Bir bireyin her gün beslenmesinde yer alacak püf noktalar olarak, Yeterli ve dengeli beslenmek için besinler besleyicilik ve besinler yapı benzerliğine göre 4 ana besin grubuna ayrılmıştır.

Bunlar; Süt ve Süt Ürünleri, Et, Yumurta ve Kurubaklagiller, Ekmek ve Tahıllar ,Sebze ve Meyveler

Olarak öğünlerde besin çeşitliliğinin sağlanması önemlidir.

1-SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ; süt, yoğurt ve peynirdir. karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral içermektedir. Süt ürünleri, kemik ve diş sağlığı, sinir ve kasların düzenli çalışması için tüketilmesi gerekir. İçeriğinde en önemli mineral kalsiyumdur. Diğer besinlerde kalsiyum bulunurken, süt ve süt ürünlerinde diğer besinlere göre içerdiği kalsiyum vücutta daha iyi kullanılmaktadır. İçerdiği en önemli vitaminler B2 vitamini, B12 vitamini, A vitaminidir. B grubu vitaminleri sinir sistemine etki etmektedir.

2- ET, YUMURTA VE KURUBAKLAGİLLER= Kırmızı et ve sakatatlar,Tavuk eti, Balık, Yumurta, Kurubaklagiller (nohut, mercimek, barbunya, bakla, börülce vb.), Yağlı Tohumlar (fındık, fıstık, ceviz vb.)’dir. büyüme, gelişme, hücrelerin yenilenmesi, doku onarımı, kas yapımında önemli olduğu için tüketilmelidir. Kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir yönünden zengindir. Kurubaklagiller B12 dışındaki tüm B grubu vitaminleri yönünden zengindir.

3-SEBZE VE MEYVELER = sindirim sisteminin düzenli çalışması ve hastalıklardan korunmak için, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, hücrelerin yenilenmesi ve doku onarımı için tüketilmesi gerekir. İçerinde folik asit, A vitamini,E, C, K, B2 ve B6 vitaminleri, kalsiyum, potasyum, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengindir. Sebze ve meyvelerin sodyum içeriği düşük, potasyum içeriği ise yüksektir. Sebze ve meyvelerin içerisinde bulunan C vitamini beslenme de alınan demirin vücutta kullanılabilirliğini arttırır.

4-EKMEK VE TAHILLAR=Buğday, Pirinç, Mısır, Çavdar, Yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır. Sinir sistemi, sindirim sistemi, deri sağlığı ile hastalıklara karşı yararlı olduğu için tüketilmesi gerekir.

Sağlıklı yaşam için önerileri şu şekilde sıralandırabiliriz;

Tuz tüketimi azaltılmalı, yemeklerin üzerine mümkün oldukça tuz atılması engellenmelidir.

Paketli gıdaların tüketimi minimuma indirgenmelidir. Öğün aralarında paketli ürünlerden uzak, daha besleyici atıştırmalıklar tüketilmelidir.

Çay, kahve, gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları gibi besinler tüketilmelidir.

Şeker tüketimi kısıtlanmalıdır. Şeker içeriği düşük besinler tercih edilmelidir.

Vücudun çalışmasının aksamaması için, su tüketimine dikkat edilmeli, günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir.

Öğün atlanmamalı, özellikle kahvaltı yapmadan güne başlanmamalıdır.

Tüketilen yağ miktarı azaltılmalı, kızartılmış besinler tüketilmemelidir.

Fiziksel aktivite arttırılmalıdır.

Sağlıcakla kalın…