Anadolu’nun bağrından çıkan, azim ve alın teriyle sıfırdan zirveye yürüyen Akörenli girişimciler, bugün Türkiye sınırlarını aşarak dünyaya üretim yapan birer sanayi devine dönüştü. Çocuk yaşlarda çobanlıktan ve sanayinin zorlu çıraklık tezgahlarından geçerek binlerce metrekarelik dev fabrikaların patronluğuna yükselen bu vizyoner isimler, azmin en canlı örneklerini sergiliyor. Soba dumanı tüten kiralık odalardan çıkıp blower teknolojisinden hidrolik silindire, elektronik etiket sistemlerinden asansör kablosuna kadar pek çok sektörde küresel başarılara imza atan Akörenli iş insanlarını Araştırmacı Yazar Muzaffer Tulukcu kaleme aldı.

HAYIR SEVER İŞADAMI AHMET ÖZTOKMAK

1963 yılında Akören'de doğdu. Baba geçimini çobanlıkla sağlayan Yüğ’de ikamet eden Tokmağın İbrahim, annesi ise Tomasgil’de Döndü (Zübüde) Akın Hanım.

Mustafa Çetin İlkokulu'nda Abdurrahman Altıntaş ve Bekir Özuysal'dan eğitim gören ve sonrasında da bir yıl Akören Ortaokulu’na devam eden Ahmet Öztokmak okumaktan vazgeçip iş hayatına atıldı. Konya'ya giderek Aydoğdu'da Şekerci Arif Çetin'in sobalı evinde kiracı olarak gaz ocağında yemek pişirerek yaşamaya başladı.

FOTO ALTI: Ahmet Öztokmak Makine Mühendisi oğlu İbrahim ile Aslım Sanayi de işlerine devam ediyorlar.

İlk kişi Meram Sanayi’de İsmail Ulurmaklı’na yanında yanında derin kuyu su pompaları çıraklığı oldu. Sonrasında da meslek değiştirerek Molino Un Fabrikası’nda askere kadar çalıştı ve blower işini adım atmış oldu. 1983-1984 yıllarında vatani görevini Kütahya ve Bursa'da yaptıktan sonra 1985 yılında Cihanbeyli İnsuyu’lu İsmail Adıyaman'ın kızı Yeter hanımla evlendi. Askerlik sonrası 5 yıl Molina Un Fabrikası’nda çalışan Ahmet Öztokmak çok nadir kişinin ilgilendiği blower işini biraz daha pekiştirdi. 1989 yılında ağabeyi Tahsin Öztokmak ile Anadolu Sanayi’de 60 metrekare dükkan kendi işlerini yapmaya başladılar.

FOTO ALTI: Ahmet Öztokmak kalfalık yılları.

Ahmet Öztokmak bir yıl sonra 1990 yılında Karatay Sanayi Ek Bloklar’da 160 metrekarelik dükkanında mesleğini sürdürerek biraz daha tecrübe sahibi oldu. 10 yıllık emekten sonra 2000 yılında (?) 1000 metrekarelik iş yerinde 3 yıl daha üretimini sürdürdü.

Konya'daki birkaç blowerciden biri olan hemşehrimiz Ahmet Öztokmak 2013 yılında Aslım Sanayi’ye yaptırdığı 3000 metrekare iş yerinde 7 personeli ile işine devam ederken bu konuda en önemli takviyesi de Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim yaparak Makine Mühendisi olan oğlu İbrahim Öztokmak 2011 yılından beri fabrikada olması.

FOTO ALTI: ÜKA BLOWER Konya Aslım Sanayi’nde.

TAHSİN ÖZTOKMAK (ÖZTOK BLOWER)

2 Şubat 1961 tarihinde Akören‘de ailenin ikinci çocuğu olarak doğan Tahsin Öztokmak‘ın babası Tokmağın İbrahim, annesi ise Tomasgil sülalesinden Döndü ( Zübüde ) Akın.

