Birçok kısıtlanmış beslenme tarzı var. Bütün şok diyetlerin ortak özelliği, en yüksek oranda kalori alımını kısıtlayarak kilo vermeyi sağlamaktır. Şok diyetler vücuda bir şaşırtma yapmak için birkaç günlük tercih edilir. Daha uzun süreçlerde vücut dayanamaz yorgunluk, halsizlik, bitkinlik gibi durumlarda karşılaşılabilir. Şok diyetler genellikle uzun süre diyet yapanların vücudunun direnç göstermesiyle karşılaşıldığı için tercih edilir. Şok diyet uygulandığında, kısa süre içerisinde kilo verildiği gibi vücutta bulunan ödem atılır. Uzun süreli uygulanan şok diyetleri bir bakım sağlıksız olduğu için saçlarda dökülme, nedensiz yorgunluk, kuruma, çatlaklık, deride pullanma gibi sorunlarla karşılaşıldığından yağdan değil kastan ve sudan kayıp, ani kalp krizi riski ve metabolizmada yavaşlama gibi etkenlerle karşılaşılabilir. Bunların yanında sindirim sistemin ağrılar, düşük tansiyon, hormonel bozukluklarla karşılaşılabilir. Hızlı kilo verimi daha sonrasında daha çok kilo almanızı sağlar.

Fazla kilolarınız var ise kendinizi kandırmadan, sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzınıza uyarlayarak ilerleyin. Bu süreç de sabırlı olun ve bu işin uzmanıyla ilerleyin. Şok diyetlersen sonra dengeleme beslenmesi yapmaz iseniz yapılan detoksla verdiğiniz kilolar yeniden alınacağı unutulmamalıdır. Vücudunuzu zaman zaman küçük detokslarla karşılaştırmak yerine sağlıklı beslenme modeliyle hem kilo verinizi gerçekleştirin hem de sağlığınızı önemseyin.

Beslenme düzeninizi gerçekten düzenli hale koyun ve bunu bir yaşam biçimi haline getirin. Sabahları mutlaka kahvaltıyla güne başlayın, tuz, şeker paketli ürünlerde ve asitli içeceklerden uzak durun. Bol su tüketimi yapın, öğle yemeği ve akşam yemeği saatlerinizi aksatmayın. Ana öğünler arasına küçük ara öğünler sıkıştırın ki ana öğünlere binen yükü azaltın. Hamur işi ve tatlıların her zaman olmamaktan ziyade kendinizi ödüllendirdiğiniz zamanlarda tüketin. Her besin grubunun öğünlerde olmasına özen gösterin. Ekmeksiz uzun süre bir beslenme olmayacaktır. Birçok vitamin, minarelleri içerdiği gibi önemli bir diyet lifi kaynağıdır. Diyet lifi, daha uzun süre tokluk sağlar ve zayıflama sürecinde sık karşılaşılan kabızlığı önler. Ayrıca sağlıklı karbonhidrat olarak kan şekerinin dengesini de sağlamaya yardımcıdır. Yapacağınız küçük dokunuşlar size güzel kilolar kaybettirecektir.

Sağlıcakla kalın…