SICAK HAVALAR KAN SULANDIRICI KULLANANLAR İÇİN TEHDİT SAÇIYOR
Yaz aylarında hissedilir şekilde artan hava sıcaklıkları, kronik rahatsızlığı bulunan bireylerde ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Özellikle Fransa ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinde aşırı sıcaklar nedeniyle yaşanan can kayıplarına dikkat çeken Prof. Dr. Ali Sarıgül, kalp kapağı değişen, bypass ameliyatı geçiren ve stent takılan hastaların ekstra hassasiyet göstermesi gerektiğini vurguladı. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin direkt güneş ışığına maruz kalmasının damar genişlemesiyle birlikte beyin kanaması riskini artırdığını belirten Sarıgül, bu durumun durdurulamayan tablolara yol açabileceğini ifade etti.
GİZLİ TANSİYONA DİKKKAT: "AORT DAMARI YIRTILMASIYLA KARŞILAŞIYORUZ"
Aşırı sıcakların yalnızca bilinen kalp hastalarını değil, hipertansiyon hastalarını, yaşlıları ve kilolu bireyleri de doğrudan etkilediğini belirten Prof. Dr. Ali Sarıgül, birçok insanın yüksek tansiyon hastası olduğunun farkında bile olmadığını aktardı. Güneş altında dolaşmanın tansiyonu aniden yükselttiğini dile getiren Sarıgül, gece yarısı acil olarak müdahale ettikleri birçok hastada tansiyon yüksekliğine bağlı aort damarı yırtılması tespit ettiklerini söyledi. Ailevi yatkınlığı olan kişilerin yaz boyunca tansiyon takiplerini aksatmamaları gerektiği hatırlatıldı.
SICAK KUMA BASMAYIN VE ÖĞLE SAATLERİNDE GÜNEŞTEN KAÇININ
Sıcak havalarda vücudun sıvı dengesini korumanın hayati önem taşıdığını ifade eden uzmanlar, bol su tüketiminin ihmal edilmemesini öneriyor. Varis şikayeti bulunan vatandaşların özellikle sıcak kuma basmaktan kaçınmaları gerektiği belirtilirken, denize girmek veya tatil yapmak isteyenlerin de güneşin en dik açıyla geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmamaları tavsiye ediliyor. Dışarıda çalışmak zorunda olan kişilerin ise başlarını mutlaka korumaları, sağlıklı bireylerin dahi güneş çarpması ve damar genişlemesine bağlı felç riskine karşı gölgede kalmaya özen göstermeleri gerektiği vurgulanıyor.




