1966 yılında Konya’da doğdu. Baba, Bozkır Söğütlü; anne, Hadim İğdeörenli (Holuslar). Aile Uluırmak Mahallesi’nde otururken Zekeriya Akdoğan Uluırmak İlkokulu’nun birinci sınıfında öğrenimini sürdürürken baba rahmetli oldu.

FOTO- Zekeriya Akdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyespor’da yarıştığı dönemde Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve takım arkadaşları ile antrenmanda...

Annesinin cami imamına danışması üzerine İmam Hatip Okuluna kaydolan Zekeriya, okul yurdunda kaldı. İmam Hatip Okulunun orta kısmından mezun oldu. Meslek dersleri alt yapısı olmayınca zorlanan Zekeriya, okul değiştirerek öğrenimini Gazi Lisesi’nde devam ettirdi. Gazi Lisesi’nin birinci sınıfındayken beden eğitimi dersi öğretmeni İlhami Çoşkun’un önce okul bahçesinde, sonra stadyumda yaptırdığı koşularda göz doldurdu. Stadyum çevresinde yapılan bir yarışta 65. oldu, yılmadı. Antrenör Muzaffer Tulukcu nezaretinde antrenmanlara devam etti. Adana’da yapılan Okullar Kros Grup Birinciliği’nde 5000m’de birinci oldu. 1983 yılıyla birlikte Zekeriya Akdoğan kendini göstermeye başladı. İzmir’de yapılan Yıldızlar Türkiye Birinciliği’nde 1500m’de 4.03.2 ile 3000m’de 8.54.6 ile 1. oldu. Aynı yıl Sivas’ta yapılan Okullar Kros Grup Birinciliği’nde 1., Ankara’da yapılan Türkiye Birinciliği’nde de 3. oldu. Gene aynı yıl İstanbul’da Ömer Besim Koşalay Kır Koşusu’nda Zekeriya Akdoğan 6000m gençlerde 1’incilik madalyasını boynuna taktı.

FOTO- Zekeriya Akdoğan bir kros yarışında...

Zekeriya Akdoğan’ın yıldızı 1984 yılında daha da parlamaya başladı. Konya Dutlukır kros parkurunda organize edilen Kros Türkiye Birinciliği’nde 6000m gençlerde 5. oldu ve millîlik hakkını elde etti. 11 Mart 1984 tarihinde Yugoslavya’nın Çupri şehrinde yapılan Balkan Kros Şampiyonası’nda millî formayla yarıştı ve takımının ikinci elemanı olarak 13. oldu.

Zekeriya Akdoğan orta ve orta uzun mesafe koşucusu olarak Konya’da olmakla iki yönlü avantajlıydı.  Birincisi bu mesafeler antrenör Tulukcu’nun ilgi alanıydı.  İkincisi kendinden bir kuşak büyük Ali Tunç, Erdem Şerbetçigil, Hüseyin Kıyak, Zafer Göçmez ve kendi yaş grubundan kendisi gibi yetenekli ve belli bir performansa ulaşmış Adnan Akova, İbrahim Dülger, Burhan Özkan ve Hüseyin Tunç gibi atletlerle antrenman yapmasıydı.

FOTO- Zekeriya Akdoğan rahmetli Turgut Özal’ın elinden ödül alma şerefini yaşamıştı...

1985 yılı Akdoğan’ın zirve yılı oldu. 16 Şubat’ta Konya Saraçoğlu kros parkurunda yapılan yarışta 6000m’de gençler kros Türkiye 1’incisi oldu ve ikinci kez millîlik hakkını elde etti. Devamındaysa 11 Mart 1985 tarihinde Romanya’daki Balkan Kros Şampiyonası’nda Balkan 2’incisi olarak şeref kürsüsündeki yerini aldı. Zekeriya Akdoğan, gene 1985 yılında Türkiye’den tek atlet olarak Portekiz’de yapılan Dünya Kros Şampiyonası’na katıldı. Yüz altmış atletin katıldığı 7900m kros yarışında 32. oldu. Lizbon’da alınan bu netice Mehmet Yurdadön’den sonra Türkiye’nin krosta dünya şampiyonasında alınan en iyi derecesi olarak tarihe geçti.

