heyecanlıyız ve esnafımız da bu konuda umutlu. İnşallah sabırsızlıkla hayata geçmesini bekliyoruz.”

KOOP- BAKKAL İÇİN KRİTERLER OLACAK

Koopbakkal olacak bakkalların belirlenmesi konusunda açıklamalarda bulunan Göner, “Kooperatif ürünlerinin satışı için bakkallar bir raf tahsis ederek Tarım Kredi Kooperatifleri ürünlerini vatandaşa ulaşmış olacak. Bakkallar olarak biz, her mahallede varız. Koopbakkal seçimi için; insanların yoğun olduğu mahalleler, ana cadde üstündeki bakkallar, 75-150 metrekare alanındaki işletmeler, barkod, raf sistemi ve interneti olan bakkallar gibi kriterler olacak. Biz ziyaretlerimizde bakkallarımızın barkodlu sisteme geçmelerinin kendileri için de kolaylık ve kazanç sağlayacağını dile getiriyoruz. Proje hayata geçirildikten sonra bakkallar istenilen ürünleri, Bir portal üzerinden sipariş vererek temin edecekler. Türkiye Halk Bankası aracılığı ile bir kredi limiti oluşturup depodan ürünler sevk edileceğinde bu hesap ve kartlardan sipariş tutarları çekilerek tedarik edilebilecek ve taksitlendirilerek ödenebilecek. Şube koopbakkalların seçilmesi konusunda karar mercî biz değiliz; Tarım Kredi Kooperatifleri ekibidir ancak bu işi yapmak isteyen pek çok bakkalımız var.” dedi.

‘PERAKENDE YASASI BİR AN ÖNCE ÇIKMALI!’

Koopbakkal projesiyle birlikte küçük esnaf ile zincir market arasındaki farkın azalacağı kanaatinde olan Göner, zincir marketlerde her türlü malzemenin satılmamasına yönelik yasal zorunluluk getirilmesinin gerektiğini belirtti. Göner, “Zincir marketlerin birkaç kalem üründe yaptığı indirim sayesinde müşteri her ne kadar zincir marketleri ucuz bulsa da, alışveriş sonunda diğer ürünlere aslında daha fazla para ödediğinin farkında değil. Biz bakkallar olarak çoğu üründe daha ucuz olduğumuzu iddia ediyoruz. İnşallah bu uygulamayla birlikte temel gıdadaki fiyat farkı da kapanmış olacak. Zincir marketlerde teknoloji, tekstil, ayakkabı, kozmetik, hırdavat malzemeleri gibi ürünlerin satılması Bakkalların yanı sıra diğer esnaf grupları da zor durumda bırakmakta ve piyasada haksız rekabet ortamı oluşturmaktadır. Zincir marketlerin açılış ve kapanış saatleri de güncellenmeli. Avrupa’da sabah 10.00 da açılan market akşam 20.00 de kapanır. Bu konuda da sınırlanama getirilmesini ve perakende yasasının bir an önce çıkmasını talep ediyoruz.” dedi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim