Meram ilçesi sınırlarında bulunan Şükran Mahallesi'nin namını Konya'da duymayan kalmamıştır. Duymayan var ise de duysun...

Bu mahalle, son 10 yılda aldığı göçlerle Konya'nın ve belki de Türkiye'nin en kozmopolit mahallesi haline geldi. Iraklısı, İranlısı, Suriyelisi, Somalilisi, Mısırlısı, Filistinlisi, Lübnanlısı, Romanyalısı, Ukraynalısı, Bulgaristanlısı, Gürcistanlısı...

Benim hatırıma gelmeyen daha birçok ülkeden, onlarca ırk bu mahallede ikamet ediyor...

Eskiden Muhtar Mahallesi'ydi burası. Mahallelerin birleştirilip daha büyük hale gelmesi ile birlikte ismi Şükran Mahallesi olarak değiştirildi.

Bayağı geniş bir mahalle oldu burası...

Bu mahallede doğdum ve 20 yılım bu mahallede geçti. Benim doğup büyüdüğüm dönemlerde mahalle kültürü vardı. Herkes birbirini tanır, mahalleye bir yabancı geldiğinde onun yabancı olduğu bilinir, kim olduğu merak edilirdi.

Komşuluk ilişkileri en üst seviyede yaşanır, bir sokağın iki başında ikamet edenler birbirilerini tanır, samimi olur ve birbirilerini de görmeden edemezlerdi.

Zamanla bölgeye dışarıdan fazlaca göç gelir oldu. İnsanlar artık bırakın birbirilerini tanımayı, birbirilerine selam vermez duruma geldiler.

Asayiş olayları arttı, mahalledekilerin canına ve malına kast edenler olmaya başladı. Tam da bu dönemde biz, doğup büyüdüğüm bu mahalleden ayrılmak zorunda kaldık. Çünkü yaşanmaz bir hale gelmişti.

Şimdilerde ise bu mahalle yukarıda saydığım onlarca ülkeden gelen insanların barındığı bir muhacir semti haline geldi.

Yakın zamanda mahallenin ismini Suriyelilerin, Somalililerin ve bölgede az kalmış yerlilerin karıştığı kavgalarla gündeme gelmeye başlamıştı. Uzun zamandan bu yana gitmediğim eski mahalleme geçenlerde uğradım. Çok sevdiğim bir ağabeyimle mahalledeki son durumu uzun uzadıya konuştuk.

Suriyelilerin sayısının artması ile birlikte karışıklığın da arttığına dikkat çekti. Daha çok olay yaşanmaması için de durumu Meram Kaymakamlığı'na bildirmişler. Meram Kaymakamlığı da durumu incelemiş ve Suriyelilerin bölgedeki nüfusunun artmasına engel olma kararı almışlar. Bu amaçla mahalledeki özellikle suça veya olaya karışan Suriyelilerin büyük bir bölümü, bu mahalleden uzaklaştırılmış.

Şimdilerde Şems Mahallesi'nde ikamet ettirilmeye başlamışlar...

Bir yerde farklı ırklara ve renklere mensup insanlar, ortak paydada birleşemiyorlarsa, o bölgede anarşinin doğması muhakkaktır. Bakıyorsunuz, burası farklı ülkelerden gelmiş, değişik kültür yapılarına sahip insanların bulunduğu, birbirileri ile ister istemez etkileşime geçtikleri ortak nokta.

Bu insanları birarada tutacak bir güç yoksa kavga etmeleri de, anarşi çıkarmaları da, başka insanların canına ve malına zarar vermeye çalışmaları da normaldir.

Şimdilerde biraz olsun olaylar dinmiş. Suriyelilerin bir kısmının buradan uzaklaştırılması ile birlikte mahalleli rahat bir nefes almış. Şükran Mahallesi'nin azınlıkta kalmış olan asıl sakinleri, bu kavga ve anarşi düzeninin önüne geçenlerine bir şükran borçlarının olduğunu belirterek, teşekkür ediyorlar...

Mesnevi'den:

“Zulüm nedir? (Bir şeyi) uygunsuz yere koymak. Buysa ancak belaya kaynak olur.”