KARADA 228 BIN MAYIN İMHA EDILDI

Türkiye'de yaşam süresi uzadı: İşte ortalama ömür!
Türkiye'de yaşam süresi uzadı: İşte ortalama ömür!
İçeriği Görüntüle

Türkiye, "Mayınsız Dünya" hedefi doğrultusunda hem karada hem de denizde yürüttüğü temizlik faaliyetlerini kararlılıkla sürdürüyor. Milli Mayın Faaliyet Merkezi (MAFAM) tarafından yönetilen insani maksatlı operasyonlar sayesinde, bugüne kadar yaklaşık 56 milyon metrekarelik alan mayın ve patlamamış mühimmattan arındırıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma bünyesindeki 32 Özel Mayın Arama Temizleme (ÖMAT) timi; Iğdır, Tunceli, Şırnak, Şanlıurfa, Kilis ve Hatay gibi kritik bölgelerde görev yapıyor. Yerli ve milli teknolojilerin kullanıldığı çalışmalarda 228 bin mayın imha edilirken, bu temizlik sayesinde tarım, hayvancılık ve kültürel miras alanları yeniden ekonomiye kazandırıldı. Ayrıca, riskli bölgelerde yaşayan yaklaşık 20 bin vatandaşa patlayıcı madde risk eğitimi verilerek can güvenliği ön plana çıkarıldı.

KARADENIZ VE BOĞAZLARDA KESINTISIZ GÖZETLEME

Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Karadeniz’e sürüklenen mayın tehdidine karşı deniz unsurları 7/24 nöbet tutuyor. İHA’lar, deniz karakol uçakları ve mayın avlama gemileriyle yürütülen gözetleme faaliyetlerinde bugüne kadar 275 şüpheli cisim tespit edildi. İstanbul Boğazı’nın güvenliğini sağlamak amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, tespit edilen 10 mayın ve çok sayıda kamikaze araç SAS timlerince başarıyla imha edildi.

ULUSLARARASI İŞ BIRLIĞI VE EĞITIM DESTEĞI

Türkiye, mayın temizleme konusundaki tecrübesini dost ve müttefik ülkelerle de paylaşıyor. 2020 yılından bu yana Azerbaycan’ın işgalden kurtarılan bölgelerinde eğitim desteği veren ÖMAT birlikleri; Suriye, Libya ve Ukrayna gibi pek çok ülkeyle de kapasite geliştirme faaliyetlerini sürdürüyor. Bölgesel güvenlik için ise Romanya ve Bulgaristan ile "Üçlü Girişim" kapsamında ortak çalışmalar icra ediliyor.

Kaynak: AA