Akören Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’nda Mustafa Ceylan,H. İbrahim Çıtak, Seyit Ahmet Sezgin ve Durmuş Ali Kol öğretmenlerde okuyan Tahsin Öztokmak, İlkokul sonrası Konya’ya giderek Meram Sanayide Mehmet Yüklü ustanın yanında demir doğrama işine başladı. Bu dönemde Aydoğdu’da Şekerci Arif Çetin’in sobalı evinde eski gaz ocağında yemek pişirerek hayata atılmış oldu.

FOTO ALTI: Tahsin Öztokmak’ın Öztok Blower’i Aslım Caddesinde faaliyetlerini sürdürüyor.

Daha sonra Ankara’ya giderek Polatlı’da Pasinler firmasında, devamında da İzmir Tariş Firması ve Denizli Acıpayam’da sanayinin zor şartlarında çalışarak kendini geliştirdi. 8 yıllık bu emekten sonra Ankara Mamak’ta Muhabere olarak vatani görevini yaptı. Terhis sonrası iki yıl Tümosan‘da devamında da iki yıl yakında Edirne Kapıkule’de çalıştı ve 1987 yılında Konya’ya döndü.

1987 yılından 2003 yılına kadar Anadolu Sanayi’de kiralık 50 metrekare iş yerinde 2007 yılına kadar devam etti.

2007 yılında da halen çalıştırdığı Aslım Caddesi üzerindeki iş yerini kurdu. Burada oğlu İsmail ve torunu Tahsin ve on çalışanı ile birlikte işini her geçen gün geliştirerek sürdürmekte. Tahsin Öztokmak un, çimento ,kireç, alçı gibi toz şeklindeki maddelerin pratik taşıma işlerini üst düzeyde yapan Öztok Blower’in sahibi. Givratlı Mehmet Selek‘in kızı Gülüzar hanımla evli İsmail ve Semra adında iki çocuk babası. Büyük bir atılım yaparak Ankara yolundan aldığı 110.000 metrekarenin yarısına iki yılda kuracağı yeni fabrika ile büyük bir atılım yapmış olacak.

FOTO ALTI: Tahsin Öztokmak kalfalık yılları (en sağda) meslektaşları ile.

Konya'da dün gece binlerce mum, etkinlik için yakıldı
Konya'da dün gece binlerce mum, etkinlik için yakıldı
İçeriği Görüntüle

ADIM ADIM KENDİNİ GELİŞTİREN FABRİKATÖR YAŞAR HARMANKAYA

1972 yılında Akören’de doğan Yaşar Harmankaya‘nın babası Hacımarlar Sülalesi’nde Belen Tepesi’nde oturup hayatını çobanlık ve çiftçilik ile kazanan Sefer Harmankaya, annesi ise Çoban Hasan’ın kızı Fadime Hanım. Yaşar Harmankaya‘nın hayatı Akören Mustafa Çetin İlkokulu ve Kıbrıs’taki askerliği dışında hep çalışarak geçti.

FOTO ALTI: Yaşar Harmankaya, oğulları Sefer ve Ahmet ile hayat mücadelelerini sürdürüyor.

Çıraklıkla başladığı iş hayatında kalfa oldu, usta oldu, sonrasında da 100 çalışanı olan FÜHRER FABRİKASI’nın patronu oldu.

Yaşar Harmankaya 1984 yılında henüz 12 yaşındayken Konya Meram Sanayi’de Mevlüt Büyükdağlıoğlu’nun Deksan firmasında çalışmaya başladı. 10 yıl Deksan‘da çalışarak her geçen gün kendini geliştirdi ve üç yılda Karatay Sanayi’de abisi Durmuş Ali Harmankaya‘nın yanında çalıştı. Devamında da sekiz yıl eniştesi Mustafa Uysal’ın Karatay Sanayi’deki fabrikasında çalıştı.

FOTO ALTI: FÜHRER GROUP 100 çalışanı ile üretime devam ediyor.

