Çocuklar genel olarak iştahsız, değişme ve gelişme çağında doğrudan veya dolaylı olarak ailelerinin beslenme alışkanlıklarından etkilenmektedir. Bu çağ çocuklarda her gün yedikleri oran değişmektedir. Onun için çok iyi gözlemlemek anne babanın veya ilgili kişinin en büyük görevidir. Bazen oldukça az, bazen de sizi şaşırtacak kadar fazla yemek yiyebiliyorlar. Çocukluk da nasıl beslenirse yetişkinlik döneminde de o şekilde beslenme alışkanlığı sürdürülüyor. Ailelerin her yediğinden çocuklarda yesin derken, özellikle bu çağ çocukların özel besin gereksinimleri göz önüne alınmalıdır.

  • Sağlıklı beslenme çocuğun bedensel, sosyal ve duygusal gelişmesi ve davranışları üzerinde önemli bir rol oynamaktadır.
  • Bu çağ çocuklarda pişirme yöntemlerine çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Enerji ve besin gereksinimleri yaş gruplarına göre farklılık gösterse de her çocuk büyüme ve gelişme sürecindedir. Bu çağ çocukların fiziksel aktiviteleri oldukça fazladır.

Oyun çocuklarının günlük beslenmeleri düzensizdir. Az yemek yeme istekleri var iken harcadıkları enerji daha fazla olduğu için yüksek kaliteli proteini beslenme alışkanlığına aşılanmalıdır.

  • 1 yumurta, 3 bardak kadar süt/yoğurt, 1 köfte veya bir porsiyon kurubaklağil tüketmesi günlük protein alımı için yeterli olacaktır. Daha fazlası için çocukları zorlayıp, ödüllendirme veya cezalandırma yollarına başvurarak yemek yeme isteksizliği azaltabilir.
  • Bu çağ çocuklarda yetişkinlerde olduğu gibi yağlar enerji sağladıkları gibi, yağda eriyen vitaminlerin kullanılmasında ve sinir sisteminin çalışmasında rol alır.
  • Karbonhidratlardan şeker ve şekerli besinler oyun çağı çocukların beslenmesinde enerjinin büyük bir kısmını sağlıyor.  Buda beslenmeyi olumlu etkilemezken, çocuklarda diş çürümeleri, iştahsızlık ortaya çıkarabiliyor. Onun için hazır besinler ve şekerli besinler tüketimi kısıtlanması gerekir.

Çocuklarda kazandırılması gereken alışkanlıklardan birisi ise öğün sayısı düzenli olması gerekir. Küçük porsiyonlar şeklinde verilmesi önemlidir.  Okul öncesi çocuklarda ortalama olarak bakılırsa iştahsızlık, yemek seçme ya da aşırı yemek seçme, kabızlık, besin alerjileri görülebilir.

Oyun çağı çocukların yeme alışkanlıkları her daim izlenmeli, çocukların gelişimi için kendine yemek yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

  • Yenilecek yemeğin tabağa çocuğun yemesi gerektiği kadar konulmalı, fazla konulmamalıdır.
  • Paketli ürünler, şekerli ürünler dışında daha sağlıklı besinler verilmesi gerekir.
  • Sevmediği besinler ısrar edilmekten ziyade seveceği şekilde aynı grup besinlerden verilmesi daha uygun olacaktır.
  • Çocuklar için en önemli öğün kahvaltıdır. Her sabah düzenli kahvaltı alışkanlığı kazandırılmalı ve sürdürülmelidir.

Kahvaltı alışkanlıkları uyanır uyanmaz yapmak istemiyor olabiliyorlar. Düzenli bir kahvaltı öğünü yapılması gerekiyor. Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için enerjiye gereksinim duymaktadır. Ama bazen sıradanlıktan sıkılıp farklı tatlar yemek istiyorlar. Bunun içindir ki her gün yumurta, zeytin, peynir yemekten ziyade onlara zaman zaman daha besleyici ve sevdikleri lezzetlerle buluşturulmalıdır.

  • Öğünlere küçük dokunuşlar yapın.
  • Kahvaltı için öneriler; 1 bardak süt,1 adet muz, 1 çay kaşığı kakao, içerisine atacağınız badem fındık gibi yağlı tohumlar hem gün boyu tok tutacak hem de iştahsız olan çocuklarda daha lezzetli besinlerle tanışmış olacaklardır.
  • Bir başka yeme alışkanlıklarına kazanım olarak kahvaltı tabaklarında gülen suratlarla onların seveceği mutlu olabileceği şekilde hazırlayın.

Küçük öğünler onları büyük öğünlerden daha mutlu edeceği için doğal atıştırmalıklarla öğünlerini süsleyebilirsiniz. Meyve, yağlı tohumlar, sütlü tatlılar, ara öğünlerine eklenirken, ana öğünlerde sebze ve kurubaklağil tüketmeyi sevmeyenler için sebzeli, baklagilli köfteler yaparak besine çeşitlilik sağlayabilirsiniz. Kırmızı et ve beyaz etten de köfteler öğünlerinde sık sık yer alabilir.

  • Öğün yemeklerinde protein alımları için yoğurt/süt bulundurun.
  • Okul çağındaki çocuklara kıyasla okul öncesi çocukların beslenmesinde şeker besinlerle alınan enerjinin çok daha fazlasını sağlar. Yüksek oranda şeker tüketen çocukların beslenmelerine bakıldığında asıl şeker kaynağının meyveli şekerler, hazır meyve suları, kolalı içecekler oluşturmaktadır. Bu içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, süt, ayran vb. içeceklerin tüketimi tercih edilmelidir.
  • Evde hazırlanacak sağlıklı içecekler daha çok boş kalori olmaktan ziyade sağlıklı besinlerle çeşitlilik sağlanabilir.
  • Çok hareketli oldukları için su tüketimleri göz önünde bulundurulması gerekir.

Çocuk beslenmesinde ebeveynlerin rolü oldukça büyüktür.

  • Farklı renk ve yapıda besinler sunun. Yemeğin; kokusu, lezzeti, görünümü yeme isteklerini etkiler. Parlak sebzeler ve meyveler iştahlarını kabartır. Özellikle çekiciliği olan besinleri severler.
  • Bu çağ çocuklar da dikkatinizi çocuğunuzun yemeğine değil onun yeme davranışlarında olan pozitif gelişmelere odaklayın.

Sağlıcakla kalın…