Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçmenlerin oy kullanımında ve öncesinde yapması gerekenlerle ilgili akıllarda oluşan soruları yanıtladı. Deprem bölgesinden gelen ve hala bölgede bulunan vatandaşların nerede ve nasıl oy kullanabileceğini açıklayan YSK, aynı zamanda oy kullanırken dikkat edilmesi gereken hususları da yayımladı.

10-8

DEPREMZEDELER OY KULLANABİLECEK Mİ?

Seçmenin adres kaydı dışında herhangi bir yerde oy kullanamayacağını açıklayan YSK, konuyla ilgili “Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar. Nüfus müdürlüklerince ikinci adres beyanı alınarak yapılan tesciller kayıt için yeterli değildir. Diğer adresinde oy kullanmak isteyen seçmenlerin, nüfus müdürlüklerine başvurmak suretiyle, diğer adreslerini yerleşim yeri adresi olarak tescil ettirmeleri gerekir.” açıklamalarına yer verildi. Depremzede vatandaşların durumuyla ilgili de yer verilen bilgilere göre, depremzede vatandaşlar, adres değişikliği yaptıkları takdirde başka hiçbir işleme gerek kalmadan oylarını, bulundukları şehirlerde belirlenen sandıklarda kullanabilecek. Hala deprem bölgesinde, çadır ya da konteyner gibi alanlarda kalan vatandaşların da kalınan tescillenmesi durumunda, bölgede kurulan sandıklarda oy kullanılabileceği bildirildi.

Konya’nın ‘İletişim Bekçisi’ oldu Konya’nın ‘İletişim Bekçisi’ oldu

10-6

FİLİGRANA DİKKAT EDİLMELİ!

Seçmenlerin oy kullanırken bilmesi gerekenlerle ilgili de bilgi veren YSK, yaptığı bilgilendirme metninde oyun geçerli ya da geçersiz sayılacağı hallerden bahsediyor. Birleşik oy pusulasının sandık kurulunca verilen çift mühürlü zarfa koyulması gerektiği belirtilirken, YSK tarafından gönderilen ve üzerinde YSK filigranı bulunduğu halde; oy pusulalarının sandık kurullarının ihmaliyle mühürlenmemiş olmasının, oyu geçersiz kılmayacağı belirtildi. Ancak zarf ve oy pusulasının rengi ve biçimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulanarak, “Sandık kurulunca verilen o seçim için düzenlenmemiş biçim ve renkte olan birleşik oy pusulaları ve zarfı geçersizdir.” bilgilerine yer verildi.

10-5

YIRTIK OY PUSULASI GEÇERLİ SAYILACAK

YSK’nın açıkladığı ve oy pusulasının geçersiz sayılmaması için açıklanan uyarılar ise şu şekilde: ‘Birleşik oy pusulasına imza atmayın, herhangi bir işaret koymayın. Tercih ettiğiniz partinin ya da bağımsız adayın mührünü, dışına taşırmamaya dikkat edin. Birden fazla parti ya da bağımsız adaya mühür atmayın. Zarfın içerisine birleşik oy pusulası haricinde broşür, not, kağıt gibi herhangi bir şey koymayın.’ Ayrıca YSK, oy pusulasında bütünlüğü bozulmadan kazaen oluşan yırtıklar için de ‘geçersiz sayılması gerekmez’ ifadelerini kullandı.

HACER CEYLAN

Editör: Birkan Bakay