Can Hidrolik adıyla Anadolu Sanayi’de kendi iş yerini kurdu. Yıllar geçtikçe kendini ve ufkunu geliştiren Yaşar Harmankaya oğulları Sefer ve Ahmet Harmankaya ile güç birliği ederek bir üretim yolculuğuna çıktılar. Bu vizyon doğrultusunda 2017 yılında FÜHRER İÇ VE DİŞ TİCARET’i kurarak sanayi sektöründeki faaliyetlerine başladılar. Her geçen gün İmalatlarını geliştirerek hidrolik silindir imalatına odaklanarak 2021 yılında kromlu mil imalatını bünyelerini dahil ederek güçlerine güç kattılar. Sonrasında da 2026 yılında sıcak dövme hattı yatırımlarını hayata geçirerek üretim alt yapılarını geliştirerek 100’ün üzerinde çalışanlarıyla mesleklerinin aranan firma olma başarısını gösterdiler.

FOTO ALTI: Yaşar Harmankaya’nın sanayide ilk yılları.

BABA ATILIMINI GELİŞTİREN RAMAZAN TUNÇ

1978 yılında Konya’da doğan ve 2018 yılından beri Konya Karatay Fatih demirciler sanayide iş hayatına devam eden Ramazan Tunç’un babası Tencerelerin Hüseyin Ali Tunç, anne ise Şerife Vurgun.

1989 yılı ortasında Vakıfbank’tan emekli olan baba Hüseyin Ali Tunç boş duramadı, 6 ay sonra 1990 yılında Konya Eski Larende Caddesi’nde Tunç Ticaret adı ile 60 metre² dükkanda saç ,oluk ticaretine başlamıştı.

Şükrü Doruk İlkokulu, sonrası Sare Özkaşıkcı Ortaokulu ve devamında Selçuklu Teknik Endüstri Meslek Lisesi Mobilya Bölümü’nde eğitimini sürdüren oğul Ramazan Akkoç bir taraftan da babasının yanında hayata atıldı ve her geçen gün kendini geliştirmek için gayret etti.

FOTO ALTI: Ramazan Tunç 10 çalışanı ile Konya Fatih Demirciler Sanayi de mesleğini sürdürüyor.

1996 yılında Selçuklu Teknik Lise’den mezun olan vatani görevini 1998-2000 yılları arasında İzmir Yenifoça‘da Komando Birliği ve Kars Kağızman Jandarma Komutanlığı’nda yapan Ramazan Tunç terhis sonrası kendini tamamen işine verdi.

Baba oğul sekiz yıl kadar Eski Larende de çalıştıktan sonra işlerini biraz daha geliştirerek 1998 yılında Adana Çevre Yolu’ndaki Tenekeciler Sanayi’ne taşınarak işlerini 300 metrekare dükkanda yapmaya başladılar, işlerini her geçen gün geliştirdiler ve 2006 yılında şirkete dönüştürüp AKKON (Akören –AK-KONYA – KON) adını aldılar.

Akkon firması daha da gelişerek 2018 yılında aynı bölgedeki Fatih Demirciler Sanayi’deki 1000 metre karelik yeni yerine taşındı .25 Haziran 2020 tarihinde baba vefat edince Ramazan Tunç Akkon Firması olarak YAĞMMUR BORU İNİŞ SİSTEMLERİ VE OLUĞU imalat ve ticaret işini sürdürmekte.

10 çalışanı ile Konya dışında Trabzon, Denizli, Samsun, Ordu,Giresun Nevşehir, Kayseri, İstanbul, Maraş, Ağrı ve Adıyaman illerinde ürettiklerini satmakta.

Karapınar Hotamışlı Hediye Kabak Hanım ile evli olan Ramazan Tunç dört çocuk babası.

FOTO ALTI: Ramazan Tunç , Fatih Sanayinde işine devam ediyor.

YAKIŞLAR DEMİR

Konya Organize Sanayi’de özel bir halı fabrikasında çalışarak emekli olan ve 4 dönemi aşkın Konya Meram Yenice (Altı evler) Mahalle Muhtarlığı yapan Kamil Yakış’ın 2 oğlu Hüseyin ve Ahmet Yakış ilkokul sonrası demirci çırağı olarak başladığı mesleklerin ilerleterek üretken işveren olmaları gurur verici.