FOTO- Zekeriya Akdoğan’ın ilk yılları antrenör Muzaffer Tulukcu ve İl Temsilcisi Mustafa Sılay ile

27-28 Temmuz 1985 tarihlerinde Yunanistan Hanya’da 3000m’de 8.28 ile Konya rekorunu kırarken 5000m’deyse 14.32 ile 4. oldu ve Avrupa barajını geçti. 22-25 Ağustos 1985’te Doğu Almanya’da yapılan Avrupa Şampiyonası’na katılan üç kişiden biri oldu ve 5000m’yi dört saniye daha iyi koşarak 14.28 ile 16. oldu. Zekeriya Akdoğan, 25 Ekim 1986 tarihinde Konya Saraçoğlu parkurundaki Kros Türkiye Birinciliği’nde orta gençlerde 1. oldu ve İbrahim Dülger’le birlikte millî olma hakkını elde etti. Bu yarışın devamında Yunanistan’ın Larissa şehrinde yapılan 32. Balkan Kros Şampiyonası’nda Akdoğan orta gençlerde 3. oldu, Türk millî takımı da 2. oldu.

FOTO-Rekortmen Akdoğan’ın haberi…

Balkanların başarılı krosçusu Zekeriya Akdoğan, 1987 yılında Eskişehir’deki kros seçmesinde 3. oldu. Millîlik hakkını elde etti ama o yıl Bulgaristan’la yaşanan sıkıntı nedeniyle şampiyonaya gidilemeyince millî formayı giyemedi. 1987 yılında Gazi Eğitim Beden Eğitimi Bölümünde öğrenimini sürdürürken gene Konya Saraçoğlu parkurunda organize edilen Üniversiteler Kros Şampiyonası’nda Akdoğan 4. ve 24 Ocak 1987 tarihinde İtalya’nın Bologna şehrinde yapılan Dünya Üniversiteler Kros Şampiyonası’nda 23. Oldu, Türk takımının en iyi derecesini yaptı. Zekeriya Akdoğan 1987 yılında İstanbul’da geleneksel Ömer Besim Koşalay Kır Koşusu’nun 32’incisinde (Florya) Mehmet Yurdadön, Mehmet Terzi ve Ahmet Altun gibi Türkiye’nin popüler atletlerini geçerek 1. oldu ve tarihi bir başarı daha elde etti. 1988 yılında İstanbul Florya’daki Kros Türkiye Birinciliği’nde büyükler kategorisinde 5. olarak millî takıma giren Zekeriya Akdoğan, 8 Mart 1988’de Yunanistan’ın Trikale şehrinde yapılan Balkan Şampiyonası’na katıldı. Kastamonu’da yapılan Üniversiteler Kros Şampiyonası’nda Selçuk Üniversitesi Türkiye 5’incisi olurken Zekeriya Akdoğan 1. oldu. Aynı yıl İstanbul’da yapılan 33. Ömer Besim Koşalay Kır Koşusu’nda da 1. oldu.

FOTO- Zekeriya Akdoğan Dünya Şampiyonası’ndaki tek Türk atlet.

1991 yılında Saraçoğlu kros parkurunda yapılan Kros Türkiye Birinciliği’nde büyüklerde 6. oldu. 10 Mart’ta Bulgaristan’daki Balkan Şampiyonası’nda Akdoğan 5. olurken Türk millî takımı da 2’incilik kupasının sahibi oldu. 1991 yılı 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Kıbrıs’ta yapılan yarı maraton yarışını Zekeriya Akdoğan 1.17.08.32 ile kazanmıştı. 1993 yılında asteğmen olarak askerliğini tamamlayan Akdoğan, 1994 yılı Kasım ayında Neriman Kara ile evlendi. 1996 yılında 11 Mart’ta İstanbul’daki Büyükşehir Koşusu’nu da kazandı. Ödülünü zamanın belediye başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almıştı.

