Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, basın mensuplarıyla birlikte Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’ni gezerek, kooperatifin çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nin köklü bir geçmişi olduğunu anımsatan Akış, yivsiz av tüfekleri üretiminde önemli bir yere geldikten sonra, yapılan çalışmalarla birlikte kooperatifin yivli silah üretimine de geçtiğini ve bu alanda da büyük başarılar elde ettiğini söyledi. Kooperatifteki gelişimin hızla sürdüğünü ve namlu kabiliyetinin belli bir seviyeye geldiğini vurgulayan Akış, şimdi de tabanca üretimiyle bu başarının yeni bir boyut kazanacağını dile getirdi. Tabanca üretim süreciyle ilgili bilgilendirmeler yapan Akış, “Bölgede son bir yılın trendi tabanca üretimi. Biz bugüne kadar tabanca üretimi bilmezdik. Tabanca bu yörenin dışında üretilen bir silahtı ve çok hızlı bir şekilde tüm firmalarımız tabanca işine girdi. Çok başarılı olacaklar. Bu sektörün de önemli hakimi olacaklar inşallah. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Bu elimizdeki tabancalar Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi'nin ürettiği tabancalar. Bunların Ar-Ge'si, testi bitti. Tabancaları aşağı yukarı iki ay sonra Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE)'den satın alabilecek duruma geleceğiz" ifadelerini kullandı.

2-1-15

2022 YILINDA 10 İLDEN FAZLA İHRACAT YAPTIK

Kooperatifin 2022 yılını 68 ülkeye ihracat yaparak tamamladığını vurgulayan Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tanık sözlerine şu şekilde devam etti; “Kooperatifimiz 1962 yılında kuruldu. Hepimizin bildiği üzere Cumhurbaşkanımızın en fazla önemsediği şey savunma ve havacılık ihracatıdır. Biz, Savunma ve Havacılık İhracatçılar Birliği’nde en çok ülkeye ihracat yapan firmalar arasında ikinci sıradayız. İhracatımızı 2022 yılında 68 ülke ile tamamladık. Kişi başı ihracat olarak ise Türkiye ortalamasının 5 katıyız. 2022 yılını 10 ilden fazla ihracat yaparak kapatmış olduk. Amerika’da Guiness Rekorlar Kitabına ilk kez girdik. Dünyada en fazla ürün çeşidine sahip firmayız. Kooperatifimiz aynı zamanda Bakanlıklarımızdan 10 farklı teşvik almaktadır. Kooperatifimizin 3 farklı şirketi var ve büyük bir gelir elde ediyoruz bu şirketlerimizle. Beyşehir nüfusumuzun birçoğu da kooperatifimiz de istihdam edilmektedir. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 5’i kooperatifle geçimini sağlıyor. Dolaylı yoldan bu oran yaklaşık yüzde 10’lara kadar çıkıyor. 1962 yılında, 124 ortakla kurulan kooperatifimiz, 10 yıl gibi bir süre elektriksiz bir ortamda üretim yaptı. Elektriğin bölgeye gelmesiyle gelişim süreci hızlandı ve çift kırmalı modellere geçildi, 1990’lı yılların başında da otomatik ve pompalı silah üretimleri başladı. Kooperatifimizin her bir ortağı çalıştığı kadar kazanç elde eder.”

2-2-15

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLMUŞ BİR BÖLGE

Konya Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Uzbaş ise Huğlu ve Üzümlü’nün Türkiye’de örnek bir model olduğuna dikkat çekerek, “Bölgemiz göç veren değil göç alan bir bölge haline geldi. Bu durum ülkemiz için örnek bir model. Bu modeli Konya’mızın değişik bölgelerinde yaygınlaştırabilirsek ortaya daha güzel sonuçlar çıkacaktır” diye konuştu.