Ağabey Hüseyin Yakış ve kardeşi Ahmet Yakış ilkokul sonrası Konya Meram Sanayi’de demirci ustalığı ve tenekecilik yapan hemşehrimiz Mehmet Çaldağ’ın yanında çalışmaya başladılar Her geçen gün kendilerini geliştiren Yakış kardeşler çıraklıkla başladıkları demir doğrama işlerinde usta oldular.

Askerlik sonrası 2 yıl kadar daha Mehmet Çaldağ’ın yanında mesleklerini sürdüren iki kardeş 1999 yılında Meram Sanayi’de kendi açtıkları imalathaneye 2007 yılına kadar devam ettirdiler.

FOTO ALTI: Yakışlar Demir Mesva Sanayi'de 3 000 metrekarede üretiminin sürdürmekte.

Her geçen gün mesleklerinde mesafe kateden Yakışlar 2007 yılı ile birlikte 10 çalışanı ile kendilerine ait Demes Sanayi’deki 900 metrekare iş yerlerinde üretimi her geçen gün arttırarak çalıştılar.

2019 yılından beri 3000 metrekarelik Mesva Sanayi’deki yeni yerlerinde Konya'daki 2 firmadan biri olan elektrik direği imalatı ile uğraşan Yakışlar 20 çalışanları ile üretimlerini sürdürüyorlar.

Seksüyener Ayırıcı imalatında Konya'nın tek imalatçısı Yakışlar TEDAŞ ve sulama sistemleri iş yerleri ile çalışmaktalar. Yakışlar’ın son atılımı 2024 yılında Cezayir Elvadi'de 5000 metrekare fabrikalarında 15 çalışanlarıyla üretimlerine devam etmeler.

FOTO ALTI: Yakış kardeşler omuz omuza mücadelelerini Konya da sürdürürken Cezayir dede üretime başladılar.

BABA MESLEĞİNİ HER GEÇEN GÜN GELİŞTİREN KAZIM ERDOĞAN

Birçok Akörenli’nin memur, astsubay ve teknik mesleklere geçiş yapmaya vesile olan Konya Sarayönü Konuklar Ziraat Okulu’nda yetişen Mustafa Erdoğan'ın oğlu Kazım Erdoğan eğitimi sonrası 1997 yılında Meram Sanayi’de babasının yanında iş hayatına başlamıştı.

1971 yılında doğan Kazım Erdoğan Selçuk ve Mümtaz Koru İlkokulu sonrası Fatih Teknik Lisesinde sürdürdükten sonra 1994 yılında İstanbul Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu.

FOTO ALTI: Kazım Erdoğan Kobisan 3 merkezli işini yönetmekte.

3 yıl lise eğitimini yaptığı Fatih Teknik Lisesinde öğretmenlik yapan ve askerliğini Muş'ta öğretmen asker olarak yapan Kazım Erdoğan 2007 yılında Konya Isı adıyla Meram Sanayi’de üretim yapan baba Mustafa Erdoğan'ın yanında çalışmaya başladı. Daha sonraki 2001 yılında Büsan Sanayi’deki iş yerinde 2010 yılına kadar mesleğini geliştiren Kazım Erdoğan 9 yıl sonra 2010 yılında 3. Organize'deki yeni yerinde 2022 yılına kadar devam etti ve mutfak sanayi işlerini sonlandırdı.

FOTO ALTI: 6 Temmuz1997, Kazım Erdoğan’ın düğünü, amca Ahmet Erdoğan, baba Mustafa Erdoğan, amca Mustafa Erdoğan.

Kazım Erdoğan AKE TRONİKS ELEKTRONİK firma adıyla 4. Organize’de 1000 metrekarelik fabrikasından 25 personeli ile Elektronik Raf Etiketleri üzerine üretimine devam ederken Kobisan 3'tede 5 personeli ile toplamda 1400 metrekare olan idare büro ve deposunun başında iş hayatını devam ettirmekte.