Gazi Lisesi sonrası Yüksek okul öğrenimini önce Ankara Gazi, sonrasında Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümünde yapan Konya Meram İmam Hatip Okulu beden eğitimi dersi öğretmeni Zekeriya Akdoğan; memleketi Konya’da onlarca birincilik alırken Sivas, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Adana, Samsun, Erzurum, Çorum, Nevşehir, Kayseri ve Malatya’daki birçok yarışa katılmıştı. Pist yarışlarındaki en iyi dereceleri 800m’de 1.58, 1500m’de 3.58, 3000m’de 8.28, 5000m’deyse 14.32 olmuştu.

FOTO- Kros demek yüzlerce atletle savaşmak demek Zekeriya Akdoğan’da yıllarca bunu yaptı.

Türkiye’de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan rahmetli Turgut Özal, spor bakanı İsmet Özarslan, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, millî eğitim gençlik ve spor bakanı Metin Emiroğlu, Gençlik Spor genel müdürü Kemal Kâmiloğlu, İstanbul valisi Kutlu Aktaş ve Konya valisi Ziyaettin Akbulut başta olmak üzere birçok yetkilinin elinden ödül almıştı. Yüksek lisansını 2001 yılında Selçuk Üniversitesinde tamamlamıştı. Aynı okulda öğrenimini sürdürürken öğretmeni Servet Uzuncan’dan ilgi gördü. 1982-2001 yıllarında pistlerde, yol koşularında ve kros parkurlarında önemli başarılara imza atan Zekeriya Akdoğan, Konya Yolspor’la başladığı yola Güneş Sigorta ve Şişe Cam Kulüpleriyle devam etti, İstanbul Büyükşehir Spor Kulübü’nde son noktayı koydu. Spor hayatı boyunca yurt dışı olarak Yugoslavya, Romanya, Portekiz, Ukrayna, Doğu Almanya, İtalya, Bulgaristan ve Yunanistan’da yarıştı. Kendisi de eski bir atlet olan gazeteci Ömer Altay’ın da ilgisiyle 1986 yılında 1988 olimpiyatları için İngiltere’nin Haringen Kulübü’nde hazırlık yapma söz konusu oldu ama imkânsızlıktan İngiltere’ye gidemedi. Dört kez Yolspor formasıyla Konya adına yarışırken toplam yirmi yedi kez ay yıldızlı formayı giyme şerefine erişerek Mehmet Yurdadön ve Mehmet Terzi’yi geçen Konyalı tek atlet olarak tarihteki yerini alan Zekeriya Akdoğan, Konya Postası ve Yeni Meram gazetelerinde Konya’da yılın sporcusu adayı olmuştu. Konyalı Akdoğan, Yurdadön’den sonra Kros Dünya Şampiyonası’nda en iyi dereceyi yapma onurunu yaşadı. Yetimlikten buralara gelen Zekeriya Akdoğan Konya’da görevine devam ediyor. İki çocuk babası. Şimdilerde Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Felsefe Bölümü’nün dördüncü sınıfında ve bu bölümü bitirme gayretinde.

FOTO- Zekeriya Akdoğan 27 kez Ay-Yıldızı şerefle taşıdı...

FOTO- Zekeriya Akdoğan birincilik madalyasını Şampiyon Ekrem Koçak’ın elinden alırken

    

FOTO- Kıbrıs Fazil Küçük Kupası yol yarışı İstanbul Karması Kenan Bektaş, Rıza Erdal, Zekeriya Akdoğan ve Ali Tunç 4 kişiden 2’si Konyalı) …

FOTO- Zekeriya Akdoğan 319 göğüs numarası ile ön grupta mücadeleye devam

FOTO-Zekeriya Akdoğan 319 göğüs numarası ile ön grupta mücadeleye devam