2-3-13

HUĞLU VE ÜZÜMLÜ BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ

Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır; “Benim bu coğrafyada doğmama sebep olan Mevla’ya şükürler olsun. Dünyada her kentin 3’er veya 5’er özelliği vardır. Beyşehir ilçemizin de şükürler olsun ki Huğlu ve Üzümlü’sü var. Biz Coğrafi yönden güzel bir tablonun içerisinde yaşıyoruz ve sadece bu tablonun çerçevesini yapmaya gayret ediyoruz” dedi.  Huğlu ve Üzümlü’nün hem Beyşehir için hem de Konya için önemli bir değer olduğunu ifade eden AK Parti Beyşehir İlçe Başkanı Recep Elkin ise; “Huğlu’muz ve Üzümlü’müz, savunma sanayinin ve ilçemizin gözbebeğidir. Özellikle son zamanlarda yapılan ciddi atılımlar ile ilimiz ve ilçemize çok büyük değerler katmıştır. Buradaki insanlar kendi el emekleri ile üreterek bu aşamalara gelmişlerdir. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.  

2-6-12

HUĞLU GÜZEL BİR BAŞARI ÖRNEĞİ

Konuşmaların ardından Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Kalkınma Uzmanı Fatih Yalçın, Savunma Sanayi, Huğlu ve Üzümlü’nün Savunma Sanayi’ndeki Yeri ve Önemi konulu bir sunum gerçekleştirdi. Huğlu ve Üzümlü bölgesinin dünyaca ünlü Beretta silah markasının üretildiği bölgelerle aynı özelliği taşıdığını söyleyen Yalçın, bu anlamda Huğlu ve Üzümlü’de atılan adımların dünya standartlarında olduğuna değindi. Dünyaca ünlü marka uzmanlarının, markalaşma ve bilinirlikte Huğlu’yu örnek gösterdiğini belirten Yalçın, “Bölgemiz gerçekten önemli bir yerde. Huğlu Kooperatifimiz ASELSAN Konya’nın ortaklarından. Av tüfeği imalat sanayi bölgenin geçim kaynağı. Bunun yanında savunma sanayine büyük katkı sağlayan bir üretim modeli. Küresel piyasalardaki markalaşmada ve bilinirlikte Huğlu çok güzel bir başarı örneği” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası rezervleri artış gösterdi Merkez Bankası rezervleri artış gösterdi

2-7-12

KONYA’NIN SAVUNMADA ÖNEMLİ BİR YERİ VAR

Dünya ve Türkiye’deki savunma sanayini son durumuyla ilgili bilgiler aktaran Yalçın, şunları kaydetti, “Dünyadaki askeri harcamalar 2,1 trilyon dolar. Bu rakamda aslan payını bildiğiniz gibi ABD, Rusya, Çin gibi ülkeler alıyor. Savunma sanayinde önemli bir yol kat eden ülkemiz 2022 yılında 4,4 milyar dolar ihracat yaptı. Bu rakam 2021 yılına göre yüzde 37 artış gösterdi. Konya’ya bakacak olursak, savunma sanayi ihracatında şehrimiz 4. sırada yer alıyor. Türkiye’nin savunma sanayi ihracatında Konya’nın payı 2015 yılında 26 milyon dolarken, 2022 yılında 260 milyon dolara çıktı. Bu büyük bir başarı. Konya’nın 3,2 milyar dolarlık toplam ihracatı içerisinde savunma ve havacılık sektörü, ilk 10 sektör içerisinde yer alıyor. Savunma sanayi ürünlerinde parça çeşitliliği ve sayısı bakımından Konya 2. sırada yer alıyor. Savunma ve havacılık sektöründe Türkiye genelinde yaklaşık 70 bin istihdam var. Konya bu istihdamın yaklaşık 12 binini karşılıyor. Huğlu bölgesi ise bu 12 binin yaklaşık 10 binini karşılıyor. Bu önemli bir durum. Nitelikli işgücü için Huğlu bölgesinde üniversiteler bulunuyor. Konya’nın toplam 11 Organize Sanayi Bölgesi var. Bu Türkiye’nin savunma sanayisine büyük katkı sağlıyor. Türkiye genelinde toplam 822 silah ve mühimmat üreten firma var. Bu firmaların 517’si Konya bölgesinde. Bu rakamlar şehrimizin savunma sanayisine sağladığı katkıyı gözler önüne seriyor.” Programda heyete; Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Uzbaş ve Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır da eşlik etti.

2-8-12

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: Birkan Bakay