FOTO ALTI: Kazım Erdoğan 4.Organize de 1000 metrekarede 25 personeli ile işine devam ediyor.

ÖKSÜZLÜKTEN İŞ ADAMLIĞINA HALİS KARATOMAS

2016 yılından beri Konya Arlı Sanayi Sitesi’nde asansör kabloları ve asansör yedek parça üretimini TOMAS ASANSÖR KABLO firması adı ile yürütülen Halis Karatamos 1.10.1981 tarihinde Konya’da Akörenlilerin yoğun olduğu Yenice Mahallesi’nde (Altıevler) ailenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi.

Baba Tomasgil sülalesinden, Osman Karatomas üzücü bir kader sonrası 2001 yılında vefat etti. Anne Çavşatgil sülalesinden M. Ali Çavşat’ın kızı Raziye Hanım halen Konya ve Akören’de yaşıyor.

FOTO ALTI: Halis Karatomas’a Akören’e olan duyarlılığı nedeniyle şilt takdim edilirken.

Dede adı Halis Karatomas, Selçuk İlkokulu devamında Mevlana Ortaokulu devamında eğitimini 1999 yılında Konya Turizm Otelcilik Meslek Lisesi’nde tamamladı.

Halis Karatomas ağabeyi Fatih Karatomas ile birlikte Yapıcı İş Merkezi’nde 1999 -2008 yılları arasında toplam 9 yıl bilgisayar işleri ile uğraşarak hayata atıldılar.

Kendini ve ufkunu geliştiren Halis Karatamos 2008 yılında ağabeyi Fatih ve İstanbullu 2 ortağı ile Ankara Yolu Aykent Ayakkabıcılar Sitesi’nde asansör kablo üretimine başladı ve bunu 2016 yılına kadar devam ettirerek bu konuda kendini geliştirdi.

FOTO ALTI: Öksüzlükten yetişen Halis Karatomas yıllar geçtikçe tecrübesini artırarak yükselmekte.

Ufku ve kendi işini kurma cesareti artan Halis Karatamos 2016 yılında Arlı Sanayi Sitesi’nde kendi işini kurdu.

TOMAS ASANSÖR KABLO firması 2000 metre kare olan yerinde asansör kablo ve yedek parça üretimini üst seviyede sürdürmekte. Türkiye’de 450 asansör firması ile çalışmakta 45 personeli ile Suudi Arabistan, Mısır, Suriye, Irak, Lübnan, Arjantin, Kuveyt, Gürcistan, Ermenistan, Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Libya, Arnavutluk, Azerbaycan başta olmak üzere 20 yi aşkın ülkeye ihracat yapan Halis Karatamos vatanını görevini 2012 yılında bedelli yapmıştı. 2009 yılında Çumralı Musa Önay’ın kızı Nadire hanımla evli olup Ceren, Meyra, Ayliz adında üç çocuk babası.

Memleketi Akören’i unutmayan hemşehrimiz bayramlarda arife günleri geleneksel ikindi namazı sonrası kabir ziyaretlerinde hemşehrilerine çiçek ve hediyeler dağıtmakta.

FOTO ALTI: 2008 Sonrası Ayakkabıcılar Sanayi çalışan eleman Mustafa Urgun,Halis Karatomas, ağabey Fatih Karatomas ve çalışan Talip Çamlı(Akörenli).

14. FOTO ALTI: Ahmet Öztokmak babası ile anne kabrinin başında duada.

15. FOTO ALTI: Tahsin Öztokmak takviye kuvveti oğlu İsmail ile hayat mücadelelerini sürdürüyorlar.

16. FOTO ALTI: TOMAS ASANSÖR Konya Arlı Sanayi de üretimini sürdürmekte.

19. FOTO ALTI: Ramazan Tunç baba H. Ali Tunç tan aldığı feyz ile yoluna devam ediyor.

21. FOTO ALTI: FÜHRER GROUP Fabrikası 38 000 metrekare arazi üzerinde 27 bin metrekare kapalı alan.

Kaynak: MUZAFFER TULUKCU