Vitaminler, mikro besin öğeleri grubunda bulunan vücudumuzdaki elzem besin öğeleridir. Bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için vitaminlere ihtiyaç vardır. Yağda eriyen vitaminler A, D, E, K vücutta karaciğer ve yağ dokuda depolanırken, suda eriyen vitaminler ise B grubu ve C vitamini vücutta depolanmayıp, fazla alındığında idrar ile atılır.

A vitamini, bağışıklık sistemine güçlendirici etkisi vardır. Enfeksiyonlara karşı dirençlidir. Göz, kemik, diş, tırnak, saç, büyüme ve üreme için gereklidir. Hayvansal kaynaklı besinlerde A vitamininden zengin olan besinler balık, yumurta, karaciğer, süt, süt yağı, peynir,Havuç, kayısı,tatlı kabağı, kavun,şeftali,ıspanak, brokoli, maydonoz, dereotu,roka, tere gibi yeşil renkli sebze ve meyvelerdir.

D vitamini, kalsiyumun kemiklere taşınmasına ve yerleşmesine yardımcı olurken, bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek olur. Güneş, balık (somon, sardalya gibi yağlı balıklar) karaciğer, yumurta sarısı, tereyağı, zenginleştirilmiş besinler D vitaminden zengindir.

E vitamini, antioksidan bakımından zengindir. Enfeksiyonlara karşı koruyucudır. E vitamininden zengin besinler, zeytinyağı, ayçicekyağı, ıspanak, karalahana, yağlı tohumlardır.

K vitamini, kanın pıhtılaşmasında, kemik metabolizmasında etkilidir. K vitamininden zengin besinler, ıspanak, brokoli,lahana,yeşil yapraklı sebzeler, avokado, kivi, karaciğer, kuru baklagiller ve balıklardır.

B1 vitamini (tiamin), bağışıklık sisteminde görevlidir. Besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde ve sinir sisteminin fonksiyonlarında yardımcıdır. B1 vitamininden zengin besinler, kırmızı et, balık, tam tahıllı besinler en iyi kaynaklardır.

B2 vitamini (riboflavin), metabolizmanın düzgün çalışması için gerekliyken, cilt sağlığı için faydalıdır. B2 vitamininden zengin besinler, süt ve süt ürünleri, yumurta, kırmızı et iyi kaynaklardır.

B3 vitamini (niasin), Sağlıklı bir kardiyovasküler sistemin ve metabolizmanın, özellikle de kolesterol düzeylerinin dengelenmesi için önemli bir vitaminken, sindirim sorunlarında vücudumuzu iyileştirici bir etkiye sahipken, birçok hastalığın etkilerini azaltmaya yardımcıdır. B3 vitamininden zengin olan besinler, kırmızı et, tavuk, balık, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllardır.

B5 vitamini (pantotenik asit), karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında görevliyken, enerji üretimine yardım eder. Zengin besinler et, tavuk, balık, kurubaklagiller, tam tahıl taneleri, süt, sebze ve meyvelerdir.

B6 vitamini (piridoksin), beyin ve sinir sisteminin sağlığını korur. B6 vitamininden zengin besinler, kurubaklagiller, kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleridir.

B7 vitamini (biotin), doku oluşumu ve yenilenmesinde yardımcı iken, vücudunuzun birçok ana sisteminin korunmasına yardımcı olur ve vücudunuzun enzimleri kullanmasına ve besinleri vücutta taşımasına yardımcı olur. B7 vitamininden zengin besinler, Karaciğer, yumurta sarısı, soya unu, tahıllar (buğdaydaki bağlı formları hariç), etler, domates, mayadır.

B9 vitamini (folat), kan hücrelerinin oluşumu, beyin ve kalp sağlığı için, DNA ve RNA üretimine yardım ederek yeni hücrelerin yapımında görevi bulunmaktadır. B9 vitamininden zengin besinler, yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır. B9 vitamininden zengin besinler, koyu yeşil yapraklı sebzeler özellikle ıspanak, turunçgiller, baklagiller en iyi kaynaklarındandır.

B12 vitamini (kobalamin), kan hücrelerinin ana yapısı B12 vitamini ile meydana gelmektedir. Hastalıklara karşı korumakta ve hastalıklarda iyileşme sürecini hızlandırırken, bağışıklık sistemini güçlendirir. B12 vitamininden zengin besinler hayvansal kaynaklı besinler olan kırmızı et, tavuk, balık, karaciğer, deniz ürünleri, süt, yumurta, yoğurt ve peynirdir.

C vitamini, cilt sağlığını destekler, cilde parlaklık verir, damarların yenilenmesini sağlar, kalp krizi riskini azaltır. Vücudumuzda üretilmez ve depolanmaz, günlük mutlaka alınması gerekir. C vitamininden zengin besinler, turunçgiller, biber, kuşburnu, koyu yeşil yapraklı sebzelerdir.